13.4 C
Athens
8.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Κοσσοβάροι παραστρατιωτικοί θα έκαιγαν το αλβανικό κοινοβούλιο

    «Οι πληροφορίες που μου περιήλθαν ήταν σαφείς, ορισμένα άτομα θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στις 8 Ιουνίου, κατά την οποία μεταξύ άλλων, θα έκαιγαν το αλβανικό κοινοβούλιο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, στις 9 Σεπτεμβρίου ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την καθαίρεση του.
    Επιβεβαιώνοντας τον Μέτα πλήρως, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Αλβανίας (SHISH) κατέθεσαν επίσημα προχθές στην Επιτροπή πληροφορίες για ύπαρξη σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας, πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου. Το έγγραφο περιέχει πληροφορίες για σενάρια βιαιοπραγιών και πυρπόλησης του κτιρίου της Βουλής, τα οποία θα λάμβαναν χώρα κατά τη διαμαρτυρία της Αντιπολίτευσης στις 8 Ιουνίου. Εμπλεκόμενοι στα σχέδια αυτά ήταν ομάδα παραστρατιωτικών από το Κόσσοβο και άλλες χώρες, οι οποίοι είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση. Το έγγραφο δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα των μελών της ομάδας, ποιοι τους πλήρωναν ή τους είχαν στείλει, εάν ήταν οπλισμένοι και με ποιο τρόπο θα διαπερνούσαν τον αστυνομικό κλοιό στο Κοινοβούλιο.
    Παρόμοια γεγονότα είχαν συμβεί πριν από 21 χρόνια, στις 14 Σεπτεμβρίου 1998, όταν ένοπλοι του FARK είχαν πυρπολήσει το πρωθυπουργικό γραφείο. Η SHISH κοινοποίησε τις πληροφορίες αυτές και σε άλλες μυστικές υπηρεσίες, όπως τη CIA.
    Το έγγραφο των αλβανικών Μυστικών Υπηρεσιών δικαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας τον Μέτα που ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, ο οποίος το επικαλέστηκε ενώπιον της Επιτροπής. Οι πληροφορίες του εγγράφου αποδεικνύουν ότι είναι αναγκαία μια κοινοβουλευτική έρευνα όχι για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες που είχαν ενημέρωση για τρομοκρατική επίθεση και παρά ταύτα δεν έλαβαν κανένα μέτρο. Μετά την τροπή αυτή, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιθυμεί την αποπομπή του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Χελιντόν Μπέντο, αλλά δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει, διότι ο Μέτα δε θα υπέγραφε σχετικό διάταγμα.
    Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, πρώην ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικού των ΗΠΑ, ο Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε στα αλβανικά μέσα ότι σε περίπτωση που είχε ασκηθεί βία στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης της 8ης Ιουνίου, οι ευθύνες θα βάραιναν τους επικεφαλής του αντιπολιτευτικού τόξου, Λουλζίμ Μπάσα και Μόνικα Κρυεμάδι.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ