20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Αυστραλία: Τρεις υπήκοοι έχουν φυλακιστεί στο Ιράν

    Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τρία πρόσωπα που έχουν την υπηκοότητα της χώρας έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί στο Ιράν.
    Παρέχεται προξενική συνδρομή στις οικογένειες αυτών των τριών προσώπων, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. «Λόγω της υποχρέωσής μας να προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα [των υπηκόων της χώρας], δεν θα κάνουμε περαιτέρω σχόλια», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος της αυστραλιανής διπλωματίας.
    Η κυβέρνηση της χώρας ανανέωσε την ταξιδιωτική της οδηγία για το Ιράν τη Δευτέρα, τονίζοντας πως οι πολίτες της χώρας πρέπει να «επανεξετάσουν» αν και πόσο απαραίτητο είναι να ταξιδεύουν στην Ισλαμική Δημοκρατία.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αυστραλιανά ΜΜΕ, τα τρία πρόσωπα αυτά βρίσκονται πίσω από τα σίδερα εδώ και αρκετό καιρό. Το ένα από αυτά είναι μια γυναίκα με διπλή, βρετανική και αυστραλιανή υπηκοότητα, η οποία είναι φυλακισμένη στο Ιράν εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, σύμφωνα με το δίκτυο ABC.
    Κατά τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Times, η γυναίκα, πανεπιστημιακός, έχει καταδικαστεί να εκτίσει δεκαετή κάθειρξη, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρη η κατηγορία.
    Τα άλλα δύο πρόσωπα φέρονται να είναι ένα ζευγάρι, μια γυναίκα, επίσης με διπλή βρετανική και αυστραλιανή υπηκοότητα, και το αγόρι της, Αυστραλός, που συνελήφθησαν κάποια στιγμή τους τελευταίους μήνες.
    Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, το ζευγάρι συνελήφθη καθώς περιπλανιόταν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
    Οι δύο γυναίκες έχουν μεταχθεί στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, κατά το δημοσίευμα των Τάιμς.
    Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η οποία έχει βρετανική και ιρανική υπηκοότητα, οδηγήθηκε στην ίδια φυλακή το 2016 κατηγορούμενη για κατασκοπεία.
    Το πρόσφατο κύμα συλλήψεων υπηκόων κρατών του δυτικού συνασπισμού στο Ιράν καταγράφεται εν μέσω της συνεχούς κλιμάκωσης των εντάσεων στον Κόλπο.
    Η νεότερη αφορμή ανόδου της έντασης είναι το ότι ιρανικό δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο ανοικτά της Συρίας και η Βρετανία κατηγορεί την Τεχεράνη ότι παρέδωσε το πετρέλαιο που μετέφερε στη Δαμασκό, παρότι η ιρανική διπλωματία είχε υποσχεθεί στο Λονδίνο ότι δεν θα προχωρούσε σε τέτοια κίνηση — αν η κατηγορία αυτή ευσταθεί, θα πρόκειται για παραβίαση κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στο συριακό Κράτος.
    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και το Ιράν παραμένουν στα πρόθυρα πολέμου εξαιτίας της κατάστασης στο Στενό του Χορμούζ, θαλάσσια οδό στρατηγικής σημασίας στον Κόλπο, έπειτα από επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που η Ουάσινγκτον προσάπτει στην Τεχεράνη — η τελευταία το αρνείται — τη σειρά συλλήψεων πλοίων και τις καταρρίψεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εκατέρωθεν.
    Ο δεξιός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι η χώρα του θα ενταχθεί, προχωρώντας σε μια «μετρίου μεγέθους συμβολή» στον διεθνή συνασπισμό που θέλουν να συγκροτηθεί οι ΗΠΑ για να εγγυάται όπως λένε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τηρούν ωστόσο πολύ επιφυλακτική στάση για τη στρατιωτική αποστολή αυτή.
    Πηγή: Reuters



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ