Με τίτλο «Τα πολύ δεξιά πρώτα βήματα του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη» η γαλλική Monde σκιαγραφεί το πορτραίτο του πρωθυπουργού, ενώ δε διστάζει να ασκήσει κριτική σε πρωτοβουλίες και αποφάσεις της νέας κυβέρνησης ως υπερβολικά «δεξιές». Η ιστορική εφημερίδα τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί με ταχείς ρυθμούς μια πολιτική ρήξης με αυτή του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα.
Μόλις εξελέγη στις 7 Ιουλίου, ο συντηρητικός πολιτικός επέβαλε το στυλ του, ενός πολυάσχολου άνδρα με γαλάζιο κοστούμι, στον αντίποδα του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, που δεν φορούσε ποτέ γραβάτα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα κλείσει το καλοκαίρι και ο νέος πρωθυπουργός έχει λάβει μια σειρά «πολύ δεξιών», αποφάσεων οι οποίες επίσης διαφέρουν από εκείνες του προκατόχου του, που προερχόταν από τη ριζοσπαστική αριστερά.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στην εξουσία ικανοποιώντας τις διαφορετικές τάσεις της δεξιάς: τους παραδοσιακούς συντηρητικούς, τους υπερφιλελεύθερους και την αυταρχική και ξενοφοβική δεξιά πτέρυγα. Αυτή η ελεγχόμενη ισορροπία είναι αισθητή από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής του», ανέφερε η Φίλιππα Χατζησταύρου, ερευνήτρια πολιτικών επιστημών στο Ελληνικό Ίδρυμα Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Πρώην σύμβουλος Οικονομικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θέλει να προσδώσει στο κράτος ένα επιχειρηματικό πνεύμα, να διευκολύνει τη ζωή των επιχειρήσεων και να διατηρήσει τα προνόμια στους πιο ευκατάστατους», αναφέρει η Χατζησταύρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας κατά 22% μεσοσταθμικά από τον Αύγουστο.
Ο πρωθυπουργός έχει επίσης, ως προτεραιότητα την ταχεία αύξηση των επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο 50χρονος πολιτικός υποσχέθηκε να δρομολογήσει σε μια «εβδομάδα» την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, ενός σχεδίου για ένα μεγάλο συγκρότημα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, του οποίου κύριος μέτοχος είναι η Lamda Development.
Στο πρόγραμμα του νέου Υπουργού για τη μεταναστευτική πολιτική, δεν υπάρχει λέξη για πολιτική ένταξης, συνεχίζει η συντάκτρια Marina Rafenberg. Ο Υπουργός Εργασίας ακύρωσε εξάλλου, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ένα διάταγμα που επέτρεπε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αποκτήσουν εύκολα αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, απαραίτητο για την πρόσβαση σε νοσοκομεία και σχολεία. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά τη μετανάστευση είναι «η ενίσχυση της προστασίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων» και να καταστεί πιο αυστηρή η διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα ώστε να αυξηθούν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.
Η αρμόδια Γενική Γραμματεία για την ένταξη των Ρομά καταργήθηκε επίσης, ενώ συρρικνώθηκε το πεδίο δράσης της Γραμματείας Ισότητας Φύλων. Εφεξής η ονομασία της συνδέεται με την «οικογενειακή πολιτική», προκαλώντας την οργή των φεμινιστικών κινημάτων που έχουν ήδη δυσαρεστηθεί από τον διορισμό μόνο πέντε γυναικών στη νέα κυβέρνηση.
Εκτός από τη βούλησή της να αποκαταστήσει την τάξη στη συνοικία των Εξαρχείων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, την κατασκευή φυλακών υψίστης ασφάλειας και τη μεγαλύτερη αυστηρότητα στη μείωση των ποινών και των αδειών στους κρατουμένους. Ο πρώτος νόμος που θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενός νόμου που προήλθε από τη φοιτητική εξέγερση το 1973 εναντίον της δικτατορίας.
Αυτό που ενδεχομένως ξέχασε να αναφέρει η συντάκτρια της Monde είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγήκε ακριβώς με τις παραπάνω προεκλογικές δεσμεύσεις, διότι ο ελληνικό λαός είχε απηυδήσει με την επικίνδυνη ελευθεριότητα της απερχόμενης κυβέρνησης η οποία είχε ως συνέπεια την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους. Είναι πολύ διαφορετικά να κρίνεις πολιτικές και αποφάσεις από την ασφάλεια ενός κράτους της κεντρικής Ευρώπης. Τι γίνεται όμως όταν διαβιείς στις ακρώρειες της Ευρώπης, ένα βήμα πριν από την Ανατολή (με ό,τι αυτή σημαίνει και συνεπάγεται);