Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει αποφασισμένος να “τραβήξει το σχοινί”. Τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο “Σουλτάνος” είναι πολλά ακόμα και στο εσωτερικό του, αφού έξω από το “κάδρο” δεν μπορεί να μείνει ούτε η ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει μάθει να χάνει, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή δείχνει να είναι απομονωμένος και αυτό θέλει να το εκμεταλλευτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο απόλυτος κυρίαρχος της Τουρκίας φροντίζει με συνεχείς δηλώσεις στον Τύπο να δυναμιτίζει το κλίμα. Μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε πως δεν αστειεύεται αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως “το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το δεύτερο πλοίο μας και θα ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις. Τελειώσε η εποχή των σεισμικών ερευνών ξεκινά η εποχή των γεωτρήσεων”.
Τον “Πορθητή” συνοδεύουν μια τουρκική φρεγάτα και ένα υποβρύχιο, ενώ το πλοίο έχει δώσει ήδη τις συντεταγμένες για το πού θα ψάξει το γεωτρύπανό του, σε βάθος 5,5 χιλιομέτρων. Βρίσκεται εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, 45 ναυτικά μίλια από την Πάφο. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματά να απαντά σε υψηλούς τόνους σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία που εκφράζουν ενστάσεις για τις ενέργειές του: “Εμείς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το δικό μας πρόγραμμα. Και θα συνεχίσουμε. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι οδηγίες δίνουν κάποιοι, τι επιθυμούν ή το τι σκέφτονται.”
Η Τουρκία εξακολουθεί κατά την πάγια τακτική της να μην αναγνωρίζει στην Κύπρο το δικαίωμα να προβεί σε διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της με όμορα κράτη (Αίγυπτο, Ισραήλ) πριν τη λύση του Κυπριακού, διεκδικώντας παράλληλα μέρος της ΑΟΖ εκ μέρους του ψευδοκράτους.
Κρίσιμη Σύνοδος
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης σήμερα στο Σιμπιού της Ρουμανίας συντονίζουν τις ενέργειές τους (θα έχουν ξεχωριστό ραντεβού οι δυο τους για να χαράξουν μια κοινή γραμμή) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Σύνοδος Κορυφής ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή, αφού ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να ασκήσουν πολιτικό πρέσινγκ στον Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη πως “πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα ή άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία ώστε να συνειδητοποιήσει επιτέλους πως το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν”.
O πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο θα αναδείξει τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018 και τη σχετική δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι. Ιδιαίτερα θα τονιστεί ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει το ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.
Ενέργειες σε νομικό ή διπλωματικό επίπεδο ή ακόμα και άσκηση οικονομικής πίεσης στην Τουρκία θεωρείται από καλά ενημερωμένες πηγές πως πρέπει να είναι μια από τις άμεσες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ, συντεταγμένα προκειμένου να δείξει την καταδίκη της σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη. Μεγάλα και ισχυρά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εδώ και δεκαετίες βασικοί επενδυτές στην Άγκυρα με την κουβέντα για άμεσες κυρώσεις να έχει μπει στο τραπέζι.
Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία στο Σιμπιού της Ρουμανίας να εκθέσουν τις απόψεις ως προς τη στρατηγική ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη πενταετία για μια σειρά από ζητήματα: Ο παγκόσμιος ρόλος της ΕΕ και η εμπέδωση ενός πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων, στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην πρόκληση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Θα σταθεί στην εμβάθυνση της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει προτάσεις για την κατάρτιση ενός ισχυρού προϋπολογισμού με σταθεροποιητική λειτουργία, καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει έναν ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.