Σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές είναι η αναμόρφωση του καθεστώτος εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών που έγινε τον περασμένο έτος, έκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με απόφαση που εξέδωσε (2114/2021).
Όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 4713/2020 με τις οποίες αναμορφώθηκε το καθεστώς των συμβάσεων εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών και θεσπίσθηκε η αρχή της αναιτιώδους καταγγελίας των συμβάσεών τους, δεν αντίκεινται στο άρθρο 16 παρ. 2 και 8 του Συντάγματος.
Σε σχετική ανακοίνωση του δικαστηρίου σχετικά με το σκεπτικό των μελών της Ολομέλειας του αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τις διατάξεις του ν. 682/1977, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με το ν. 4713/2020.
Όπως έκριναν οι δικαστές «οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4713/2020, οι οποίες προβλέπουν αφενός τη σύναψη συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους διδάσκοντες στα ιδιωτικά σχολεία, με κατάργηση της προγενέστερης ρύθμισης περί υποχρέωσης σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου διετούς διάρκειας, αφετέρου δε την υπαγωγή των ζητημάτων πρόσληψης, απασχόλησης και λύσης των εργασιακών τους σχέσεων στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της κοινής εργατικής νομοθεσίας, δεν αντίκεινται στο άρθρο 16 παρ. 2 και 8 του Συντάγματος».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας, «οι διατάξεις αυτές αποσκοπούν στην αρτιότερη και ομαλότερη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς και στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της εκπαίδευσης, και για το λόγο ότι εξασφαλίζουν στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος».
Διαφωνία μεταξύ των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ
Αντίθετα, δύο μέλη της Ολομέλειας ΣτΕ, εξέφρασαν τη νομική άποψη ότι κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 16 παρ. 2 και 8) η ρύθμιση του Ν. 4713/2020 καταργεί την εποπτεία του Κράτους επί του ζητήματος της λύσης της σύμβασης εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εφόσον δεν προκύπτει ότι αυτή εξυπηρετεί το συμφέρον και την καλή λειτουργία της εκπαίδευσης.
Επιπρόσθετα η νέα διάταξη, σύμφωνα με την άποψη της μειοψηφίας, εξομοιώνει τους εκπαιδευτικούς με τους υπολοίπους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά το καθεστώς της απόλυσής τους, παραγνωρίζοντας την, κατά το Σύνταγμα, ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.
Τέλος, η μειοψηφία των δικαστών εξέφρασε την άποψη ότι με την επίμαχη ρύθμιση ενισχύεται μονόπλευρα η ελευθερία του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού σχολείου να απολύει το διδακτικό προσωπικό αναιτιωδώς και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τη Δημόσια Διοίκηση.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο λόγω της άφιξης Πάπα!
Κουφοντίνας: Το δικαστικό συμβούλιο Λαμίας του έκλεισε τη πόρτα της φυλακής μέχρι το 2027
Σέρρες: Θύμα ηλεκτρονικής απάτης ένας 52χρονος – 34.500 ευρώ έκαναν «φτερά» από τον λογαριασμό του
Κορονοϊός: Πέθανε 24χρονη ανεμβολίαστη στα Καλάβρυτα
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.