20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών και ΕΜΑΚ

    Ανοίγει ο δρόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία και δομές υγείας αλλά και των εργαζομένων στην ΕΜΑΚ, σύμφωνα με σημαντική απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σε διάσκεψη.
    Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ενώπιων της, εργαζόμενοι στην ΕΜΑΚ, η ΠΟΕΔΗΝ αλλά και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων που ελήφθησαν και οι οποίες προέβλεπαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.
    Για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα η Ολομέλεια ΣτΕ συνεδρίασε στις 26 Νοεμβρίου με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή και Βασίλειο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτσούνης, έκανε χρήση για πρώτη φορά του άρθρο 25 του νόμου 4786/2021 που του παρέχει το δικαίωμα να ανακοινώνει το αποτέλεσμα των, κεκλεισμένων των θυρών, διασκέψεων του δικαστηρίου. Οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ ανοίγουν το δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Αναμένεται, δε, να δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.
    Τι κρίθηκε για τους εργαζόμενους στην ΕΚΑΜ
    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην ΕΚΑΜ, η Ολομέλεια ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε ότι οι σχετικές αποφάσεις που επέβαλλαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν είναι αντίθετες στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις, τις οποίες οι προσφεύγοντες επικαλούνται.
    Και αυτό καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας ΣτΕ α) ο εμβολιασμός επιβάλλεται στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ προς διασφάλιση της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας και της πλήρους υπηρεσιακής διαθεσιμότητας του προσωπικού των εν λόγω υπηρεσιών, που έχουν ειδική αποστολή και ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης καθηκόντων, β) προβλέπεται από ουσιαστικό νόμο και, ειδικότερα, από την προσβαλλόμενη κανονιστική πράξη, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 79 παρ. 13 του ν. 4662/2020 σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου, οι οποίες παρέχουν εξουσιοδότηση στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος να θεσπίσει εγκύρως, ως πρόσθετο προσωρινό, υπό περιστάσεις πανδημίας, όρο για την καλή κατάσταση της υγείας των υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ, τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού covid-19, γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα επισήμων φορέων στην Ελλάδα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ) και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου εξάπλωσης της νόσου, ενώ τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των τυχόν παρενεργειών, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες.
    Μάλιστα, η Ολομέλεια του ΣτΕ δίνει προθεσμία ενός μήνα προκειμένου δημοσιευθεί η σχετική πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
    Η απόφαση για τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας
    Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζομένους σε νοσοκομεία και δομές υγείας (γιατρούς, νοσηλευτικές, ΕΚΑΒ) οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν πως ούτε και εδώ τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας. Όπως έκρινε η Ολομέλεια ΣτΕ, κατά πλειοψηφία και για την παραπάνω κατηγορία των εργαζομένων, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζομένους σε νοσοκομεία και δομές υγείες «επιβάλλεται στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικώς δε όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών».
    Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι ο εμβολιασμός σε αυτή την κατηγορία των εργαζομένων «προβλέπεται από τον νόμο» και «στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19».
    Τέλος, η Ολομέλεια έκρινε ότι «σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες» καθώς και ότι «η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και αφ’ ετέρου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
    Τέλος, με μειοψηφία πέντε μελών η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε ότι η αναστολή εργασίας όσων αρνούνται να εμβολιαστούν αν και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών είναι συνταγματικώς ανεκτή.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Δημήτρης Λιγνάδης: Σε δίκη για 4 βιασμούς ανηλίκων και νεαρών ανδρών – Συνεχίζεται η προφυλάκισή του
    «Ψευτογιατρός»: Απολογείται τη Δευτέρα για ξέπλυμα, – Διεκόπη η δίκη του για τους θανάτους καρκινοπαθών
    Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Έβγαλαν ταυτότητα και σε δραπέτη φυλακών!
    Τρομάζει η μετάλλαξη Όμικρον: Ραγδαία η μετάδοση – Μολύνει και όσους έχουν ήδη νοσήσει!
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ