19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Αποζημιώσεις 1.868.000 ευρώ από το ΣτΕ σε επιχειρήσεις που λεηλατήθηκαν!

    Τα επεισόδια και οι λεηλασίες σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2008 μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ήταν ευθύνη της Αστυνομίας να αποτραπούν, γι΄αυτό και το ΣτΕ επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 1.868.000 σε επιχειρήσεις που λεηλατήθηκαν εκείνες τις μέρες.
    Την υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατεύει την περιουσία των πολιτών από βίαια επεισόδια και καταστροφές που σημειώνονται κατά την διάρκεια μαζικών κινητοποιήσεων πολιτών, αναγνωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με σειρά εννέα αποφάσεων που εξέδωσε. Μάλιστα, στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι αστυνομικοί παραλείψουν να επέμβουν για να προστατεύσουν τις περιουσίες των πολιτών, τότε θεμελιώνεται, σύμφωνα με το ΣτΕ, δικαίωμά τους ώστε να αποζημιωθούν από το Δημόσιο.
    Αποζημιώσεις σε λεηλατημένες επιχειρήσεις
    Συγκεκριμένα, οι σημαντικές αυτές αποφάσεις εκδόθηκαν από το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο εξέτασε περιπτώσεις επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές και λεηλατήθηκαν από αγνώστους αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 7 Δεκέμβριου του 2008. Το δικαστήριο επιδίκασε υπέρ των επιχειρήσεων που προσέφυγαν ενώπιον του, αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1.868.000 ευρώ τις οποίες το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει.
    Στα δικόγραφά τους, οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι οι ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους, οφείλονται σε παραλήψεις της Αστυνομίας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τους. Μάλιστα, σε πρώτο βαθμό δικαιώθηκαν, αλλά στη συνέχεια έχασαν τη δικαστική μάχη ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Με αποφάσεις του το δευτεροβάθμιο διοικητικό δικαστήριο, έκρινε ότι η ελληνική αστυνομία, είναι αδύνατον σε μια τέτοιου είδους αιφνίδια και γενικευμένη βίαια κατάσταση να ενεργεί για την φύλαξη όλων των επιχειρήσεων.
    Ωστόσο, το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων για να ανατρέψουν τις εφετειακές αποφάσεις, τους δικαίωσε. Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό των υπ΄ αριθμ. 1964 – 1972/2021 αποφάσεων του Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αναφέρονται τα εξής: «Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βιαία επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου».
    Υποχρέωση της Αστυνομίας η προστασία της περιουσίας
    Ακόμη, στις αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρεται ότι «τα αστυνομικά όργανα διαθέτουν διακριτική ευχέρεια ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσουν, δηλαδή ως προς την επιλογή του είδους των μέτρων που πρέπει να λάβουν προς εκπλήρωση της υποχρέωσης τους, δυνάμενα –κατόπιν εκτίμησης- να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καταλληλότερο για την συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρησιακό σχέδιο». Ωστόσο, όπως έκρινε το ΣτΕ, «στην περίπτωση κατά την οποία τα αστυνομικά όργανα αν και επεμβαίνουν και επιχειρούν, δεν λαμβάνουν κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η επιλογή της αποχής τους από κάθε ενέργεια, ειδικώς προς το σκοπό του αγαθού της περιουσίας, συνιστά υπέρβαση των άκρων ορίων της ευχέρειας τους και για το λόγο αυτό είναι παράνομη».
    Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων, επισημαίνεται ότι ναι μεν η περίπτωση ανωτέρας βίας αποτελεί απαλλακτικό στοιχείο για την ευθύνη του Δημοσίου όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων, ωστόσο, «δεν συνιστούν περίπτωση ανωτέρας βίας, βίαια επεισόδια ιδιαίτερης μεγάλης έντασης και έκτασης που κλιμακώνονται και εξαπλώνονται σταδιακά και λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως με συνέπεια τη διάσπαση των αστυνομικών δυνάμεων και κατ΄ επέκταση τη μείωση της αποτελεσματικότητας τους, αν αυτά τα επεισόδια μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και να τεθούν υπό έλεγχο εγκαίρως, πριν δηλαδή εξαπλωθούν και καταστούν ανεξέλεγκτα με την λήψη άμεσων, αναγκαίων και πρόσφορων μέτρων».
    Ακολούθως, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, στο σκεπτικό των αποφάσεων τους, αναφέρονται στα στοιχεία που συνιστούν την προβλεψιμότητα των βίαιων επεισοδίων, όταν μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ή σοβαρές ενδείξεις για «μαζική κινητοποίηση εξαγριωμένων ή αγανακτισμένων πολιτών ή κοινωνικών ομάδων». Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η είδηση θανάτου ανηλίκου (σ.σ.: Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα) στην περιοχή των Εξαρχείων από πυροβολισμό αστυνομικού είναι λίαν πιθανό έως αναμενόμενο να προκαλέσει έντονη κοινωνική αντίδραση, να οδηγήσει σε άμεση μαζική κινητοποίηση πολιτών στα αστικά κέντρα και συνακόλουθα να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή κοινωνική έκρηξη».
    Τέλος, οι δικαστικοί λειτουργοί δεν παραλείπουν να επισημάνουν στις αποφάσεις τους, ότι «πολλώ μάλλον δεν συνιστούν περίπτωση ανωτέρας βίας, βίαια επεισόδια και βανδαλισμοί που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο προγραμματισμένης πορείας διαμαρτυρίας καθώς και εκτεταμένες φθορές και καταστροφές είτε στην ίδια περιοχή είτε σε άλλη, εφόσον ανά πάσα στιγμή μια τέτοια εξέλιξη είναι αναμενόμενη με μεγάλη πιθανότητα και άρα είναι δυνατόν να προβλεφθεί και να αποτραπεί με άμεση ενέργεια και λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Τραγωδία στο Δομοκό: Τετραμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε σε τροχαίο με βυτιοφόρο! (βίντεο)
    Ο Μητσοτάκης πάει απόψε στη Μεγάλη Βρετανία – Συνάντηση με τον Τζόνσον και επενδυτές
    Κορονοϊός: Γονείς – αρνητές στη Λάρισα δεν στέλνουν 34 παιδιά στο σχολείο (βίντεο)
    Γλυπτά του Παρθενώνα: Εμμένει στις θέσεις του το Βρετανικό Μουσείο – Απάντηση στις δηλώσεις Μητσοτάκη
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ