«Οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, ιδίως με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της εξ αποστάσεως παροχής των υπηρεσιών, δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα, ούτε να περιορίσουν την αναζήτηση της αλήθειας και την απονομή δικαίου». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός μιλώντας σε εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ειδικότερα, χθες, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του THESSALONIKI HELEXPO FORUM, εκδήλωση με θέμα «Επιτάχυνση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, εκσυγχρονισμός των θεσμών, επιτάχυνση σε βάρος της ποιότητας, διασφάλιση των συναλλαγών, υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η Αρεοπαγίτης Μαρία Χασιρτζόγλου, ο ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής και Πρόεδρος της Δ. Επιτροπής Δ.ι.Π.α.Ε. Αθανάσιος Καΐσης και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων και του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας.
Σε ομιλία του, κατά την εκδήλωση ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ολομέλειας, «στο πρόταγμα του Δικηγορικού σώματος για ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, στις παθογένειες που παρατηρούνται και στην ανάγκη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ της Πολιτείας, των Δικαστικών λειτουργών, των Δικηγόρων και των Δικαστικών υπαλλήλων προς αναζήτηση λυσιτελών λύσεων».
Επίσης, ο ίδιος «επεσήμανε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δημιουργούνται αλλά και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Βερβεσός «οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, ιδίως με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της εξ αποστάσεως παροχής των υπηρεσιών, δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υποκαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα, ούτε να περιορίσουν την αναζήτηση της αλήθειας και την απονομή δικαίου».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας «εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Δικηγορικού σώματος στην προωθούμενη για τις πολιτικές υποθέσεις πιλοτική Δίκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού διατάξεων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου, στις δυνατότητες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών (Διαιτησία κλπ) και στη διασφάλιση του δικαιώματος προσφυγής του πολίτη στον φυσικό του δικαστή».