Πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ καλείται να πληρώσει εταιρεία η οποία είχε εγκαταστήσει παράνομα και είχε θέσει σε λειτουργία κάμερες (σύστημα βιντεοεπιτήρησης) σε χώρους γραφείων των εργαζομένων της. Το πρόστιμο επιβλήθηκε στην εταιρεία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία και έκρινε πως η τοποθέτηση των καμερών στους χώρους εργασίας, έγινε κατά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 1 α’ και γ’ και 5 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679. Επιπλέον, η Αρχή διέταξε την απεγκατάσταση των καμερών και τη διαγραφή τυχόν υλικού που είχε συλλεχθεί.
‘Όπως αναφέρει η ΑΠΔΠΧ, η εικόνα των προσώπων που βρίσκονται στην εμβέλεια των καμερών μεταδίδονταν στην οθόνη προβολής του ηλεκτρονικού υπολογιστή του διαχειριστή της εταιρείας, ο οποίος είχε την τεχνική δυνατότητα να εμφανίσει στην οθόνη την πλήρη εικόνα ή να την καλύψει μαυρίζοντας την οθόνη, ανά πάσα στιγμή και με εύκολο τρόπο μέσω σχετικής ρύθμισης. Αυτό, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που εξέδωσε η ΑΠΔΠΧ, «συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων η οποία παραβιάζει τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ)».
Ακόμη, όπως επισημαίνει η ΑΠΔΠΧ, η ύπαρξη και μόνο καμερών σε χώρους για τους οποίους έχει ήδη κριθεί με την υπ’ αριθμ. 1/2011 Οδηγία της Αρχής ότι απαγορεύεται εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, όπως χώρους γραφείων και εστίασης, προσβάλλει υπέρμετρα τα δικαιώματα των εργαζομένων και παραβιάζει τις διατάξεις του ΓΚΠΔ.
Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε την ΑΠΔΠΧ έπειτα από καταγγελίες, οι οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν, ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των εργαζομένων, τους οποίους και παρακολουθούσαν σε μόνιμη βάση. Μάλιστα, σε μια από τις καταγγελίες αναφέρεται ότι εκπρόσωπος της εταιρείας έκανε σύσταση σε αυστηρό σε εργαζόμενο για τον τρόπο που κάθονταν. Τελικά ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι …τελούσαν υπό κρυφή παρακολούθηση κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι ασχολούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα και τους ζητήθηκε να παραδώσουν τις συσκευές τους στον υπεύθυνο!
Σε έγγραφες εξηγήσεις που παρείχε στην ΑΠΔΠΧ η εταιρεία αρνήθηκε επί της ουσίας τη βιντεοσκόπηση των υπαλλήλων, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «με τις κάμερες αυτές ουδέποτε καταγράφηκαν εργαζόμενοι και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν τυχόν δεδομένα για την αξιολόγηση της αποδοτικότητάς τους».