Μετά την απόρριψη από το Δικαστικό Συμβούλιο της Λαμίας της αίτησής του για την μεταγωγή του στο Δομοκό με το σκεπτικό ότι αρμόδια για να την κρίνουν είναι τα διοικητικά δικαστήρια, ο Δημήτρης Κουφοντίνας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Συγκεκριμένα, ο πολυισοβίτης της «17Ν» κατέθεσε αιτήσεις με τις οποίες ζητεί αρχικά να «παγώσει», κατόπιν να ανασταλεί και τέλος να ακυρωθεί η απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφίας Νικολάου για την μεταγωγή του στο Δομοκό.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Κουφοντίνας ζητεί με τις αιτήσεις του από το ΣτΕ: 1) την έκδοση προσωρινής διαταγής με την ποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της κυρίας Νικολάου, 2) την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και 3) την έκδοση απόφασης με την οποία θα ακυρώνεται επίμαχη απόφαση της ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουφοντίνας στις αιτήσεις του φέρεται να κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα της απόφασης της κυρίας Νικολάου και να επισημαίνει πως αυτή είναι παράνομη και πως εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας. Ακόμη οκ πολυισοβίτης της «17Ν» φέρεται επικαλείται αντισυνταγματικότητα του Ν. 4760/2020, υποστηρίζοντας πως ο συγκεκριμένος νόμος «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κρατούμενου εντός της φυλακής αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.
Επιπρόσθετα, ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια και απεργός πείνας και δίψας Δ. Κουφοντίνας, φέρεται να επισημαίνει στις αιτήσεις που κατάθεσε στο ΣτΕ πως η μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού.
Τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη σήμερα από το ΣτΕ όσον αφορά στο θέμα της έκδοσης προσωρινής διαταγής για την απόφαση της κυρίας Νικολάου.
Σε δήλωσή του ο εκ των δικηγόρων του Δ. Κουφοντίνα, Θέμης Σοφός, αναφέρει:
«Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι η επίλυση του θέματος εναπόκειται στην Πολιτεία και μόνον. Έκανα ως δικηγόρος ανιδιοτελώς το χρέος μου απέναντι στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύω, για την αποκλιμάκωση μιας έντασης που μόνο βλαπτική μπορεί να είναι για τη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί την κοιτίδα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ βρίσκεται στο μέσον μιας ποικιλόμορφης κρίσης. Ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό θα βρει στην Πολιτεία τους αποδέκτες που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επιδείξουν την πολιτική ωριμότητα που απαιτείται».