20.1 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Χρυσή Αυγή: Ανακοινώνεται η ετυμηγορία για τους 68 του εδωλίου – Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο στο Εφετείο

    Ώρα μηδέν στη μεγάλη δίκη για την Χρυσή Αυγή. Σήμερα ανακοινώνεται μετά από 5,5 χρόνια αποδεικτικής διαδικασία η τελική απόφαση του δικαστηρίου για τους 68 κατηγορούμενους της υπόθεσης. Μια απόφαση με ιστορικό πρόσημο, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία, ενώ έξω από το Εφετείο πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.
    Οι δικαστές θα ανέβουν στην έδρα για να ανακοινώσουν την απόφαση τους στις 11:00 π. μ. Την απόφαση θα εκφωνήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κυρία Μαρία Λεπενιώτη. Σύμφωνα με τον πραγματισμό που έχει γίνει μέσα στη δικαστική αίθουσα, χωρητικότητας 600 ατόμων, θα βρεθούν περί τα 300 άτομα. Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, δικαστές και κυρίως οι συγγενείς των θυμάτων της εγκληματικής δράσης τω κατηγορουμένων αλλά και τα μέλη της οικογένειας του αδικοχαμένου μουσικού Παύλου Φύσσα.
    Η απόφαση
    Η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει αρχικά την απόφαση που έχει λάβει η ίδια και τα άλλα δυο τακτικά μέλη του δικαστηρίου (Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου) για αν οι 68 κατηγορούμενοι της υπόθεσης είναι ένοχοι ή όχι για τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.
    Συγκεκριμένα, από τους 68 κατηγορούμενους στη μεγάλη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, οι 65 βαρύνονται για τα αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 συνολικά άτομα και συγκεκριμένα ο Νίκος Μιχαλολιάκος οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς και δυο ακόμη κατηγορούμενοι.
    Ακόμη, στο βαρύ κατηγορητήριο της υπόθεσης συγκαταλέγεται η πολύκροτη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το Γιώργο Ρουπακιά, οι επιθέσεις στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ το 2013, η επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα, κ.ά. Κατά περίπτωση και πέραν των αδικημάτων για την εγκληματική οργάνωση κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορίες για ανθρωποκτονία, απόπειρας ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή κ.ά.
    Εκτός της απόφασης που θα ανακοινώσουν οι δικαστές για τις επιθέσεις των κατηγορουμένων, ιδιαίτερη αξία θα έχει η ετυμηγορία τους για το αν το κόμμα της Χρυσής Αυγής δρούσε ως εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή αν οι κατηγορούμενοι αποτέλεσαν τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που διεύθυναν σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Νίκος Μιχαλιάκος και οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές.
    Σε περίπτωση που το δικαστήριο οδηγηθεί σε καταδικαστική κρίση, οι ποινές για εγκληματική οργάνωση ξεκινούν από τα 5 και φτάνουν στα 15 χρόνια. Πιο αναλυτικά, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής: Ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: 5-10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5). Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 2-8).
    Εφόσον το δικαστήριο προχωρήσει σε καταδίκες για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε το πιθανότερο είναι οι συνεδριάσεις που θα απαιτηθούν ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία να είναι τέσσερις με πέντε. Και αυτό καθώς μετά την απόφαση επί της ενοχής, το λόγο λαμβάνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών από τα οποία θα εξαρτηθεί και η «τύχη» τους, εάν δηλ. θα μείνουν εκτός ή εντός φυλακής. Ακολούθως το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας για να τοποθετηθεί επί των ελαφρυντικών και το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να εκδώσει την τελική απόφασή του. Αν δηλαδή, θα χορηγήσει ελαφρυντικά και σε ποιους.
    Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας – πάντα σε περίπτωση ενοχής – είναι η ανακοίνωση της απόφασης επί των ποινών. Θα προηγηθεί και εδώ η πρόταση της εισαγγελέως. Κατόπιν θα τεθεί το θέμα της αναστολής η μη της εκτέλεσης των ποινών. Αν δηλαδή οι κατηγορούμενοι θα πάνε φυλακή ή θα τους δοθεί αναστολή και θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους. Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας, η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δεν είναι παρόντες στο εδώλιο, κατά την απαγγελία της ποινής, τότε το δικαστήριο θα διατάξει την εκτέλεση της απόφασής του.
    Αντίθετα, σε περίπτωση που η απόφαση είναι αθωωτική για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης τότε η όλη διαδικασία αναμένεται να είναι σαφώς πιο συντομότερη, αφού θα έχει αποφανθεί το δικαστήριο για το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου και θα έχουν απομείνει η υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και οι επιθέσεις σε ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους ψαράδες. Οι ποινές που προβλέπονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας είναι ισόβια και για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.
    Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου αγορεύοντας τον περασμένο Δεκέμβριο στο δικαστήριο είχε ζητήσει την ενοχή μόνο του καθ’ ομολογία δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, εισηγούμενη επί της ουσίας την αθώωση όλων των άλλων κατηγορουμένων για το σύνολο σχεδόν των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν. Η εισαγγελική αγόρευση δεν δεσμεύει πάντως τους δικαστές.
    Τέλος, να σημειωθεί πως περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη χωρίς δυνατότητα άσκησης κάποιου ένδικου μέσου. Μόνο αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ