Στην «τσιμπίδα» του νόμου θα πέφτουν στο εξής οι αρνητές της μάσκας ακόμη και όταν κινούνται μέσω Διαδικτύου. Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι σαφής και προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους αλλά και χρηματική ποινή για όσους μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, κ.ά. διαπράττουν με όσα δημοσιοποιούν το αδίκημα της πρόκλησης ή της διέγερσης σε ανυπακοή.
Η αυστηριοποίηση της ποινικής μεταχείρισης για όσους αρνούνται να φορέσουν μάσκες ως μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό, ήλθε μετά τη χθεσινή εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.
Με την εγκύκλιό του ο ανώτατο εισαγγελικός λειτουργός, ζητεί από τους εισαγγελείς να σχηματίζουν δικογραφίες και να τηρούν την αυτόφωρη διαδικασία για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας της Πολιτείας. «Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του ο κ. Πλιώτας και επισημαίνει την «ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης, εγρήγορσης, συνεχούς ενδιαφέροντος και κατά νόμο παρέμβασης των εισαγγελέων Πρωτοδικών της επικράτειας για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές ενέργειες».
Μάλιστα, ο κ. Πλιώτας κάνει ειδική αναφορά στην εγκύκλιό του για τη χρήση της μάσκας στους μαθητές. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολλές καταγγελίες που φθάνουν στην εισαγγελία Πρωτοδικών για τις καταλήψεις σχολείων από γονείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν μάθημα. Μάλιστα για κάθε καταγγελία η εισαγγελία ενεργεί και σχηματίζει δικογραφία. Πάντως, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούν στο αυτόφωρο μαθητές. Ωστόσο, εάν υπάρχουν κλοπές ή διατάραξη λειτουργίας του σχολείου, τότε μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία.