Σε διακοπές εργασίας από τις 9:00 έως και τρις 11:00 π.μ. σε όλα τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας προχωρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων (ΟΔΥΕ) οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη.
Όπως αναφέρει η ΟΔΥΕ, οι δικαστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι σήμερα έξι ολόκληρους μήνες μετά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ο χώρος των δικαστηρίων, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «βρίσκεται, σε χειρότερη κατάσταση απ΄ ότι πριν την κρίση».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού της Δικαιοσύνης, είμαστε αναγκασμένοι να υποδεχτούμε την έναρξη του νέου δικαστικού έτους με κινητοποιήσεις, γιατί:
Δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν (με ευθύνη βέβαια και του ΑΣΕΠ), εδώ και ένα χρόνο, τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που ξεκίνησαν από το 2017, με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα κενές περίπου 250 από τις περίπου 700 αρχικά προκηρυχθείσες θέσεις (Γραμματέων ΠΕ και ΔΕ και Πληροφορικής ΠΕ, ΤΕ).
Δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν, ενώ τις ενέκριναν, ούτε τις διαδικασίες διορισμού για επιπλέον 172 θέσεις (Γραμματέων ΔΕ) από τους επιλαχόντες των ίδιων διαγωνισμών (προκήρυξη 8Κ/2017), ούτε καν για τις πολλαπλά δοκιμαζόμενες υπηρεσίες των ακριτικών νησιών (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ρόδο, Κάρπαθο) και της Θράκης.
Αδιαφορούν, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, για τα περίπου 2000 οργανικά κενά σε θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων εκ των οποίων τα 700 αφορούν κενά θέσεων Επιμελητών Δικαστηρίων (το 50% των οργανικών θέσεων Επιμελητών Δικαστηρίων!!!), ενώ ήδη ετοιμάζονται, κατά δήλωση του υπουργού, να νομοθετήσουν, σωστά μεν, για αύξηση των θέσεων Δικαστικών Λειτουργών, χωρίς να φροντίσουν δε, για αντίστοιχο διορισμό Δικαστικών Υπαλλήλων.
Αντίθετα απ΄ ότι «διαφημίζουν» επικοινωνιακά, οι νέες τεχνολογίες στην εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων, η ηχογράφηση και αποηχογράφηση στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια και η βελτίωση στις υλικοτεχνικές και κτηριακές υποδομές, παραμένουν μόνο στα χαρτιά και αφορούν ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονική, Χαλκίδα), χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση ή άμεση προοπτική επέκτασης στην πλειονότητα των δικαστηρίων της χώρας.
Δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά στα χρόνια θεσμικά αιτήματα του Κλάδου, όπως η εισαγωγική και διαρκής επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων, η ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, οι επιλογές Προϊσταμένων Τμημάτων.
Αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού στο χώρο των δικαστηρίων (παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για λήψη μέτρων και την έμπρακτη οικονομική ενίσχυσή μας σε υλικά προστασίας), χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, με ελλιπή-ανεπαρκή μέσα προστασίας, αφού οι ίδιες οι υποδομές δεν επιτρέπουν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκθέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο εργαζομένους και πολίτες».