Άρωμα γυναίκας έχει πλέον η ηγεσία της Δικαιοσύνης, μετά τη σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να τοποθετήσει ομόφωνα στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας δυο γυναίκες. Ειδικότερα και όπως είχε γράψει το «L&O» νωρίτερα, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τοποθετήθηκε η κυρία Μαίρη Σαρπ και πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου. Η απόφαση μάλιστα του υπουργικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη και ελήφθη κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα.
Ως αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, το συμβούλιο όρισε τους αρεοπαγίτες Αρτεμισία Παναγιώτου, Γεώργιο Χοϊμέ, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιο Αποστολάκη και την Μαρία Γεωργίου.
Με αφορμή την τοποθέτησή της στην ηγεσία του ΣτΕ, η κυρία Σαρπ σε δήλωσή της αναφέρει: ««Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η Ελληνική Πολιτεία με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το Υπουργικό Συμβούλιο, με επέλεξε να αναλάβω το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω το έργο των προηγουμένων Προέδρων και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω, με την συνεργασία όλων των δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι το Δικαστήριο θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ικανό και έτοιμο να αντιμετωπίζει τις ανάγκες κάθε εποχής και να επιλύει τις διαφορές, που κάθε φορά ανακύπτουν, αποτελεσματικά και προς το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, στο όνομα του οποίου εκτελούνται, κατά το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του».
Από την πλευρά της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου δήλωσε: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η επιλογή μου στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ως επιστέγασμα μιας πολύχρονης θητείας σαράντα ενός ετών στην υπηρεσία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι αυτονόητο, ότι, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης αυτής, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αξιώματος, που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία. Με την ευκαιρία της δήλωσης αυτής επιθυμώ να τονίσω, ότι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα εργαστούμε με ευσυνειδησία και εντιμότητα για τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του Κράτους Δικαίου».
Το προφίλ των νέων προέδρων
Η κυρία Σάρπ, η οποία διαδέχεται στη θέση του προέδρου τον Αθανάσιο Ράντο, ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Β Τμήματος. Έχει πλούσια εμπειρία, καθώς μεταξύ άλλων είχε προεδρεύσει στην Ολομέλεια του ΣτΕ, για τις υποθέσεις του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και σε δίκες ενώπιον του Μισθοδικείου. Ως πρόεδρος του Β΄ Τμήματος είχε εκδώσει τις αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για φοροαπαλλαγές, κ.λπ. Η νέα πρόεδρος του ΣτΕ γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Καλαμάτας το 1972. Το ίδιο έτος εισήλθε πρώτη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977 με άριστα. Διορίσθηκε στο ΣτΕ, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής το 1980. Προήχθη σε Πάρεδρο το 1985, σε Σύμβουλο το 1997 και σε Αντιπρόεδρο το 2011. Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Δ’ Τμήμα και από το 2015 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, που ασχολείται με φορολογικά ζητήματα. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.
Ακόμη, η κυρία Σάρπ διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου καθώς και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης, άσκησε καθήκοντα Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, ενώ έχει διδάξει και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Η κυρία Αλειφεροπούλου ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος και διαδέχεται τον Ιωσήφ Τσαλγανίδη. Η κυρία Αλειφεροπούλου κληρώθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη θέση της προέδρου της επιθεώρησης των δικαστών και των δικαστηρίων. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979.