Λίγα 24ωρα μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Πλιώτα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊου, στα αρμόδια αυτόφωρα δικαστήρια της Αθήνας, καθημερινά εισάγονται προς εκδίκαση νέες δικογραφίες που αφορούν σε αδικήματα για παραβίαση των μέτρων.
Συγκεκριμένα, από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχουν παραπεμφθεί από τις 12 Μαρτίου στα αρμόδια αυτόφωρα δικαστήρια, περί τις 190 δικογραφίες, οι οποίες αφορούν σε παραβίαση του άρθρου 285 (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών).
Οι εν λόγω δικογραφίες αφορούν σε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Και αυτό κακούργημα μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο εφόσον καταδειχθεί ότι κάποιος έχει αποδεδειγμένα έχει νοσήσει και εν γνώσει του να έχει διακινδυνέψει να μεταδώσει τον ιό σε άλλον.
Μάλιστα, όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές στις 190 δικογραφίες που έχουν παραπεμφθεί στα αυτόφωρα δικαστήρια της Αθήνας, θα πρέπει να προστεθούν και άλλες παρεμφερείς υποθέσεις για τις οποίες έχει οριστεί τακτική δικάσιμος. Δεν έχει δηλαδή κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για αυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήδη με μια πρώτη εγκύκλιό του από τις 12 Μαρτίου είχε ζητήσει από τους εισαγγελείς της χώρας να παρεμβαίνουν άμεσα όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ο κ. Πλιώτας παρέπεμπε στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.
Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε επανέλθει στο όλο ζήτημα στις 31 Μαρτίου με νεώτερη εγκύκλιό του, ζητώντας αυτή τη φορά από τους εισαγγελείς να παρεμβαίνουν όχι μόνο όταν διαπιστώνουν παραβίαση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού (άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα) αλλά και για άλλα αδικήματα, όπως αυτά της τοκογλυφίας, της εκβίασης, των εγκλημάτων κατά συγκοινωνιών κλπ.