Την ώρα που η Ιταλία βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους στη νεώτερη ιστορία της, λόγω της επέλασης του κορoνοϊού, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια σημαντική απόφασή του την υποχρεώνει να επιστρέψει 7,5 δισ. ευρώ στα κοινοτικά ταμία. Αν μάλιστα δεν το πράξει απειλείται με χρηματική ποινή ύψους 80.000 ευρώ για κάθε ημέρα που καθυστερεί να επιστρέψει τα χρήματα.
Συγκεκριμένα, με την εν λόγω απόφαση στην Ιταλία επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις, επειδή το 2008 είχε αποφασίσει να δώσει παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Σαρδηνία, παραβιάζοντας τους κανόνες της κοινής αγοράς.
Όπως ήταν αναμενόμενο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ προσέφυγε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου εναντίον της Ιταλίας και δικαιώθηκε. Το 2012 το Δικαστήριο της ΕΕ διαπίστωσε ότι η Ιταλία δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ανακτήσει τις επίμαχες ενισχύσεις, συνολικού ύψους 13, 7 εκατ. ευρώ, αν και ήταν υποχρεωμένη να το πράξει άμεσα.
Η απόφαση
Με δεδομένο ότι η Ιταλία εξακολουθούσε να μην έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου ασκήθηκε νέα προσφυγή εναντίον της, το 2018, από την Κομισιόν αυτή τη φορά, η οποία και έγινε δεκτή.
Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Ιταλία παραβίασε υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης το 2012 και δεν απέδειξε τον ισχυρισμό της ότι αδυνατεί να πάρει πίσω από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τις επίμαχες ενισχύσεις.
Μάλιστα, το Δικαστήριο της ΕΕ σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες των Ιταλικών αρχών να ανακτήσουν τις ενισχύσεις (το 2019, είχε ανακτηθεί 89 % του συνολικού ποσού του κεφαλαίου), εντούτοις η χώρα προκάλεσε σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού και μάλιστα για διάρκεια επτά ετών.
Με το σκεπτικό αυτό το Δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλλει στην Ιταλία χρηματικές κυρώσεις ξεχωριστά από το ποσό των 7, 5 δισ. ευρώ των παράνομων επιχορηγήσεων τις οποίες τώρα Ιταλία πρέπει να καταθέσει στο κοινοτικό ταμείο.