20 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε: Άλλο το κυπριακό χαλούμι και άλλο το βουλγαρικό… «BBQLOUMI»

    Δικαίωση για το κυπριακό χαλούμι έναντι προϊόντος, βουλγαρικής προέλευσης, από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Λουξεμβούργο αναίρεσε προηγούμενη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ σύμφωνα με την οποία «το συλλογικό σήμα HALLOUMI, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν μόνον τα κυπριακά τυροκομεία, δεν αποτελεί εμπόδιο για την καταχώριση του «BBQLOUMI» ως σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τυριά Βούλγαρου παραγωγού». Έτσι, αναπέμπει την όλη υπόθεση ξανά στο Γενικό Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να εξετάσει εάν υφίσταται κίνδυνος συγχύσεως για τους καταναλωτές όσον αφορά την προέλευση των προϊόντων που προσδιορίζει το σήμα «BBQLOUMI». Με απλά λόγια, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι ο Ευρωπαίος καταναλωτής ίσως να θεωρήσει πως το προϊόν του Βούλγαρου παραγωγού με την ονομασία BBQLOUMI, σχετίζεται ή είναι παράγωγο με το «HALLOUMI», που ως συλλογικό σήμα έχει κατοχυρωθεί στα προϊόντα των κυπριακών τυροκομείων.
    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, η κυκλοφορία βουλγαρικού γαλακτοκομικού προϊόντος με την ονομασία «BBQLOUMI», υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές στην ΕΕ, σε σχέση με το «HALLOUMI» που αποτελεί σήμα, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα προϊόντα που παράγονται από τυροκομικές μονάδες στην Κύπρο.
    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Foundation for the Protection of the Traditional Cheese of Cyprus named Halloumi (Ίδρυμα για την Προστασία του Παραδοσιακού Τυριού της Κύπρου Ονομαζόμενου «Χαλλούμι», είναι δικαιούχος του συλλογικού σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «HALLOUMI», το οποίο έχει καταχωρισθεί για τυριά. Το συλλογικό σήμα της ΕΕ είναι ένας ειδικός τύπος σήματος, το οποίο προσδιορίζεται ως συλλογικό κατά την κατάθεσή του και το οποίο είναι ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες των μελών της δικαιούχου του σήματος οργάνωσης από εκείνα άλλων επιχειρήσεων.
    Βασιζόμενο στα όσα προβλέπει η παραπάνω νομοθεσία για το εν λόγω συλλογικό σήμα, το Ίδρυμα άσκησε ανακοπή κατά της καταχώρισης ως σήματος της ΕΕ του εικονιστικού σημείου που περιλαμβάνει το λεκτικό στοιχείο «BBQLOUMI». Η καταχώριση ζητήθηκε από βουλγαρική εταιρία, προκειμένου το συγκεκριμένο λεκτικό στοιχείο να τοποθετηθεί και σε προϊόντα τυριών.
    Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάζει τις αιτήσεις καταχωρίσεως σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψε την εν λόγω ανακοπή με την αιτιολογία ότι δεν υφίστατο κίνδυνος συγχύσεως όσον αφορά την προέλευση των προϊόντων μεταξύ του σήματος «BBQLOUMI», του οποίου ζητήθηκε η καταχώριση, και του προγενέστερου συλλογικού σήματος HALLOUMI. Παρά ταύτα, ο δικαιούχος του επίμαχου συλλογικού σήματος προσέφυγε κατά της εν λόγω αποφάσεως του EUIPO ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίνοντας την υπόθεση το Γενικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο σήμα είχε ασθενή διακριτικό χαρακτήρα διότι ο όρος «χαλλούμι» προσδιορίζει είδος τυριού. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστατο κίνδυνος συγχύσεως.
    Στη συνέχεια, το Δικαστήριο της ΕΕ, ενώπιον του οποίου ασκήθηκε η αίτηση αναιρέσεως, κλήθηκε να κρίνει για το κατά πόσο είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στις υποθέσεις που αφορούν προγενέστερο συλλογικό σήμα τα κριτήρια που έχει θέσει η νομολογία σχετικά με τα ατομικά σήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι βάσει αυτών πρέπει να εκτιμάται ο κίνδυνος συγχύσεως.
    Στην απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρονται για το εν λόγω ζήτημα τα εξής: «Στην περίπτωση που το προγενέστερο σήμα είναι συλλογικό σήμα, του οποίου η ουσιώδης λειτουργία συνίσταται στη διάκριση των προϊόντων ή των υπηρεσιών των μελών της ενώσεως που είναι δικαιούχος του σήματος από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων, ως κίνδυνος συγχύσεως πρέπει να νοηθεί το ενδεχόμενο να σχηματίσει το κοινό την πεποίθηση ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που προσδιορίζει το προγενέστερο σήμα και εκείνα που προσδιορίζει το σήμα του οποίου ζητείται η καταχώριση προέρχονται στο σύνολό τους από μέλη της ενώσεως η οποία είναι δικαιούχος του προγενέστερου σήματος ή, ενδεχομένως, από επιχειρήσεις συνδεόμενες οικονομικώς με τα εν λόγω μέλη ή με την ένωση αυτή. Μολονότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ουσιώδης λειτουργία των συλλογικών σημάτων, στην περίπτωση ανακοπής βασιζόμενης σε τέτοιου είδους σήμα, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η έννοια του «κινδύνου συγχύσεως», γεγονός παραμένει ότι τα νομολογιακά κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει, όσον αφορά τα ατομικά σήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εκτιμάται συγκεκριμένα αν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος, μπορούν να εφαρμόζονται και στις υποθέσεις που αφορούν προγενέστερο συλλογικό σήμα. Πράγματι, κανένα από τα χαρακτηριστικά των συλλογικών σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δικαιολογεί παρέκκλιση, σε περίπτωση ανακοπής στηριζόμενης σε τέτοιο σήμα, από τα κριτήρια εκτιμήσεως του κινδύνου συγχύσεως τα οποία προκύπτουν από την εν λόγω νομολογία»
    Με το σκεπτικό αυτό το Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου και ανέπεμψε την απόφαση ενώπιόν του, προκειμένου αυτό να εξετάσει εκ νέου την ύπαρξη κινδύνου συγχύσεως.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ