«Κύμα» αναβολών και ματαιώσεων δικών αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, λόγω της συμμετοχής των δικαστικών υπαλλήλων στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ «με κεντρικό αίτημα να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».
Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας την «κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων», την «επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης», την «πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων» αλλά και τη «δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση».
Την ίδια ώρα, η ΟΔΥΕ με επιστολή της προς των υπουργό Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρα, ζητεί την ηχογράφηση των πρακτικών των δικών στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Όπως επισημαίνει πρόκειται για ένα αίτημα που οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έχουν θέσει στον υπουργού Δικαιοσύνης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η ΟΔΥΕ σε επιστολή μάλιστα που απέστειλε προς τον κ. Τσιάρα για το θέμα αυτό, υπογραμμίζει πως η ηχογράφηση των πρακτικών των δικών είναι «ένα από τα κύρια αιτήματα του κλάδου» το οποίο μάλιστα είναι σε προτεραιότητα στις εν εξελίξει αυτό το διάστημα κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία, ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης να επεκταθεί η μέθοδος της «ηχογράφησης-αποηχογράφησης» σε όλα τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια της χώρας. «Πρόκειται για μέθοδο με εμφανή αποτελέσματα σε όσα Πολιτικά Δικαστήρια εφαρμόζεται μέχρι σήμερα» αναφέρει η ΟΔΥΕ . στην επιστολή της προς τον κ. Τσιάρα και σημειώνει πως αυτά δεν είναι άλλα από «την επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά και στην διευκόλυνση του έργου τόσο των Δικαστών, όσο και των Γραμματέων της Έδρας, αλλά και των δικηγόρων και διαδίκων».
Ακόμη, στην επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η ΟΔΥΕ υπογραμμίζει τα εξής: «Η επέκταση της μεθόδου και στις ποινικές δίκες, θεωρούμε ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπισθούν πολλά από τα προβλήματα, που αφενός μεν δημιουργούν καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, αφετέρου δε δυσχεραίνουν το έργο των παραγόντων της δίκης (Δικαστών, Γραμματέων, Δικηγόρων). Για να γίνουμε δε πιο σαφείς, με την εφαρμογή της ηχογράφησης – αποηχογράφησης στις ποινικές δίκες:
Α) Αποδίδεται με απόλυτη ακρίβεια η διαδικασία της ποινικής δίκης, γεγονός που διευκολύνει και την αντίστοιχη διαδικασία στα ανώτερα δικαστήρια (β΄ βαθμός εκδίκασης),
Β) Ελαχιστοποιούνται οι αμφισβητήσεις ως προς τις μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ διευκολύνονται στο έργο τους οι φορείς της δίκης (Δικαστικοί Λειτουργοί και Δικηγόροι),
Γ) Επιταχύνεται η διαδικασία καθαρογραφής των αποφάσεων, λόγω της σημαντικής διευκόλυνσης του έργου των Γραμματέων της Έδρας».
Κλείνοντας την επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η ΟΔΥΕ επισημαίνει πως για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται επιτακτική η ανάγκη επέκτασης της διαδικασίας «ηχογράφησης και αποηχογράφησης» των πρακτικών και στις ποινικές δίκες». Καλεί, δε, τον κ. Τσιάρα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εφαρμοστεί η διαδικασία αυτή σε όλα τα ποινικά δικαστήρια της χώρας. «Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλετε θετικά για την επίλυση ενός από τα βασικότερα αιτήματά μας, που σχετίζεται άμεσα με τις καθημερινές συνθήκες εργασίας μας» αναφέρει στην επιστολή της η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως και μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος σε όλα τα ποινικά δικαστήρια της χώρας, θεωρούμε ότι πρέπει να θέσετε σε κατεπείγουσα προτεραιότητα, ακόμα και με «πιλοτική εφαρμογή», την καθιέρωση του συστήματος στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, που καθημερινά διεκπεραιώνει σχεδόν τον μισό όγκο δουλειάς όλης της χώρας, αλλά και στο αντίστοιχο δευτεροβάθμιο δικαστήριο το Εφετείο Αθηνών» υπογραμμίζει η ΟΔΥΕ στην επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης».