20.1 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Δίκαιο και ασφάλεια στην ΕΕ: «Erasmus» για δικαστές και περαιτέρω ενίσχυση της Europol

    Δραστικές αλλαγές στον τομέα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί η κροατική προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής ατζέντας 2019 – 2024.
    Μεταξύ άλλων, η κροατική προεδρία προτείνει να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη στον τομέα της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου και την στενότερη συνεργασία δικαστικών και αστυνομικών αρχών. Προτείνει επίσης, τρόπους αντιμετώπισης της μετανάστευσης καθώς και τη δημιουργία μιας «αλυσίδας ασφαλείας», στην οποία θα συμμετέχουν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και δικαστικές αρχές των κρατών – μελών της ΕΕ.
    Ειδικότερα και σύμφωνα με τις προτάσεις του συμβουλίου της ΕΕ, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα σχετικά με την ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, απαιτείται η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της αποτελεσματικής συνεργασίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 70 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ.
    Με δεδομένο ότι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές των κρατών – μελών, λειτουργούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα όπου υπάρχουν εγγενείς διαφορές, η κροατική προεδρία προτείνει να διασφαλιστεί η συνεκτική εφαρμογή του νομικού δικαίου με την χρήση της ψηφιοποίησης, των νέων τεχνολογιών και της περαιτέρω κατάρτισης και συνεργασίας αστυνομικών και δικαστικών αρχών.
    Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωπαϊκό δίκαιο κατάρτισης δικαστών που αποτελεί την κύρια πλατφόρμα και το μέσο ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, προτείνεται από την κροατική προεδρία να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, η κροατική προεδρία ζητεί τη δημιουργία «Erasmus» με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων σε διάφορα εκπαιδευτικά πεδία όπως η αστική, ποινική και εμπορική νομοθεσία της ΕΕ. Στο πρόγραμμα αυτό, μπορούν να συμμετάσχουν δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικοί από όλα τα κράτη – μέλη.
    «Αλυσίδα ασφάλειας»
    Σε ό,τι αφορά στην «αλυσίδα ασφάλειας» η κροατική προεδρία, ζητεί ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος με ενισχυμένη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ αστυνομίας, συνοριοφυλακής, δικαστικών αρχών, τελωνειακών αρχών και των αρχών ελέγχου μετανάστευσης και ασύλου σε όλη την ΕΕ.
    Στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες του συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων μπορούν, σύμφωνα με την πρόταση να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε να επιτυγχάνουν τη συγκέντρωση και ανταλλαγή εξοπλισμού, κεφαλαίων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού (εμπειρογνωμόνων και ειδικών επιστημόνων) σε περίπτωση που κάποιο κράτος – μέλος δεν διαθέτει τα μέσα αυτά.
    Όσον αφορά στη συλλογή, βελτίωση και αξιολόγηση πληροφοριών, πέρα από την ψηφιοποίηση των μέσων που ήδη οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους αλλά και την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, το συμβούλιο της ΕΕ ζητεί περαιτέρω επέκταση των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας (Europol) και του ευρωπαϊκού οργανισμού για την λειτουργική διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων (eu-LISA) στο δικαστικό σύστημα και στα τελωνεία.
    Στόχος της προεδρίας είναι όλες οι παραπάνω προτάσεις να έχουν γίνει δεκτές καταρχήν από το συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Μαρτίου και να υιοθετηθούν οριστικά από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία έχει προγραμματιστεί να συνέλθει στις 26 και 27 Μαρτίου.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ