Με ένα σκεπτικό «κόλαφο» ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ήταν εκείνος που άσκησε την αναίρεση στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με την οποία κρίθηκε αθώος ο κατηγορούμενος Γιώργος Εμερτζίδης, στην υπόθεση της δολοφονίας των Ειδικών Φρουρών Γιάννη Ευαγγελινέλη, 23 ετών, και Γιώργου Σκυλογιάννη, 22 ετών. Η εν ψυχρώ δολοφονία των δυο αστυνομικών είχε λάβει χώρα, τον Μάρτιο του 2011, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη.
Ειδικότερα, με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε το Μάιο του 2018, ο Γ. Εμερτζίδης είχε κριθεί αθώος από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη διπλή ανθρωποκτονία και καταδικάσθηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σε πρώτο βαθμό ο Γ. Εμερτζίδης είχε καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια για άμεση συνέργεια στις δολοφονίες των δυο ειδικών φρουρών.
Στους άλλους δυο βασικούς κατηγορουμένους της υπόθεσης το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλλει, δις ισόβια και 66 χρόνια κάθειρξη, καταδικάζοντας τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των δυο αστυνομικών.
Ωστόσο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου – διαπιστώνοντας κενά και αντιφάσεις – στην δευτεροβάθμια απόφαση που αθώωσε τον Γ. Εμερτζίδη από το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στη διπλή ανθρωποκτονία, άσκησε στις 28 Νοεμβρίου αναίρεση στην απόφαση, κατά το μέρος που αφορά το συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Η αναίρεσή του έγινε δεκτή από το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και όπως είχε αποκαλύψει το «Lawandorder», η υπόθεση οδηγείται σε νέα δίκη, η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2020.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της αναίρεσης Ντογιάκου η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου δεν αιτιολογεί την αθώωση Εμερτζίδη από το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στις δολοφονίες των δυο αστυνομικών, ούτε όμως και έλαβε υπόψη του σημαντικές καταθέσεις αστυνομικών που κατέθεσαν ως μάρτυρες στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Υπό το πρίσμα αυτό ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση του δευτεροβαθμίου δικαστηρίου λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι η αθωωτική απόφαση για τον Γεώργιο Εμερτζίδη είχε προκαλέσει το ξέσπασμα των συγγενών των αδικοχαμένων αστυνομικών, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και περίμεναν να ακούσουν την ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων. «Ποια ελαφρυντικά τους αναγνωρίζετε; Σκότωσαν τα παιδιά μας… Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;», φώναζαν οι συγγενείς και οι μητέρες των αδικοχαμένων αστυνομικών.
Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό: Ανατροπή στη δίκη για τη δολοφονία αστυνομικών στου Ρέντη