17 C
Athens
9.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Κ. Τσιάρας: Περαιτέρω ψηφιοποίηση έντυπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων

    Στο ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρας, σε ομιλία του στο δεύτερο κύκλο της ημερίδας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα «τεχνολογία για τη διαφάνεια».
    Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε μια λεκτική ακροβασία, αλλά είναι, όπως είπε, «ουσιαστικά μια ολόκληρη διαδικασία μετάβασης στην ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση, η οποία στην προέκτασή της είναι συνυφασμένη με αυτό που λέμε “ηλεκτρονική δημοκρατία”».
    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αφού επισήμανε ότι «η ηλεκτρονικοποίηση-ψηφιοποίηση του κράτους δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά ούτε εξασφαλίζει από μόνης της τη διαφάνεια, την αποδοτική λειτουργία και την αξιοπιστία των θεσμών», τόνισε ότι παρέχει «ένα διαυγές περιβάλλον στο οποίο οι διαδικασίες καθίστανται πιο απλές, πιο προσιτές, πιο φιλικές προς τους πολίτες, εξασφαλίζοντας ασφάλεια δικαίου και διαφάνεια».
    Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αποτελεί ένα «συμπληρωματικό εργαλείο που διευρύνει τις διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να εμπλακούν ακόμα περισσότερο στη δημοκρατική διαδικασία, καθώς διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμών».
    Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε, μάλιστα, στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων. Μια πρωτοβουλία, που όπως είπε, αποσκοπεί στη συμφιλίωση των παραδοσιακών θεσμών και των λειτουργιών της Δικαιοσύνης με τις νέες τεχνολογίες.
    Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε: «Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία αποσκοπεί προφανώς στη σταδιακή απο-υλοποίηση της διοικητικής δίκης και στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μάχη κατά της διαφθοράς, καθώς διασφαλίζει την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα των δικογράφων, αλλά και ολόκληρης της δικογραφίας, ενώ πιστοποιεί με τρόπο αδιαμφισβήτητο τον ακριβή χρόνο υποβολής του κάθε έγγραφου στοιχείου. Προφανώς, αυτή η πρωτοβουλία ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης και θέτει τις απαραίτητες δικλείδες διαφάνειας που επιζητούν οι πολίτες από τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».
    Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως η κυβέρνηση «έχει ένα φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο για την περαιτέρω ψηφιοποίηση έντυπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων, με σκοπό την αξιοποίησή τους από τα υλοποιούμενα πληροφοριακά συστήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως το ΟΣΔΔΥ –ΔΔ και το ΟΣΔΔΥ ΠΠ».
    Όπως εξήγησε ο ίδιος πρόκειται για «το μεγαλύτερο, ίσως το πιο εμβληματικό έργο για τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης». Η κυβέρνηση -είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης- «ολοκληρώνει άμεσα τις διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη δεύτερη φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης των Δικαστικών Υποθέσεων Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης».
    Χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση του υπάρχοντος συστήματος, από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκίδα σε όλα τα δικαστικά καταστήματα της χώρας. Μια δράση, η οποία στην ολοκλήρωσή της θα έχει ομογενοποιήσει το πληροφοριακό περιβάλλον για τα ελληνικά δικαστήρια, αναβαθμίζοντας την ποιότητα αλλά και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, μέσω ενός ενιαίου κεντρικού συστήματος. Παράλληλα, έχουμε ήδη θεσπίσει νομοθετικά τη δυνατότητα τηλεσυνεδριάσεων, ώστε να είναι δυνατή η απομακρυσμένη κατάθεση μαρτύρων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης βρίσκονται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής ή ακόμα και στο εξωτερικό. Μια νέα δυνατότητα, που θα διευκολύνει και φυσικά θα επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία».
    Ακόμη, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην κυβερνητική απόφαση «να θεσμοθετήσει κανόνες ηλεκτρονικής δημοκρατίας στις ψηφοφορίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων». Όπως επισήμανε, «οι αποφάσεις που λαμβάνονται με ψηφοφορία για την απεργία ή για άλλα σοβαρά ζητήματα θα λαμβάνονται με μεγαλύτερη, ισχυρότερη πλειοψηφία, από περισσότερα μέλη, σε σχέση με το παρωχημένο πλαίσιο που προέβλεπε τη λήψη των αποφάσεων μόνο από τους ελάχιστους παρόντες στους περιορισμένους χώρους των γενικών συνελεύσεων».
    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως το υπουργείο προωθεί ήδη τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αφερεγγυότητας. Επί αυτού του ζητήματος, ο κ. Τσιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τη διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και παρέχει έναν οριζόντιο δίαυλο μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπόλοιπου Δημοσίου τομέα, για την άντληση των αναγκαίων στοιχείων, προκειμένου να προχωρούν με αδιάβλητο τρόπο οι διαγωνισμοί, ενώ οι επιχειρήσεις θα διατηρούν χωρίς εκπτώσεις την πρόσβασή τους στα αναγκαία πιστοποιητικά. Και αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη πρόκληση. Γιατί σημασία, πια, δεν έχει να δημιουργήσουμε νέα κάθετα συστήματα, τα οποία αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε οριζόντιες δομές. Δομές αποτελεσματικής διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή την “κοινή γλώσσα”, την οποία χρειάζονται όλα αυτά τα συστήματα ώστε να μπορούν να επικοινωνούν. Όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με όλους τους κλάδους της δημόσιας διοίκησης και των διωκτικών αρχών, δημιουργώντας μια κοινή Βάση δεδομένων. Μια βάση που θα διαλειτουργεί αποτελεσματικά με τα αντίστοιχα συστήματα των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ