Ένταση σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Ν. Μιχαλολιάκου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και την ώρα που αποχωρούσε από το βήμα.
Μέλη του ακροατηρίου άρχισαν να του φωνάζουν ρυθμικά «Δολοφόνε δολοφόνε» και «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί». Απαντώντας οι υποστηρικτές του Μιχαλολιάκου φώναξαν «Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή».
Για ναζιστικούς χαιρετισμούς: «Δεν ήταν οι επίσημοι της Χρυσής Αυγής»
Εθνικιστής και όχι φασίστας δήλωσε νωρίτερα απολογούμενος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και ερωτηθείς από την πρόεδρο για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τα ναζιστικά σύμβολα σε διάφορες εκδηλώσεις του κόμματος του, είπε: «Ο χαιρετισμός αυτός δεν ήταν ο επίσημος της Χρυσής Αυγής. Χαιρέτησα κάποιες φορές έτσι, γιατί τον θεωρώ ελληνικό τον χαιρετισμό αυτό. Ήταν ο χαιρετισμός των εθνικιστών στο μεσοπόλεμο. Εγώ φασίστας δεν είμαι σε καμία περίπτωση».
Δηλώνοντας υπερήφανος για τις ιδέες του, τόνισε πως αυτές, είναι ποινικά αδιάφορες για τα δικαστήριο και απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις που του αποδίδονται έκανε λόγο για «ελεύθερα σχήματα λόγου» και υποστήριξε πως ο ίδιος δεν προέτρεπε σε πράξεις βίας.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας Μιχαλολιάκου χειροκροτήματα ξέσπασαν στην αίθουσα όταν ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στο σύνθημα που γράφτηκε έξω από το σπίτι του: «Ένα μεγάλο λάκκο για το Μιχαλολιάκο». Ακόμη, δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι «μασκαράς» και πως τον τίμησαν με τη ψήφο τους χιλιάδες πολίτες.
Για τηλέφωνο με Λαγό και δολοφονία Φύσσα
«Οι τελευταίοι που ήθελαν να συμβεί μια τέτοια πράξη ήταν η Χρυσή Αυγή», είπε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Παράλληλα, επιτέθηκε σε μέλη της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας πως «έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις και ήθελαν να στήσουν κατηγορητήρια».
Αναφερόμενος στα οικονομικά του κόμματος τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή έχει την πιο κρυστάλλινη εικόνα από κάθε άλλο κόμα της Βουλής, ενώ μιλώντας για τη σύλληψή του, την χαρακτήρισε «τηλεοπτικό σόου».
Όπως είπε ήταν μια» επιχείρηση σοκ και δέος για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό». Ανάφερε ακόμη πως τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι εθνικιστές, όχι ναζιστές και χαρακτήρισε «νόμιμη τη δράση του κόμματος».
Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση και όπως είπε δεν έδωσε καμία εντολή για τη δολοφονία του αδικοχαμένου μουσικού. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το βράδυ της δολοφονίας του, δεν ενημερώθηκε από τον Ι. Λαγό -παρά τα τηλεφωνήματα που είχε μαζί του- για τη δολοφονία του μουσικού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αντικείμενο των συζητήσεών του με το Ι. Λαγό, ήταν εκείνο το μοιραίο βράδυ «θέματα δημοσίας τάξεως».
Πρόεδρος: Έχει ενημερωθεί (σ.σ. ο Λαγός) για το ό,τι έχει συμβεί;
Μιχαλολιάκος: Δεν το ξέρω. Εμένα δεν μου είπε τίποτα.
Πρόεδρος: Δεν είναι αξιοπερίεργο;
Ν. Μιχαλολιάκος: Φαίνεται ότι πίστευε ότι δεν είχε σχέση με το κόμμα. Άλλωστε το τηλέφωνό μου το παρακολουθούσαν κυρία Πρόεδρε και είναι διπλά ένοχοι αυτή που με έφεραν στο εδώλιο γιατί ξέρουν ότι είμαι αθώος.
Ο Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν έχει σχέση με τη δολοφονία Φύσσα. Όπως είπε, πρόκειται για τη δολοφονία ενός ανθρώπου από έναν άλλον.
Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία Φύσσα και πως δεν την ενέκρινε.
Πρόεδρος: Ως γενικός γραμματέας κάνατε κάποιες ενέργειες;
Ν. Μιχαλολιάκος: Απομακρύνθηκαν όσοι ήταν μέλη, τους άλλους τι να τους κάνω…
Είχα να αντιμετωπίσω και να αμυνθώ για εαυτό μου και κόμμα…Έγινε συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε.,Δεν ήταν μέλη. Η Νίκαια ήταν η νεότερη τοπική.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής άρχισε την απολογία του λίγο μετά τις 10 το πρωί στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δικαστηρίου, στην οποία βρίσκονται ομοϊδεάτες του και υποστηρικτές του αλλά και φίλοι της οικογένειας Φύσσα. Οι τελευταίο αποδοκίμασαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο με την είσοδο του στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, του φώναξε «σκυλί».