Η Ευρωπαϊκή Ένωση «για πρώτη φορά στα χρονικά» θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής» για την Ένωση με δεδομένη την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι εξελίξεις δείχνουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών που κυριάρχησαν στη Γηραιά Ήπειρο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει προκαλέσει ριζική αναθεώρηση της λογικής μη εμπλοκής ή ουδετερότητας που χαρακτήριζε πολλές πτυχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής έως σήμερα.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία επί πολλές εβδομάδες εξέφραζε ενστάσεις στην αποστολή οπλισμού στο Κίεβο, όμως χθες η κυβέρνηση Σολτς -που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους- ενέκρινε την αποστολή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων.
Ανάλογη είναι η περίπτωση της Σουηδίας η οποία ακολούθησε πολιτική ουδετερότητας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο όμως σήμερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που περιλαμβάνει χιλιάδες αντιαρματικά όπλα και κράνη.
Άλλες χώρες που τις τελευταίες ημέρες αποφάσισαν να ενισχύσουν με στρατιωτικό υλικό το Κίεβο είναι το Βέλγιο, η Τσεχία και Πορτογαλία, όπου η Σοσιαλιστική κυβέρνηση Κόστα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αμυντικό υλικό αλλα και όπλα. Η Ελλάδα έστειλε σήμερα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 φορτωμένα με αμυντικό υλικό, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όπως και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, στάλθηκαν και μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, από μάσκες και γάντια μέχρι απινιδωτές και συσκευές παροχής οξυγόνου.
Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κάνει γνωστή την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο:
Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους Stinger, 10.000 τόνους καυσίμων. Επιτρέπει στην Ολλανδία (400 αντιαρματικά όπλα) και την Εσθονία (9 κομμάτια πυροβολικού) την προώθηση όπλων γερμανικής κατασκευής.
Γαλλία: Αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα, καύσιμα
Ηνωμένο Βασίλειο: 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, συν γιλέκα, κράνη και αρβύλες
Βέλγιο: 2.000 πολυβόλα όπλα και 3.800 τόνους καυσίμων
Ολλανδία: 200 βλήματα Stinger, όπλα και κράνη
Πορτογαλία: Τυφέκια τύπου G3, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, φορητούς ασυρμάτους
Σουηδία: 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 135.000 γεύματα εκστρατείας.
Τσεχία: Χιλιάδες πολυβόλα, υποπολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, πιστόλια και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό (και ανθρωπιστική βοήθεια)
Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία: Αντιαρματικά Javelin και αντιαεροπορικά Stinger, αμερικανικής κατασκευής, κατόπιν συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Σλοβακία: Πυρομαχικά και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ
Ρουμανία: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη
Βουλγαρία: Έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες Εκτός Ευρώπης, στρατιωτική στήριξη παρέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.
Εκτός Ευρώπης, στρατιωτική στήριξη παρέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, πέραν της βοήθειας που έχει ήδη προσφέρει.
Αλλαγή εποχής και στις οικονομικές σχέσεις
Η ρωσική εισβολή έχει επηρεάσει τη στάση ακόμα και της ιστορικά ουδέτερης Ελβετίας. Μολονότι η κεντροευρωπαϊκή δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του NATO και οι τράπεζές της υποδέχεται μεγάλα χρηματικά ποσά από πλούσιους Ρώσους, η Βέρνη έχει εν πολλοίς ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει έως σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα να ανοίξει νέους δεσμούς (πχ λογαριασμούς) με Ρώσους που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» και έχει ζητήσει οι υφιστάμενες σχέσεις με αυτά τα πρόσωπα να δηλωθούν στη γραμματεία οικονομικών υποθέσεων. Περαιτέρω μέτρα εξετάζονται, με τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
Σε μία ακόμα σημαντική εξέλιξη, η BP ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το ποσοστό 20% που κατέχει στη μετοχική σύνθεση του ρωσικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft. Στις χώρες που έχουν παράσχει διαφόρων ειδών βοήθεια περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Αλβανία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβενία και το Ισραήλ.