18.8 C
Athens
16.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024
More

    ΝΑΤΟ: «Οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος»

    «Οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος», ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ, στέλνοντας μήνυμα στη Μόσχα.
    Η εν λόγω τοποθέτηση έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας και με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
    Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η συνεχιζόμενη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια.
    Συμμετείχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που εκπροσωπεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
    Επαφές Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
    Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της ενότητας αυτή την κρίσιμη στιγμή και κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος. Ο ΓΓ του Συμφώνου Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε τη συνεπή διπλή προσέγγιση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας: ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με διάλογο. Χαιρέτισε τις πρόσθετες αμυντικές αναπτύξεις από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης του ΝΑΤΟ και να ενισχυθεί η συλλογική άμυνα και η αποτροπή εν όψει της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας.
    Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία του συνεχούς διαλόγου με τη Ρωσία. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε σειρά περαιτέρω συναντήσεων για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ