20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Γαλιατσάτος του Johns Hopkins: «Να αισθανθεί ευθύνη ο κόσμος για να τελειώσει η πανδημία» (βίντεο)

    Ο Έλληνας πνευμονολόγος και εντατικολόγος Παναγής Γαλιατσάτος, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Johns Hopkins των Ηνωμένων Πολιτειών, μίλησε για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον και διευκρίνισε τι πρέπει να γίνει για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.
    «Από τις πρώτες μέρες του 2022, βλέπουμε πολλούς ασθενείς, πολλούς αρρώστους, ωστόσο υπάρχουν δυο πράγματα που μας χαροποιούν: ξέρουμε πώς να μην κολλήσουμε και γνωρίζουμε πώς να μην νοσήσουμε σοβαρά με Covid. Η λύση να μην νοσήσουμε σοβαρά είναι ο εμβολιασμός. Κι εμείς εδώ, στο νοσοκομείο μας στη Βαλτιμόρη, βλέπουμε πως στις εντατικές βρίσκονται κατά 90% οι ανεμβολίαστοι» είπε στον Alpha ο κ. Γαλιατσάτος.
    Και συνέχισε: «Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, σαν γιατροί, δεν χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα. Από εδώ και πέρα, πρέπει να μιλάμε παντού με τον κόσμο, να αισθανθεί ευθύνη να σταματήσει ο ίδιος την πανδημία, κυρίως με το εμβόλιο. Τώρα, χρειαζόμαστε τον κόσμο. Εκεί που υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι, αφήνουμε τη φύαση να δημιουργήσει κι άλλες μεταλλάξεις».
    Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα, είπε: «Εμείς εδώ, μιλάμε κάθε εβδομάδα με δασκάλους και οικογένειες. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε με ασφάλεια στα σχολεία, πρέπει να γίνουν τέσσερα πράγματα. Πρώτον, οι δάσκαλοι, οι οικογένειες και τα παιδιά να μιλούν κάθε εβδομάδα για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να μην κολλήσουν. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι πως θα κολλήσουν Covid στο σχολείο, αν κάποιος μεταφέρει την Covid εκεί. Συνεπώς χρειάζεται προσοχή στα σπίτια, στα μαγαζιά. Δεύτερον, να χρησιμοποιούν μάσκες. Βοηθούν πολύ. Τρίτον, να εμβολιαστούν τα παιδιά από πέντε και πάνω, αν είναι δυνατό, καθώς και οι δάσκαλοι. Το τέταρτο που ζητάω, είναι τα τεστ. Με αυτά τα τέσσερα πράγματα, τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια».
    Ο καθηγητής φάνηκε επιφυλακτικός σε ερώτηση για το αν η Όμικρον μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας, καθώς «με την Όμικρον , ακόμα και με ένα απλό φτάρνισμα, πρέπει να κάνουμε τεστ. Έχουμε τα εργαλεία να σταματήσουμε την πανδημία, πρέπει να δώσουμε τα όπλα στον κόσμο. Ωστόσο, η Όμικρον κολλάει πιο εύκολα. Το ποσοστό των ανθρώπων που θα πάνε στο νοσοκομείο μπορεί να έχει πέσει, αλλά ποσοτικά αυξάνονται. Με τη Δέλτα, στα 1.000 κρούσματα, οι 300 έμπαιναν στα νοσοκομεία. Τώρα με την Όμικρον, στους 10.000 θα μπουν μεν οι 1.000, αλλά σαν αριθμός είναι πολύ περισσότεροι».
    Για την πενθήμερη καραντίνα, είπε: «Εξαρτάται από εμάς τους ίδιους το τι θα κάνουμε, αυτά είναι συστάσεις και όχι κανόνες. Πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο για να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει στη ζωή του».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Προκαλεί και πάλι ο Κωνσταντίνος Τζούμας: Επιτέθηκε on air σε δημοσιογράφο – «Σιγά που σε εξόργισε – Άντε φύγετε από εδώ ανόητη» (βίντεο)
    Βόρεια Εύβοια: «Κρατούσε τσεκούρι και απειλούσε ότι θα με σκοτώσει» – Τι λέει η γυναίκα που γλύτωσε από τον 40χρονο (βίντεο)
    Καιρός: Λασποβροχή και καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα – Πότε θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα την Αττική
    Ο Τζόκοβιτς κόλλησε κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι του
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ