20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Γλυπτά του Παρθενώνα: Ώριμες οι συνθήκες για την επιστροφή τους στην Αθήνα

    Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι το θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από την Αγγλία στην Ελλάδα. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει μπει και πάλι στο τραπέζι το θέμα επιστροφή των γλυπτών.
    Ένα θέμα ετών, με την Ελλάδα να υποστηρίζει πως τα γλυπτά έχουν κλαπεί, ενώ από την πλευρά της η Βρετανία όλα αυτά τα χρόνια τονίζει πως έχουν αποκτηθεί νόμιμα και πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.
    Από την πλευρά του ο διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Δικαίου, Αλεξάντερ Χέρμαν, παραχώρησε συνέντευξη στην DW τονίζοντας πως μπορεί να υπάρξει συναινετική λύση ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία.
    «Σε όλο τον κόσμο πλέον επιστρέφουν τα αντικείμενα τέχνης»
    Ο Αλεξάντερ Χέρμαν στη συνέντευξή του τονίζει πως σε όλο τον κόσμο πλέον υπάρχει επιστροφή αντικειμένων τέχνης, τα οποία αποκτήθηκαν κάτω από σκιώδεις καταστάσεις:
    «Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην πολιτιστική ατζέντα της Μεγάλης Βρετανίας και προφανώς της Ελλάδας εδώ και 200 χρόνια.
    Το θέμα έχει λάβει νέα διάσταση τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι μουσεία σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, αντικείμενα τέχνης, τα οποία αποκτήθηκαν με σκιώδεις διαδικασίες την περίοδο της αποικιοκρατίας. Και η Γαλλία επέστρεψε με τη σειρά της τον Νοέμβριο 26 έργα τέχνης στο Μπενίν (πρώην Βασίλειο της Δαχομένης) ενώ και το Χούμπολτ Φόρουμ του Βερολίνου αναμένεται να επιστρέψει μέσα στο 2022 αντικείμενα τέχνης στη Νιγηρία.
    Το Νοέμβριο, το Γερμανικό Ίδρυμα Λεηλατημένης Τέχνης συγκέντρωσε 40 ειδικούς από όλο τον κόσμο για να εξετάσουν το ζήτημα της επιστροφής έργων τέχνης σε πρώην αποικίες».
    «Λύση μόνο με συναινετική διαπραγμάτευση ήπιων τόνων»
    Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χέρμαν πάντως το πρόβλημα έγκειται στο ότι και τα δύο μέρη έχουν παγιωμένες θέσεις που δύσκολα μπορούν να βρουν λύση στο αδιέξοδο. «Όσο περισσότερο κάθε πλευρά προσπαθεί να επιβληθεί στη συζήτηση, αποδεικνύοντας ότι τα αντικείμενα αποκτήθηκαν νόμιμα στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου – ή ότι κλάπηκαν και ανήκουν στην πατρίδα τους, κατά την Ελλάδα, τόσο περισσότερο αυτά τα επιχειρήματα καταλήγουν να απομακρύνουν τη μια πλευρά από την άλλη.
    Λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι δύο πλευρές μπουν σε μια συναινετική διαπραγμάτευση ήπιων τόνων. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, την Ευρώπη και τον κόσμο. Θα μπορούσαν να δείξουν ότι ακόμη και οι πιο δυσεπίλυτες διαφορές μπορούν να επιλυθούν».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κορονοϊός: 94 νεκροί, 624 διασωληνωμένοι και 7.665 νέα κρούσματα
    Προσπάθησαν να διαρρήξουν το σπίτι του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Εμβιλά στη Γλυφάδα!
    Η ανάρτηση Μόσιαλου που έκανε έξαλλη την εκκλησία – «Προσβάλει και χλευάζει την πίστη εκατομμυρίων»
    Πανικός στα αεροδρόμια όλου του κόσμου – Ακυρώθηκαν περισσότερες από 2.000 πτήσεις λόγω Όμικρον
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ