20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει τα σχέδια της κυβέρνησης – Στο τραπέζι rapid test και για εμβολιασμένους πριν το ρεβεγιόν

    Την πιθανότητα νέων μέτρων εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από τα 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και την συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιβληθούν τα νέα μέτρα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αφορούν κυρίως τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, πιθανολογείται ότι θα πρέπει να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν εισέλθουν σε εσωτερικό χώρο για τις ημέρες των εορτών (παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς).
    Οικονόμου: «Η επιτροπή θα αποφασίσει για το rapid test και σε εμβολιασμένους»
    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, «εξετάζουμε (την επιβολή rapid test) μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ό,τι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test.»
    Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης (21/12) και αναμένεται να δώσει την εισήγησή του αναφορικά με το παραπάνω ή άλλα μέτρα προκειμένου να περάσουμε τις γιορτές με τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία από τη διάδοση του κορνοϊού.
    «Θα είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο»
    Άλλωστε, όπως τόνισε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου σήμερα, Δευτέρα (20/12) στην ενημέρωση για την πανδημία, κατανοεί ότι κάθε εμβολιασμένος μπορεί να λέει ότι έχει κάνει ό,τι του έχει ζητηθεί προσέθεσε όμως πως «νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα. Επαναλαμβάνω ότι είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο στον ορίζοντα αυτόν που έθεσα μέχρι στιγμής και εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι τέτοιο που αυτός που θα βγει εκείνο το βράδυ -δεν λέω ότι περισσεύουν σε κανέναν αλλά είναι πλαφοναρισμένες οι τιμές και είναι για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του ίδιου και των υπολοίπων».
    Ως προς τη γενικότερη εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας για τη μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν και ότι δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για το τι είναι αυτή η Όμικρον: «Οφείλουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που θα προκύψουν».
    Και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν και νοσούν από την μετάλλαξη Όμικρον
    Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως στη μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί, είτε ως ολιγοσυμπτωματικοί. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα απ’ ότι οι ανεμβολίαστοι.
    Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης από τη μετάλλαξη Όμικρον, δηλαδή εδώ η φυσική ανοσία δεν αρκεί για να προστατεύσει.
    Πρόωρο να συμπεράνει κανείς πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε απόψε ότι είναι ακόμη πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσο πολλοί άνθρωποι που να «υπερφορτωθούν» τα συστήματα υγείας.
    «Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
    Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, αυτή η αντίληψη φαίνεται ότι προήλθε από τα αρχικά δεδομένα που υπήρχαν από περιοχές της Νότιας Αφρικής και έδιναν μια λανθασμένη εντύπωση λόγω του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης στον πληθυσμό.
    Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες
    Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης, δήλωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι σαρωτική και στη χώρα μας.
    Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν θα φτάσουμε στα 50 με 100 κρούσματα της Όμικρον, εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, θα έχουμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σύντομα αυτά θα ξεπεράσουν και εκείνα της Δέλτα.
    «Στις 2-3 επόμενες εβδομάδες θα μπορούμε να πούμε τι πρόκειται να γίνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα για να πάρουμε αποφάσεις. Αυτά που βλέπουμε είναι ήδη ανησυχητικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
    Παυλάκης για τη μετάλλαξη Όμικρον: «Περιορισμοί τώρα – Τσουνάμι κρουσμάτων τον Ιανουάριο λόγω των γιορτών»
    Περιοριστικά μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και κέντρων διασκέδασης πρότεινε με τη σειρά του, ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, το πρωί της Δευτέρας (20/12) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προειδοποιώντας ότι ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορονοϊού δεν σταματά με τίποτα άλλο παρά με περιορισμό των ανθρώπινων επαφών.
    Ο ερευνητής εξήγησε ότι όποιες κοινωνίες δεν προσπαθήσει να ανακόψει τον αριθμό των κρουσμάτων θα «τιμωρηθούν» από τον ιό.
    Δεν θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποστέλλονται μηνύματα στην κοινωνία ότι «όλα είναι μια χαρά», «θα πάμε όλοι μαζί στην Ερμού να ψωνίσουμε και μετά στα ‘’απόλυτα ρεβεγιόν’’ και στα χιονοδρομικά να κολλήσουμε».
    Σε αυτό το πλαίσιο ο κύριος Παυλάκης τόνισε ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να γίνει κάτι πιο δραστικό πριν τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι πλέον ο κυριότερος δείκτης για την πορεία της πανδημίας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και όχι οι ΜΕΘ ή οι θάνατοι, καθώς «εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι».
    Αν δεν πέσουν τα κρούσματα δεν γίνεται δουλειά τόνισε και εξήγησε ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της κοινωνίας μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα που ήδη δείχνουν μια πτωτική τάση τώρα αλλά αναμένεται ένα «μεγάλο τσουνάμι» τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κηφισιά: Παρίσταναν τους τεχνικούς της ΔΕΗ και άρπαξαν 30.000 ευρώ, Rolex και χρυσαφικά από 87χρονη
    Η Μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται και προσβάλλει και τους εμβολιασμένους – Κινδυνεύουν και οι νοσήσαντες
    Συγκλονιστική η περιγραφή των αστυνομικών που έσωσαν την 38χρονη από τα χέρια του συζύγου της – «Φώναζε, βοήθεια με σφάζει» (βίντεο)
    Ο Βασίλης Μπισμπίκης μιλά πρώτη φορά για τη σχέση του με τη Δέσποινα Βανδή: «Είμαι ευτυχισμένος» (βίντεο)
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ