20.1 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Εξελίξεις! Ακόμη και σήμερα η απόφαση για την αναμνηστική δόση στους 4 μήνες – Τι είπε ο Κοντογεώργης

    Αναμένεται να αποφασιστεί εντός της ημέρας η απόφαση του αν θα «ανοίξει» η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους τέσσερις αντί για τους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη.
    Όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Παρασκευής (03/12) «η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υπό την κυρία Θεοδωρίδου που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και όντως φαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται, ότι ίσως το 4μηνο είναι ο πρόσφορος χρόνος. Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα θα συνέλθει η επιτροπή πάλι, που το εξετάζει ήδη, επομένως θα έχουμε και ως προς αυτό μια εξέλιξη».
    Σημειώνεται πως σήμερα Παρασκευή (03/12) συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου με απόσταση τεσσάρων μηνών από την προηγούμενη αντί για έξι, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε πρωθυπουργός.
    Ως προς την τρίτη δόση, ο κύριος Κοντογεώργης, υπενθύμισε ότι η 13η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τους άνω των 60 ετών να την κάνουν, προκειμένου να μην έχουν δυσκολία στην πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.
    Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, σημείωσε πως «η απόφαση ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη για τους λόγους που εξήγησε ο πρωθυπουργός». Έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, προσέθεσε, με το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας την μετάλλαξη Όμικρον που προκαλεί μια ανησυχία και για το γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες, άνω των 60 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αν και έχουμε φτάσει στο 83% δεν είναι επαρκές γατί η συσχέτιση ηλικίας και βαριάς νόσου είναι πολύ μεγάλη.
    Ερωτηθείς αν μπορεί να κατέβει η υποχρεωτικότητα και στις ηλικίες άνω των 50 ετών, ο κύριος Κοντογεώργης είπε χαρακτηριστικά «ρίχνουμε το βάρος μας σε αυτές τις ηλικίες (σ.σ. άνω των 60), αλλά από κει και πέρα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής την 16η Δεκεμβρίου, υπάρχει μια προετοιμασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οτιδήποτε χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να κάνουμε, προφανώς θα το κάνουμε».
    Πάνω από 41.000 ραντεβού σε τρεις μέρες
    «Βλέπουμε μια τάση που έχει επιβεβαιωθεί και τις 3 τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι χθες Πέμπτη (02/12) το βράδυ είχαμε ξεπεράσει τον αριθμό των 41.000. Οι άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι για να μπουν στην πλατφόρμα, σηκώνονται, πάνε στο φαρμακείο ή στο ΚΕΠ για να κλείσουν ραντεβού. Παρ’ όλα αυτά η αύξηση είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι είναι ένα δώρο που κάνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους για το επόμενο διάστημα», είπε.
    Ερωτηθείς πώς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα ανταποκριθούν στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κύριος Κοντογεώργης τόνισε «όλο αυτό το διάστημα είχαμε πάνω από 4.000 εμβολιαστικά κέντρα, τρέχει το πρόγραμμα με τους κατάκοιτους, έχουμε εμβολιάσει πάνω από 20.000 με την βοήθεια ιδιωτών γιατρών και με τις κινητές μονάδες της πρωτοβάθμιας, έχουμε πάει σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές, σε όλες τις νησιωτικές περιοχές. Στην περίπτωση των κατάκοιτων, ο ιατρός που παρακολουθεί κάποιον, κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα και αμέσως προχωρά ο εμβολιασμός. Αν κάποιος είναι σε πολύ απομακρυσμένη περιοχή, οι κινητές μονάδες σε συνεργασία με τον δήμο και εφόσον υπάρχει κάποια αδυναμία μετακίνησης πάνε και εμβολιάζουν. Όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί θα εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία ή αιτιολογία ότι κάποιος θέλει να εμβολιαστεί και δεν μπορεί».
    Με το βλέμμα στην πανδημία η κυβέρνηση
    Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στο νέο τοπίο, διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό, που διαμορφώνεται από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς η υγειονομική πίεση στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναμένεται να κορυφωθεί τους «προσεχείς μήνες».
    Υπό αυτό το πρίσμα, την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε μέσο ανάσχεσης του κορονοϊού διατύπωσε για χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge. «Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο μαζικός εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, ως οι πλέον ευάλωτοι απέναντι στην προσβολή τους από τον ιό.
    Ανοιχτή η επέκταση
    Ως πιθανή, στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως «πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση». Στην ίδια κατεύθυνση, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού παραμένει στο τραπέζι επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και από την πορεία της παραλλαγής Omicron. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», στον απόηχο της δήλωσης της Προέδρου της Κομισιόν για την εκκίνηση της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
    Σε κάθε περίπτωση, η λήψη της όποιας απόφασης για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν αναμένεται άμεσα, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν με ενδιαφέρον την εμβολιαστική ροή και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με δεδομένο ότι διαθέσιμες είναι πλέον 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή. Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γνωστοποίησε χθες ότι «30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση», καταγράφοντας σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική επίδοση, η οποία όμως χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να κορυφωθεί.
    Το παράδειγμα των Τρικάλων
    Παράλληλα, ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί και η αποδοτικότητα του μέτρου που επιλέγεται κάθε φορά, που ειδικά στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αυτό στοχεύει ευθέως στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, αλλά και την πρόληψη των ενδιάμεσων σταδίων από την μόλυνση του ασθενή μέχρι την διακομιδή του στα νοσοκομεία. Με αυτά τα δεδομένα, πιο βάσιμη θεωρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πολιτών ηλικίας 50 -60 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.
    «Μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη αυτή την εβδομάδα, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, είχαμε αύξηση στους ενήλικες 50 έως 70 ετών, σχετιζόμενη με την καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης» ανέφερε σχετικά χθες και η Καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου και επικαλέστηκε το παράδειγμα του νομού Τρικάλων, όπου «σημειώνεται μία αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόλις 1 στους 4 από αυτούς που έχουν κλείσει ήδη 6 μήνες από τη δεύτερη δόση έχει προσέλθει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης», όπως σημείωσε.
    Στον αντίποδα, σε άμεσο χρόνο -και πιθανότατα σήμερα- αναμένεται η έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου με απόσταση τεσσάρων μηνών από την προηγούμενη αντί για έξι, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε προς τους επιστήμονες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Τεστ για το ρεβεγιόν
    Παρά το περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλλει η νέα διεθνής συνθήκη λόγω της πανδημίας, Χριστούγεννα προ πανδημίας -τουλάχιστον μερικώς- φαίνεται να επιθυμούν κυβέρνηση και ειδικοί. «Η σκέψη μας είναι στα Χριστούγεννα που όλοι ευελπιστούμε να είναι καλύτερα από πέρυσι» παρατήρησε χθες η κυρία Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας πως η «χορήγηση ενός self test σε όλους τους πολίτες δύο βδομάδες πριν τις γιορτές αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα πριν την εορταστική περίοδο».
    Μάλιστα, η ίδια μετέφερε την έκκληση των επιστημόνων όλοι οι «πολίτες να ελέγχονται συστηματικά όταν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια κοινωνική συνάθροιση», προχωρώντας στη διενέργεια τεστ πριν την έξοδο για διασκέδαση ή εν προκειμένω πριν το ρεβεγιόν. «Ο συστηματικός έλεγχος από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πριν τη συμμετοχή σε κοινωνικές συναθροίσεις κατά την διάρκεια των γιορτών και όχι μόνο, σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου, τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα, όπως αυτή θα αποτυπωθεί ευκρινώς από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ στις 7 Ιανουαρίου 2022, είναι και αυτή η οποία θα βαρύνει τελικά τις όποιες, κυβερνητικές αποφάσεις.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κορονοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για τρίτη δόση στους 4 μήνες – Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας
    Τραγωδία στην Κω: Δύο νεκροί μετανάστες μετά από ανατροπή ταχύπλοου
    Συνεχίζεται σήμερα η δίκη του «ψευτογιατρού» – Τα θύματά του ξεδιπλώνουν στο δικαστήριο τον εφιάλτη που έζησαν
    Μηνυτήρια αναφορά στον Αρείου Πάγου καταθέτει η Δόμνα Μιχαηλίδου για το θάνατο του 25χρονου σε κέντρο παιδιών με αναπηρία
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ