«Αφού το είδα και αυτό, τα είδα όλα το 2020» έγραψαν δεκάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για το γεγονός πως δυο τραγουδίστριες, η Άννα Βίσση και η Δέσποινα Βανδή, παρουσιάστηκαν από κοινού σε ένα τηλεοπτικό πλατό! Κοινοποιήσεις, σχόλια, ερωτήσεις, απαντήσεις, χαμός!
Κι όμως αυτό το γεγονός ήταν μια ακόμη απόδειξη για την δημιουργία «ειδήσεων» από κάτι που ουδόλως αφορά την πραγματική κοινωνία και όχι τον «μικρόκοσμο» των κοινωνικών δικτύων που μέσω αδιάφορων αναρτήσεων αναγάγουν το αδιάφορο σε μείζον.
Σε μια εποχή που η πραγματική κοινωνία -αυτή της εργασίας, της παραγωγικότητας και του επιχειρείν- αγωνιά για την επόμενη μέρα της πανδημίας, όταν αυτή έρθει, ο «μικρόκοσμος» των κοινωνικών δικτύων αγαλλίασε με την κοινή παρουσία της Βίσση και της Βανδή σε μια πίστα!
Αυτό ενδεχομένως να ήταν θέμα συζήτησης σε μια άλλη εποχή, εκείνη που η πλασματική οικονομική ευμάρεια είχε γίνει τρόπος ζωής και λίγα απασχολούσαν την κοινωνία. Αργότερα ανακάλυψε πως δεν υπάρχουν… λεφτόδεντρα, με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στη δεκαετή δίνη της οικονομικής κρίσης που ακόμη, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, συνεχίζουμε να βιώνουμε.
Προς θεού, δεν φταίνε για τα… δεινά μας η Βίσση και η Βανδή. Οι κυρίες είναι άψογες στη δουλειά τους με διαχρονική παρουσία και κανέναν λόγο δεν οφείλουν να δώσουν. Αυτό που προβληματίζει είναι η κοινωνία και η σημαντικότητα που αποδίδει σε ενδεχομένως αδιάφορα για μια μερίδα του κόσμου γεγονότα, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορεί για όσα πραγματικά θα έπρεπε να διεκδικεί με αναρτήσεις και παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τελικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί για εργαλείο των ενεργών πολιτών, που μέσω αυτών απέκτησαν «φωνή» και που μπορεί να απευθυνθεί σε μεγάλες μάζες, έχουν καταντήσει μέσα προπαγάνδας, μέσα υποκουλτούρας και, τελικώς, μέσα με τα οποία άτομα απευθύνονται σε ομοϊδεάτες τους όχι για να αλλάξουν τον κόσμο αλλά για να δίνουν τροφή σε όσα ενδιαφέρουν τον «μικρόκοσμό» τους».
Αντί τελικώς τα κοινωνικά δίκτυα να γίνουν φάρος για αλλαγή της κοινωνίας που αντιδρά και θέλει να εξελιχθεί, έγιναν ένας καθρέφτης μιας αδιάφορης κοινωνίας που «κρυφοκοιτάζει» κάθε αδιάφορη ενέργεια «βαφτίζοντάς» την γεγονός.