Μετά την λήξη του lockdown λόγω κορονοϊου, επιστρέφουν οι εκκενώσεις κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη από αναρχικούς και μετανάστες σε όλη τη Αττική. Το σχέδιο για τις εκκενώσεις των καταλήψεων πάντως είχε «βαλτώσει» μετά το κάζο με την επιχείρηση στην κατάληψη Ματρόζου στο Κουκάκι και την σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδραρέ και των παιδιών του, που μάλιστα είχαν χαρακτηρίσει ως «διαχειριστή της κατάληψης».
Στοίχημα Μητσοτάκη οι εκκενώσεις καταλήψεων
Οι εκκενώσεις των υπό κατάληψη κτιρίων, κυρίως αυτών στην περιοχή των Εξαρχείων, ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ένα «προσωπικό στοίχημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει στις 11 Ιανουαρίου του 2017 ο πρωθυπουργός, «Είναι σαφές ότι η ΕΛ.ΑΣ. αν είχε πολιτική εντολή θα μπορούσε να καθαρίσει τα Εξάρχεια, όπου διακινείται βαρύς οπλισμός. Εγώ θα καθαρίσω τα Εξάρχεια. Σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει αυτή την εντολή. Είναι δυνατόν σε μια γειτονιά να επικρατεί καθεστώς άβατου»;
H πραγματικότητα και οι αντιδράσεις
Σε θεωρητικό επίπεδο η εκκένωση των καταλήψεων στα Εξάρχεια και απόδοση των κτιρίων στους ιδιοκτήτες τους, ενδεχομένως να φάνταζε κάτι που θα μπορούσε να γίνει, πρακτικά όμως μια τέτοια «κοσμογονική» αλλαγή στην συγκεκριμένη περιοχή, μοιάζει τουλάχιστον ουτοπικό. Οι αντιδράσεις άλλωστε των αντιεξουσιαστών και των διαφόρων συλλογικοτήτων, ήταν ιδιαίτερα έντονες. Ειδικότερα τα μέλη του Ρουβίκωνα, έθεσαν εαυτούς σε θέσεις…μάχης, σε περίπτωση που η αστυνομία επιχειρούσε επέμβαση στο κτίριο BOX.
«Κωδικός εκκενώσεις»
Το πρωί της περασμένης Παρασκευής άνδρες των ΜΑΤ και της ασφάλειας προχώρησαν στην εκκένωση δυο καταλήψεων στην οδό Δερβενίων στα Εξάρχεια. Στο εσωτερικό τους, εντοπίστηκαν κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, και στυλιάρια. Στη συγκεριμένη οδό μάλιστα, το 2019, είχε σημειωθεί η συμπλοκή μεταξύ ένοπλων αναρχικών και λιμενικών, κατά την διάρκεια επιχείρησης για υπόθεση ναρκωτικών.Απο τον Αύγουστο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε 24 εκκενώσεις. Υπο κατάληψη βρίσκονται ακόμη 32 κτίρια, εκ των οποίων 12 στα Εξάρχεια με τις 4 από αυτές να χαρακτηρίζονται «ιδιαιτέρως επικίνδυνες». Πλέον οι εκκενώσεις θα γίνονται με… «fast truck» διαδικασίες,μόνο όμως σε κτίρια που είναι εφικτό αυτό, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ για το συγκεκριμένο θέμα. Αξιωματικός με μακρά εμπειρία, σημειώνει στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», πως, «Οι εκκενώσεις θα γίνονται μόνο σε σημεία που το έδαφος είναι «θετικό» και αφού πρώτα προηγηθεί αστυνομική παρουσία με περιπολίες και όχι με επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Δεν μπορούν οι αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν παρά πάνω από όσο τους επιτρέπεται και δεν είναι εφικτό να έχεις…κυανόκρανους έξω από κάθε κατάληψη που εκκενώνεις με τον φόβο είτε να υπάρξει επανακατάληψη, είτε να δημιουργείς ένα ακόμη σημείο με αστυνομικούς στόχους αναρχικών». Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειάζονταν 4 διμοιρίες των ΜΑΤ για κάθε κτίριο που εκκενώνεται και τόσες δυνάμεις δεν υπάρχουν διαθέσιμες.
Αποστολόπουλος: Ανεξήγητη ανεκτικότητα της κυβέρνησης στις καταλήψεις
Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, κάτοικος της περιοχής και δημοτικός σύμβουλος, σε δηλώνεις τους στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», κάνει λόγο για «ανεξήγητη ανεκτικότητα στις καταλήψεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, « Η κατάσταση στα Εξάρχεια ολισθαίνει σταδιακά και πάλι προς το χειρότερο. Η επιλογή της Κυβέρνησης να δείξει ανεξήγητη ανεκτικότητα σε καταλήψεις της περιοχής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την επαναφορά των γνωστών βιαιοτήτων, με πολύ αρνητικές συνέπειες. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το καλοκαίρι ακολουθούν οι γνωστοί επέτειοι που χρησιμοποιούνται ως αφορμές καταστροφικών επεισοδίων». Ο Αποστολόπουλος γνωρίζει όσο λίγοι την «ανθρωπογεωγραφία» της περιοχής και τα όσα εξελίσονται εκεί, επισημαίνει πως, « η ίδια η παρουσία της Πολιτείας περιορίζεται κυρίως στο χώρο της πλατείας. Λίγα μέτρα πιο μακριά, στους πεζοδρόμους της Δερβενίων και της Θεμιστοκλέους, επέστρεψε δριμύτερο το εμπόριο ναρκωτικών και η εγκληματικότητα. Όλα αυτά δίπλα στον παιδικό σταθμό και το γυμνάσιο. Τα ίδια φαινόμενα είναι έντονα στη Σόλωνος και στο λόφο του Στρέφη όπου άρχισαν ξανά και οι παράνομες συναυλίες. Σε κάθε περίπτωση, η συντήρηση τέτοιων φαινομένων, μόνο αισιόδοξες προοπτικές δεν προμηνύει για τη πολύπαθη περιοχή».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μια μεγάλη μερίδα κατοίκων της περιοχής, έχει αρχίσει αν βλέπει τους αστυνομικούς με «άλλη ματιά» αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στην πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και στην εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων, που τις αποτελούσαν παράτυποι μετανάστες, που είχαν γίνει «ο φόβος και τρόμος» στα Εξάρχεια και πραγματοποιούσαν καθημερινές ληστρικές επιδρομές σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες των Εξαρχείων.