16.5 C
Athens
9.8 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Από τον “Δράκο” της Λευκίμμης στον Δαγκλή

    Στα χέρια των αρχών βρίσκεται μετά απο πολυήμερες αναζητήσεις, ο Δημήτρης Ασπιωτης η αλλιώς «Το τέρας του Κάβου», όπως τον είχαν χαρακτηρίσει Βρετανικές εφημερίδες. Η περίπτωση του, έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις ανθρώπων που σόκαραν με τις πράξεις τους την κοινή γνώμη της χώρας και χαρακτηρίστηκαν “δράκοι” από τα ΜΜΕ.
    Η ιστορία του «δράκου του Κάβου»
    Ο Δημήτρης Ασπιώτης είχε σοκάρει με την δράση του την κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν αυτός άλλωστε ο δράστης έξι βιασμών γυναικών από την Μεγάλη Βρετανία. Οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες τον ονόμασαν τον «Δράκο του Κάβου» καθώς σ εκείνη την περιοχή της Κέρκυρας, εντόπιζε, και με την απειλή μαχαιριού τις ανάγκαζε να τον ακολουθήσουν στο δάσος όπου και τις βίαζε. Ένα από τα θύματά του, μια γυναίκα από το Λακνασαϊρ, είχε καταθέσει στο δικαστήριο, « Μου μιλούσε ήρεμα και μετά με βίαζε. Συνολικά με βίασε έξι φορές. Μου έλεγε με σπαστά αγγλικά δεν είναι και τόσο φοβερό, δεν είμαι κακός άνθρωπος, αν δεν αντιστέκεσαι θα είναι καλύτερα». Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μάλιστα η υπεράσπισή του είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει τις πράξεις του, με το επιχείρημα πως, « βίαζε γυναίκες γιατί καμία δεν τον ήθελε και ήταν φτωχός και επομένως δεν είχε άλλη επιλογή από το να βιάσει και να κλέψει για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια, ο βιαστής της Κέρκυρας που αποφυλακίστηκε κοιμόταν σε μια καλύβα και ζούσε από το φαγητό που του παρείχε ο κόσμος.
    «Δράκοι» που σόκαραν το Πανελλήνιο
    Η περίπτωση του Ασπιώτη είναι μια από τις πολλές που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο και έβαλε το όνομα του δίπλα σε άλλα που είχαν παρόμοια δράση. Από τον «Δράκο του ασανσέρ» έως την περίπτωση Παπαχρόνης και από τον Δαγκλή στο «Δράκο της Πάρου» με θύμα την άτυχη Μυρτώ.
    Κυριάκος Παπαχρόνης: «Ο δράκος της Δράμας»
    Η δράση του διαβόητου «δράκου της Δράμας» ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 19 ετών και ενώ υπηρετούσε στη 19η μοίρα των ΛΟΚ στη Δράμα ως έφεδρος αξιωματικός. Πρώτο του θύμα ήταν μια 46χρονη ιερόδουλη από την Ξάνθη, η οποία υποτίμησε τις σεξουαλικες του επιδόσεις. Την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Το ημερολόγιο έγραφε, 9 Σεπτεμβρίου του 1981. Στις 20 Δεκεμβρίου μαχαίρωσε άλλη μια ιερόδουλη στη Δράμα στην πλάτη, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου κατάφερε πέντε μαχαιριές στον τράχηλο μιας 19χρονης φοιτήτριας. Ο Παπαχρόνης συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου του 1982 και κατηγορήθηκε συνολικά για για οκτώ δολοφονίες γυναικών, κατά τη διάρκεια βιασμών και απόπειρας βιασμών, όπως και για πέντε βομβιστικές επιθέσεις. Κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει πως τον ερέθιζε ο ήχος από τα τακούνια των γυναικών.
    Αντώνης Δαγκλής: «Ο Δράκος των Ιερόδουλων»
    «Έβλεπα τη μητέρα μου στο πρόσωπο των ιερόδουλων. Κάθε φορά νόμιζα πως σκότωνα εκείνη». Με αυτά τα λόγια ο Αντώνης Δαγκλής ή αλλιώς ο «δράκος» των Ιερόδουλων» προσπάθησε να αιτιολογήσει τις επιθέσεις του κατά εκδιδόμενων γυναικών. Ο Δαγκλής, στραγγάλιζε και τεμάχιζε τα θύματά του. Κατηγορήθηκε για δύο δολοφονίες και πέντε απόπειρες στραγγαλισμού. Ο Δαγκλής κακοποιούνταν συστηματικά από τον ίδιο του τον πατέρα. Μάλιστα σε ηλικίας μόλις 16 ετών μπήκε σε αναμορφωτήριο επειδή αποπλάνησε μία ανήλικη. Η μητέρα του εργαζόταν σε ένα μπαρ και μια βραδιά την είδε να συνευρίσκεται ερωτικά με έναν ξένο άνδρα. Αυτό ήταν που του πυροδότησε την εκδικητική του μανία. Συνελήφθη το 1995. Συνήθιζε να βάζει τα θύματά του μέσα σε ένα λευκό βαν που στην συνέχεια γινόταν το σημείο του μαρτυρίου τους.
    Χρήστος Γκίλης: «Ο δράκος των ασανσέρ»
    Ο Χρήστος Γκίλης είχε βιάσει από σε διάστημα δυο ετών, συνολικά 28 γυναίκες. Συνήθιζε να στήνει καρτέρι στα θύματά του, έξω από πολυκατοικίες σε Πατήσια, Κυψέλη, Γκύζη και Εξάρχεια. Ο τρόπος δράσης τους ήταν πάντα ο ίδιος. Στηνόταν έξω από τις πολυκατοικίες και όταν εντόπιζε μόνες γυναίκες να περνούν τις εισόδους τους, έτρεχε για να προλάβει την πόρτα και όταν έμπαιναν στο ασανσέρ τις χτυπούσε και τις βίαζε. Μάλιστα πριν απομακρυνθεί αφαιρούσε κοσμήματα και τις τσάντες τους.
    Ο «Δράκος της Πάρου»
    Η περίπτωση της άγριας επίθεσης και τα βίαια χτυπήματα με πέτρα βάρους πέντε κιλών, που την άφησαν σε κωματώδη κατάσταση, είχαν συγκλονίσει την χώρα τον Ιούλιο του 2012. Θύμα η άτυχη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, ηλικίας μόλις 15 ετών. Δράστης ο Πακιστανός Αχμέτ Βακάς. Ο επονομαζόμενος και «Δράκος της Πάρου» είχε εντοπίσει την Μυρτώ ενώ έκανε βόλτα στην Χρυσή Ακτή, όταν την εντόπισε ο Βακάς. Αρχικά προσπάθησε να της αρπάξει το κινητό της τηλέφωνο, όταν εκείνη αντιστάθηκε την χτύπησε με μια πέτρα στην αριστερή πλευρά του προσώπου της και όταν έπεσε αναίσθητη, την βίασε και συνέχισε να την χτυπάει με μανία. Ο Βακάς καταδικάστηκε σε ισόβια, δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη για την πράξη του. Μάλιστα κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης προσπάθησε να πείσει την έδρα πως είναι ανήλικος, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης.
    «Ο Δράκος του Σέϊχ Σου» και η καταδίκη Παγκρατίδη
    Η πλέον γνωστή περίπτωση «δράκου» που έδρασε στη χώρα, είναι πιθανότατα αυτή του Σεϊχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Από το 1958 έως το 1959, δολοφόνησε τρία άτομα, έκανε άλλες τρεις απόπειρες, λήστευε και βίαζε τα θύματά του. Για την υπόθεση είχε καταδικαστεί ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο οποίος και εκτελέστηκε για τα αδικήματα που το δικαστήριο έκρινε πως διέπραξε. Μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 6 Φεβρουαρίου του 1968 όταν και εκτελέστηκε υποστήριζε την αθωότητα του, αλλά κάνεις δεν τον πίστεψε. Ο «δράκος του Σεϊχ Σου» χτύπησε για πρώτη φορά στις 18 Φεβρουαρίου του 1959. Χτύπησε με μια μητερή πέτρα ένα ζευγάρι και βίασε τη γυναίκα. Στις 6 Μαρτίου 1959, Ο ίλαρχος Κώστας Ραΐσης, 33 ετών, και η 23χρονη Ευδοξία Παληογιάννη, βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή της Μίκρας. Έφεραν χτυπήματα από μυτερή πετρα στο κεφάλι και η γυναίκα είχε βιαστεί. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το αυτοκίνητο του Ραϊση, οι ιατροδικαστές συμπέραναν πως οι δράστες ήταν δυο. Στις 3 Απριλίου του ίδιου έτους άγνωστος μπαίνει στο δημοτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και σκοτώνει με πέτρα την ράφτρα και φοιτήτρια νοσοκόμα του ιδρύματος, Μελπομένη Πατρικίου. Κατά την φυγή του από το σπιτάκι, επιτίθεται ξανά σε μια νοσοκόμα που συναντά στο δρόμο του, την Φανή Τσαμπάζη, την εκφοβίζει ότι θα τη σκοτώσει και απομακρύνθηκε. Μέχρι και σήμερα, πολλοί είναι όσοι υποστηρίζουν πως ο Παγκρατίδης ήταν ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για να κλείσει η υπόθεση, με τους δράστες τελικά, να μην καταδικάζονται ποτέ.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ