19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Άνθρωποι και σκουπίδια – Αυτοψία «L&O» στο κέντρο κράτησης της Χίου (Βίντεο + Εικόνες)

    Εικόνες «γροθιά στο στομάχι» από το κέντρο φιλοξενίας και ταυτοποποίησης μεταναστών στο χώρο της ΒΙ.ΑΛ στη Χίο, κατέγραψε ο φακός του «L&O». Για πρώτη φορά ελληνικό μέσο ενημέρωσης, καταγράφει από το εσωτερικό της δομής, τις εικόνες εξαθλίωσης και ανέχειας μέσα στις οποίες διαβιούν 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
    Μητέρες, παιδιά και άνδρες από διάφορες χώρες, ζουν μεταξύ σκουπιδιών και περιττωμάτων μέσα σε σκηνές που έχουν στηθεί μέσα σε χωράφια, πολλά εκ των οποίων ανήκουν σε κατοίκους του χωριού Χάλκειος και έχουν καταπατηθεί.
    Από την πρώτη κιόλας στιγμή που βρεθήκαμε στο χώρο, η δυσωδία, αποτέλεσμα των σκουπιδιών, των στάσιμων νερών και των περιττωμάτων γίνεται ανυπόφορη. Μεταξύ των χιλιάδων σκηνών, μετανάστες κα πρόσφυγες κάνουν μπάνιο, ή πλένονται, ενώ σκουπίδια αφήνονται σε κάθε γωνιά του χώρου.
    Η πληθυσμιακή σύνθεση του καταυλισμού – 18% Σύροι, 17% Σομαλοί, έπονται οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνοι
    Εξωτερικά του χώρου, μια κλούβα των ΜΑΤ και ταξιτζήδες που περιμένουν να παραλάβουν κάποιους από τους μετανάστες για να πάνε στη Χίο. Την ίδια στιγμή, άλλοι μετανάστες ξεκινούν με τα πόδια για να καλύψουν μια απόσταση 7 χιλιομέτρων από το κέντρο κράτησης για να πάνε στο κέντρο του νησιού. Αυτή τη στιγμή στην δομή φιλοξενούνται 4.500 άτομα. Εκ των οποίων, το 18% είναι Σύροι, άλλο ένα 17% είναι Σομαλοί, το 16% είναι από την Παλαιστίνη, αντίστοιχος είναι ο αριθμός των Αφγανών και ένα 9 % είναι από το Ιράν.
    Καθημερινά καταφθάνουν στο νησί 40 με 50 μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία. Άτομα από διάφορες ΜΚΟ τους περιμένουν στις παραλίες του νησιού, αν δεν τους εντοπίσουν τα σκάφη του λιμενικού ή της Frontex.Όπως λένε οι κάτοικοι:
    «Τα μέλη των ΜΚΟ γνωρίζουν ακριβώς τι ώρα και από ποια παραλία θα βγουν οι μετανάστες. Στη συνέχεια ενημερώνουν το λιμενικό και αφού τους κάνουν μια πρώτη καταγραφή τους πάνε στη ΒΙ.ΑΛ».
    Μέσα στη δομή που είναι περιτριγυρισμένη από κάγκελα και σύρματα, κάποιες γυναίκες πλένουν ρούχα, άλλοι προσπαθούν να αποκτήσουν επαφές με άλλους μετανάστες δημιουργώντας «πηγαδάκια», ενώ κάποιοι άλλοι απλά βρίσκονται στο χώρο σαν «φαντάσματα» έξω από σκηνές, κοιτώντας το κενό.
    Κάτοικοι της περιοχής, που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλώνουν στο «L&O»:
    «Όσοι έχουν λεφτά από τους μετανάστες τρώνε καλύτερα, πάνε στη Χίο, ψωνίζουν και γενικότερα έχουν μια σχετικά καλύτερη εικόνα, η πλειοψηφία όμως αυτών των ανθρώπων τρέφονται από τα συσσίτια, ενώ πολλούς τους προμηθεύουν με τρόφιμα και προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης και σκοπού ΜΚΟ, οι οποίες αντί να χρησιμοποιούν τον κεντρικό χώρο, μοιράζουν τα προϊόντα σε χωράφια περιμετρικά αυτού».
    Η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια υπαίθρια τουαλέτα
    Προχωρώντας μέσα στο χώρο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές, ο επισκέπτης προσπαθεί να αποφύγει τα περιττώματα που υπάρχουν ακόμη και σε απόσταση δέκα μέτρων από το χώρο που διαβιούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ουσιαστικά η περιοχή, έχει μετατραπεί σε μια υπαίθρια τουαλέτα, ενώ αμέτρητες είναι και οι μικρές χωματερές που αποτελούν εστία μόλυνσης.
    Εντός του χώρου υπάρχουν και μερικές τεραστίων διαστάσεων σκηνές που φιλοξενούν δεκάδες άτομα, γύρω από αυτές, βαρέλια με σκουπίδια, αυτοσχέδιες μπουγάδες και στάσιμα νερά. Λίγο μακρύτερα, ανήλικα παιδιά παίζουν μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, με ξεχαρβαλωμένα κάγκελα και σκισμένα πανιά. Σε αυτό το θλιβερό μέρος οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον τους, ενώ οι κάτοικοι που βρίσκονται σε απόγνωση, έχουν πλέον κουραστεί από τα λόγια και απαιτούν δράσεις βελτίωσης της ζωής τους.
    Δείτε τo Άλμπουμ με τις αποκλειστικές εικόνες του Law&Order
    [ngg src=”galleries” ids=”18″ display=”basic_imagebrowser”]



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ