20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

    Με δελτίο τύπου που εξέδωσε, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει πληροφορίες για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, που ήρθαν στη χώρα μας για να φύγουν από το πεδίο του πολέμου. Το Υπουργείο έκρινε αναγκαία μια τέτοια ενέργεια, γιατί έχει ήδη δεχθεί πάνω από 1.300 κλήσεις και 250 σχετικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Στο δελτίο τύπου αναφέρονται:

    «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει, από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιήσει κανάλια επικοινωνίας σε ελληνική, ουκρανική και αγγλική γλώσσα μέσω: i) της πύλης ενημέρωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (https://migration.gov.gr/ukraine/), ii) του τηλεφωνικού κέντρου – help desk (Δευτέρα έως Παρασκευή 7:00 -22:00, τηλ: +30 213 1629600) iii) του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση [email protected] iv) της πλατφόρμας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας “Help Ukraine” (https://migration.gov.gr/helpukraine/) για MKO, OTA, διεθνείς οργανισμούς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
    Ειδικότερα, το τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου έχει δεχθεί περισσότερες από 1.300 κλήσεις, ενώ στην ηλεκτρονική διεύθυνση έχουν αποσταλεί πάνω από 250 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    Προς διευκόλυνση των Ουκρανών εκτοπισθέντων, καθώς και των οικείων τους που αναζητούν βοήθεια και συνδρομή πριν ή μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, έχουν συγκεντρωθεί, ομαδοποιηθεί και αναρτηθεί στον ειδικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας του Υπουργείου συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις.
    Επισημαίνεται ότι το εν λόγω Q&A ενημερώνεται καθημερινά με πρόσθετο υλικό.
    Ενδεικτικά, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τις 5 πιο συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις αυτών:
    Με τι έγγραφα μπορώ να έρθω στην Ελλάδα μαζί με τα παιδιά μου αν έχω μόνο ταυτότητα και όχι διαβατήριο;
    Ουκρανοί πολίτες που δε φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα διαβατηριακού ελέγχου Προμαχώνα, (Σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας). Εκεί θα σας χορηγηθεί σχετικό έγγραφο από προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας. Αν έχετε μαζί σας τα παιδιά σας, θα πρέπει να επιδείξετε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Σε περίπτωση που δεν έχετε στην κατοχή σας κανένα από αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να συμπληρώσετε και να καταθέσετε υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό των τέκνων, το όνομα, το επώνυμο, το φύλο και την ημερομηνία γέννησής τους.
    Βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν έχω χρήματα για διαμονή και φαγητό. Πού μπορώ να διαμείνω άμεσα και να έχω πρόσβαση σε τροφή;
    Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων, όπου απαιτείται, υπάρχει δυνατότητα βραχυχρόνιας φιλοξενίας στην δομή φιλοξενίας της Σιντικής, για όσους το επιθυμούν.
    Όσοι επιθυμείτε φιλοξενία για μεγαλύτερο διάστημα και μετά την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας μπορείτε να καταθέσετε σχετικό αίτημα στο: [email protected]
    Κατόπιν θα λάβετε στο e-mail σας ένα απαντητικό μήνυμα, το οποίο θα σας ζητά να καταγράψετε βασικές πληροφορίες (αριθμός μελών της οικογένειάς σας, ηλικίες, πόλη της Ελλάδας στην οποία βρίσκεστε, γλώσσα στην οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε) και να επισυνάψετε φωτογραφία της σελίδας του διαβατηρίου σας (ή άλλου ταυτοποιητικού εγγράφου) στην οποία φαίνονται τα προσωπικά σας στοιχεία, και η θεώρηση εισόδου σας στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα σας διαθέσει χώρο στέγασης και σίτιση στις δομές φιλοξενίας που διαθέτει, άμεσα. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας στέγασή σας, παρακαλείσθε να καταγράφετε στο αίτημά σας, τον αριθμό των μελών της οικογένειάς, τα ονόματα, το φύλο και την ηλικία τους, καθώς και τυχόν ευαλωτότητες (σοβαρές ασθένειες, αναπηρία, εγκυμοσύνη).
    Υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο για να παραμείνω στην Ελλάδα;
    Η μέγιστη διάρκεια παραμονής από τη διέλευσή σας στα χερσαία ή εναέρια σύνορα (η Ελληνική Αστυνομία θα σφραγίζει το διαβατήριό σας με την ημερομηνία εισόδου) είναι 90 ημέρες (15 ημέρες με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 75 ημέρες). Ωστόσο, εντός του διαστήματος αυτού, έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε καθεστώτος προσωρινής προστασίας ενός (1) έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενσωματώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 στην ελληνική νομοθεσία. Τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθούν τα σημεία στα οποία η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα μπορεί να δέχεται τα αιτήματά σας και να σας αποδίδει το καθεστώς αυτό.
    Ποια είναι η διαδικασία για απόκτηση άδειας σε παιδιά (ανίψια) από την Ουκρανία, για παραμονή στην Ελλάδα όσο χρειαστεί, με τους γονείς να παραμένουν στην Ουκρανία;
    Αν τα παιδιά εισέλθουν στη χώρα ως ασυνόδευτα, τότε ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για ασυνόδευτους ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο) και επιτροπείας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο: 0030 2132128888 (24ωρη γραμμή), να στείλετε e-mail στο [email protected]
    Θέλω να δώσω ρούχα και να φιλοξενήσω πρόσφυγες.
    Μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για προσφορά βοήθειας σε εκτοπισθέντα άτομα από την Ουκρανία συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που θα βρείτε στο σύνδεσμο https://migration.gov.gr/helpukraine/ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.»




    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ