20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Χαρίκλεια Ακριτίδου: « Οι προκλήσεις για την φύλαξη των συνόρων μας είναι συνεχόμενες και θα έπρεπε να ενισχυθεί ο θεσμός του Συνοριακού Φύλακα»

    Την 15η Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά με ηλεκτρονικά μέσα, οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Συνοριακής Φύλαξης Ν. Πέλλας από τις οποίες εκλέχτηκαν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Η Πρόεδρος του Δ.Σ. Συνοριακών Φυλάκων του Ν. Πέλλας Αρχιφύλακας Χαρίκλεια Ακριτίδου, μίλησε στο Bordernews.gr ια την εκλογή της, τις αρμοδιότητές της και για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.

    Μετά τη συγκρότηση σε Σώμα του νέου Δ.Σ. Συνοριακών Φυλάκων Ν. Πέλλας, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022, βλέπουμε γυναίκα στο «τιμόνι» της Ένωσης. Θα μπορούσατε να μάς πείτε για την απόφασή σας να συμμετάσχετε, για την εκλογή σας και εάν η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική;


    Καταρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να μοιραστώ την χαρά μου για την σύσταση του νέου Δ.Σ. της Ένωσής μας, καθώς και τις πρώτες σκέψεις μου για τις ευθύνες που καλούμαι να αναλάβω από τη θέση της Προέδρου, μια θέση που μου ανατέθηκε μετά από την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν με την ψήφο τους τα μέλη του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. γνωρίζοντας, ότι θα κάνω το μέγιστο δυνατό αγώνα για τους κοινούς στόχους μας.

    Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής αυτή την θέση δεν την είχα εξαρχής οραματιστεί, την στιγμή δηλαδή, που πήρα την απόφαση να συμμετέχω ενεργά σ’ αυτή τη διαδικασία. Την απόφαση αυτή την πήρα ορμώμενη από την επιτακτική ανάγκη που ένιωσα να βρούμε από κοινού με τους συναδέλφους λύσεις σε ό,τι μας ταλανίζει. Τώρα οφείλω να είμαι ιδιαίτερα προσεκτική μέχρι να βρω τα δικό μου βηματισμό… Και για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σας να επισημάνω, ότι οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι εξαίρετοι «οδηγοί»! Η αλήθεια είναι, παρ’ όλα αυτά, πως μια τέτοια δράση απαιτεί συλλογική δουλειά και ενεργή συμμετοχή, η οποία δεδομένων των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας ήταν πράγματι ικανοποιητική. Και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όχι μόνο κάθε μέλος της Ένωσης του νομού μας, αλλά και όλα τα μέλη της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ, ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο, Χαρέλα Παναγιώτη και τον Γενικό Γραμματέα, Τοτονίδη Ιωάννη για όλη την στήριξη και την ενθάρρυνση που μου παρείχαν όλο αυτό το διάστημα.


    Πόσα χρόνια υπηρετείτε στην Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και ποιες είναι οι διαφορές από τότε που ξεκινήσατε μέχρι και σήμερα;

    Υπηρετώ στο Τμήμα Συνοριακής φύλαξης Αριδαίας από τη στιγμή της ίδρυσης του. Ορκίστηκα τον Οκτώβριο του 1999 και τοποθετήθηκα στο τμήμα τον Φεβρουάριο του 2000 μετά την απαιτούμενη εκπαίδευση. Να επισημάνω ότι το Τ.Σ.Φ. Αριδαίας ήταν και είναι το μοναδικό τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Νομό Πέλλας με έδρα την Αριδαία. Οι διαφορές από τότε μέχρι και σήμερα είναι πολλές και σημαντικές. Οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας ήταν καθαρά η φύλαξη των συνόρων, καθώς και η αποτροπή και σύλληψη των παράνομα εισερχομένων αλλοδαπών υπηκόων. Σήμερα, τα καθήκοντα που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας κάθε άλλο παρά συναφή με την αρχική μας αρμοδιότητα είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Την ίδια στιγμή, οι προκλήσεις για την φύλαξη των συνόρων μας είναι συνεχόμενες και θα έπρεπε να ενισχυθεί ο θεσμός του συνοριακού φύλακα που τόσο έχει αγαπηθεί σε όλη την Ελλάδα και στην παραμεθόριο περιοχή μας ιδιαίτερα.

    Θα μπορούσατε να μάς αναφέρετε κάποια ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σας, τόσο σε γενικό επίπεδο αλλά και ειδικότερα στο δικό σας Νομό; Ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθείτε μετά την εκλογή σας;

    Δυστυχώς, τα προβλήματα δεν είναι λίγα σε κάθε εργασιακό κλάδο έτσι και στην περίπτωσή μας τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι πολλά, θεσμικά αλλά και υπηρεσιακά κατά την καθημερινότητά μας. Τόσο στο Τ.Σ.Φ. Αριδαίας που αρχικά στέγασε το πλήθος των συνοριακών φυλάκων της περιοχής όσο και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.

    Δύο κατευθύνσεις κοιτάμε παράλληλα, η πρώτη είναι να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα που είναι υπηρεσιακές δυσλειτουργίες εις βάρος του προσωπικού και αυτές οφείλουμε μαζί με την Διοίκηση να τις θεραπεύσουμε. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι να προτείνουμε νέες προοπτικές για την Ελληνική Αστυνομία και την Συνοριοφυλακή που θα αναβαθμίζουν το Σώμα κοιτώντας το αύριο. Αυτό οφείλουμε να το χτίσουμε όλοι μαζί. Εμείς καλούμαστε να βάλουμε το λιθαράκι μας.

    Πολλές Υπηρεσίες κάνουν λόγο για τις ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό όσο σε ελλείψεις προσωπικού. Θα μπορούσατε να μάς πείτε αν στην Υπηρεσία σας υπάρχουν ελλείψεις και αν ναι πώς μπορούν να λυθούν;

    Ελλείψεις υπάρχουν σε πολλές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και ελλείψεις προσωπικού. Στην υπηρεσία μας, επίσης, παρουσιάζονται ελλείψεις τόσο σε επίπεδο Διεύθυνσης όσο και στα περιφερειακά τμήματα. Όλα τα παραπάνω προβλήματα καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του αστυνομικού και γενικότερα η υπηρεσιακή ιδιότητά του.

    Με αφορμή τη συζήτησή μας για τα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε, καθώς και τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σας, θα ήθελα να αναφερθούμε και στον συνδικαλισμό. Τί έχει πετύχει; Πώς βοηθάει στην επίλυση των ζητημάτων και ποια στοιχεία πρέπει να έχει κάποιος, ώστε να έχει μία πετυχημένη συνδικαλιστική πορεία;

    Ο όρος «συνδικαλισμός» έχει αρχαιοελληνική προέλευση από το «συνδικάτο» που σημαίνει συνήγορος, υπερασπιστής. Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν ως σκοπό την διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των εργαζομένων. Ειδικά στην Αστυνομία ο ρόλος του συνδικαλισμού είναι αδιαμφισβήτητος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες που έδωσαν οι συνδικαλιστές για το δικαίωμα στην πενθήμερη εργασία, την καθιέρωση του ωραρίου εργασίας, του κώδικα μεταθέσεων, τη νυχτερινή αποζημίωση, την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κ.α. Ο τρόπος με τον οποίο ένας συνδικαλιστής βοηθά στην επίλυση των ζητημάτων είναι ότι έχει την δυνατότητα να αναφέρεται στις δημοκρατικές και άλλες αρχές για κάθε ζήτημα που αφορά τους σκοπούς και τα μέλη της Ένωσής του και μπορεί να καταγγέλλει και να εγκαλεί στις διοικητικές και δικαστικές αρχές τις όποιες παραβάσεις στην νομοθεσία και τον κανονισμό. Τα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν σε μία επιτυχημένη πορεία είναι η ειλικρίνεια, η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, η θέληση και το ψυχικό σφρίγος, καθώς και η ευαισθησία και ο ενθουσιασμός. Το σημαντικότερο συστατικό επιτυχίας όμως είναι να δουλεύει άοκνα για να πετύχει τον αγώνα του.

    Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη, όπως την ξεκινήσαμε, κάνοντας αναφορά στη γυναίκα. Πιστεύετε ότι σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι η ΕΛ.ΑΣ μια γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει επί ίσοις όροις και να ανελιχθεί επαγγελματικά; Υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις;

    Στερεότυπα και προκαταλήψεις, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά τόσο στην κοινωνία μας όσο και στην αστυνομία και δεν αφορούν μόνο το φύλο. Αντιλαμβάνομαι πόσο διαφορετικό είναι να είσαι γυναίκα σε τέτοια θέση όταν, από την στιγμή που την ανέλαβα, μου απευθύνουν την ερώτηση «πως νιώθω ως γυναίκα στον νέο μου ρόλο». Αυτό δείχνει πόσο βαθιά πατριαρχική είναι η κοινωνία στην οποία ζούμε, παρ’ ότι σε εμένα την ίδια δεν έχει προκύψει κάποιο ιδιαίτερο θέμα και αν έτυχε κάποιο περιστατικό ασήμαντο στα μάτια μου το έχω αντιμετωπίσει με χιούμορ. Δεν ένιωσα ποτέ μειονεκτικά ως γυναίκα στο χώρο αυτό, γιατί περιτριγυρίζομαι από συναδέλφους με την πραγματική έννοια του όρου οι οποίοι είναι πρόθυμοι τόσο να με βοηθήσουν και να με στηρίξουν όσο και να δεχτούν βοήθεια και στήριξη αντίστοιχα από εμένα. Εξάλλου, είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξη απέναντι στα πράγματα ώστε να αλλάξουν προς το καλύτερο. Όσον αφορά γενικότερα την θέση της γυναίκας στην ΕΛ.ΑΣ., ήδη μισό αιώνα μετά από την είσοδο των πρώτων γυναικών στο Σώμα (Μάιος 1969) το γυναικείο προσωπικό αποτελεί σήμερα πάνω από το 10% του Σώματος συμβάλλοντας σε κάθε βαθμίδα και υπηρεσία εκτελώντας με ευθύνη και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά της παράλληλα με όλους του απαιτητικούς ρόλους που έχει από την φύση του. Όλο και περισσότερες γυναίκες υπηρετούν τόσο σε μάχιμες όσο και σε επιτελικές θέσεις, ωστόσο ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική ισότητα είναι ακόμη μακρύς!

    Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μάς παραχωρήσατε και για το χρόνο που μάς διαθέσατε. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ