20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Τα τέσσερα πρώτα Πανεπιστήμια στα οποία μπαίνει Αστυνομία

    Συνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος του υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση ομάδων προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

    Με την απόφασή το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η ίδρυση τους κρίνεται απαραίτητη για λόγους που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και ειδικότερα στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

    Παράλληλα, κρίθηκε ομόφωνα ότι «από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης)».


    Η Ολομέλεια κάνει λόγο για δημόσιο συμφέρον αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όταν ο νομοθέτης εκτιμά ότι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, επιβάλλει την αστυνόμευση στους χώρους των ΑΕΙ σε συνέχεια σειράς προϊσχυσάντων ηπιότερων μέτρων ασφάλειας και προστασίας του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ, τα οποία κρίθηκαν από τον νομοθέτη απρόσφορα να υπηρετήσουν τους σκοπούς αυτούς».

    Ποια Πανεπιστήμια θα έχουν Αστυνομία

    Η εκπαίδευση των ομάδων προστασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και το πρώτα Ιδρύματα στα οποία αναμένεται να τοποθετηθούν είναι το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ.


    Την ικανοποίησή της για την απόφαση του ΣτΕ εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της στο Twitter. «Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας. Η Παιδεία αλλάζει #ΣτηνΠράξη» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ