20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Ζελένσκι: «Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να εργαστεί» για να γίνει «πλήρες μέλος» της ΕΕ»

    Να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία ζήτησε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από το Κίεβο.

    «Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας θετικής απόφασης για την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου που παραχωρεί αυτή την ώρα από κοινού με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

    «Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ουκρανών. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και στηρίζει επίσης την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά, σημείωσε ο καγκελάριος.


    «Υποστηρίζουμε και οι τέσσερις το άμεσο καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ» είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία», πρόσθεσε

    Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντράγκι δήλωσε ότι το κύριο μήνυμά του κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ήταν ότι η Ιταλία επιθυμεί να δει την Ουκρανία ως μέλος της ΕΕ.


    Έτοιμη να γίνει μέλος της Ε.Ε. η Ουκρανία

    Η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία.

    «Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας, τόνισε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα χορηγήσει ή όχι στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το πρώτο βήμα σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια.

    Ζελένσκι: Η εισβολή ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ευρώπης

    Από την πλευρά του, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. «Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της», είπε, προσθέτοντας ότι συζήτησε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση στις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ.

    Η Ουκρανία κατέθεσε προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Κίεβο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

    «Πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων με εμπάργκο στο φυσικό αέριο», έγραψε ο Ουκρανός αξιωματούχος Άντριι Γιερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ξένοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με τον Ουκρανό πρόεδρο.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ