20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    F-35 Lightning II: Αλλαγή της Γεωπολιτικής Σκακιέρας

    Μια νέα στρατηγική εγκαινιάζει η χώρα μας, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα ισχύος στη Μεσόγειο.

    Μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας και την απόκτηση των μαχητικών Rafale και έπειτα των φρεγατών BELHARRA η αλλιώς FDI, μία νέα συμφωνία έρχεται να  αναβαθμίσει την γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας.

    Προ λίγων ημερών, Ελλάδα και ΗΠΑ προχώρησαν σε συζητήσεις για την παράδοση των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στη χώρα μας.


    Τα νέα μαχητικά, θα ολοκληρώσουν και θωρακίσουν την άμυνα μας, αφού δεν πρόκειται για ένα απλό μαχητικό αλλά για μία πλατφόρμα, που συνδέεται με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα της χώρας.

    Πρόκειται για ένα «αόρατο» αεροσκάφος, πολλαπλών χρήσεων. Έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αερομαχίες, να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές επιθέσεις, να φέρει χαμηλά πλήγματα χωρίς να γίνει αντιληπτό από τα εχθρικά ραντάρ και να συντονίζεται με τα υπόλοιπα μαχητικά.


    Πιο συγκεκριμένα, τα F-35 χωρίζονται σε: F-35A συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL), το F-35B με σύντομη απογείωση και κάθετη προσγείωση (STOVL) και το F-35C με υποβοηθούμενη βάση καταπέλτη.

    Αποτελεί, ένα μονοθέσιο αεροσκάφος εξοπλισμένο με ραντάρ AN/APG 81, συστήματα στόχευσης EOTS (Electro Optical Targeting System, τα οποία έχουν λειτουργία αναζήτησης υπέρυθρων) και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37, δίνοντας μία πλήρη εικόνα του πεδίου στο χειριστή του.

    Αξιοθαύμαστο είναι, πως οι περισσότερες εντολές θα δίνονται και θα εκτελούνται από το κράνος του χειριστή. Το DAS, θα στέλνει εικόνες υψηλής ανάλυσης στον πιλότο, από έξι κάμερες υπέρυθρων που θα είναι τοποθετημένες γύρο από το αεροσκάφος, όπως επίσης και το γεγονός πως το συγκεκριμένο μαχητικό, έχει συμπληρώσει 200.000 ώρες πτήσεις.

    Επιπλέον,  μπορούν να ανιχνεύσουν και να προσβάλουν στόχους σε αποστάσεις 60+ χιλιομέτρων και ενσωματώνουν αμφίδρομο σύστημα ζεύξης δεδομένων, μεταξύ της βόμβας και του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα την ευελιξία ως προς το στόχο προσβολής.

    Η έκδοση Block.4 θα είναι συμβατή και με τις βόμβες καθοδήγησης λέιζερ GBU-54 – της οικογένειας JDAM (Joint Direct Attack Munitions) – για την προσβολή κινούμενων στόχων. Το προηγμένο Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου, θα παρέχει δυνατότητες EW για τον εντοπισμό/παρακολούθηση εχθρικών δυνάμεων, εμπλοκή ραντάρ και διακοπή επιθέσεων.

    Μία νέα φιλοσοφία πολέμου ξεκινά,  χάρη στο σύστημα Link 16 έρχεται να συμπληρώσει το παζλ. Το Link 16, εισήχθη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σκοπός του, η παροχή σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ασφαλείς, αντι-εμπλοκές Line-of-Sight (LοS) επικοινωνίες. Παρέχει μία Κοινή Οπτική Επιχειρησιακή  Εικόνα, 360 μοιρών του πεδίου της μάχης, αναγνωρίζοντας «φίλους και εχθρούς» για πλήρη έλεγχο και γνώση της κατάστασης του πεδίου.

    Ωστόσο, για να λειτουργήσει όλο αυτό, απαιτείται η χρήση 5G έτσι ώστε να συνδεθεί το δίκτυο της πλατφόρμας του αεροσκάφους με τα υπόλοιπα δίκτυα. Για αυτό το λόγο, προτάθηκαν προτάσεις για ενδεχόμενη αναβάθμιση των υπολοίπων περίπου 60 F-16 Block 30 και F-16 Block 50 στο επίπεδο F-16 Viper.

    Ένας από του κυριότερους λόγους που οι ΗΠΑ δεν διατίθενται να παραδώσουν τέτοια αεροσκάφη στην Τουρκία, είναι φυσικά το πρόβλημα με το δίκτυο 5G. Η γειτονική μας χώρα, διαθέτει 5G μέσω της κινεζικής εταιρίας Huawei, με αποτέλεσμα να μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να εισέλθει στο λογισμικό και να ανασύρει πληροφορίες. Κάτι τέτοιο, πέρα από το γεγονός των όχι κ τόσο καλών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα, όπως αντιλαμβανόμαστε μπορεί να αποβεί και τρομερά επικίνδυνο.

    Προς το παρόν, γίνεται λόγος για την απόκτηση 18 μαχητικών, ενώ η συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, οδηγεί στην επανεξέταση της συμφωνίας τις τελευταίες ημέρες και στην απόκτηση 24.

    Η διαδικασία, φαίνεται πως θα κινηθεί γρήγορα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώνοντας ξηρά, θάλασσα και αέρα, κάτι που θα δώσει μία ανάσα απέναντι στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις και την ελπίδα για τον τερματισμό των απειλών πολέμου (casus belli) από την Τουρκική πλευρά.

    Παρόλα αυτά, η χώρα μας θα εργαστεί πάνω στην αποτροπή δυσμενών καταστάσεων και θα κάνει χρήση κάθε διπλωματικού μέσου, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων και την ύπαρξη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

    Εξάλλου, «Η μεγαλύτερη τέχνη στο πόλεμο, είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη!» Σουν Τζου, 5ος αι.

    Φοιτήτρια Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

    Πολυχρονοπούλου Αθηνά



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ