Στην τελική ευθεία για την έκδοση της απόφασής του μπαίνει πλέον το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στο εδώλιο του οποίοι κάθεται ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος δικάζεται για τέσσερις βιασμούς ανηλίκων και νεαρών ανδρών.
Σήμερα στο δικαστήριο αγορεύει επί της ενοχής ή του κατηγορούμενου ο εισαγγελέας της έδρας. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής και εν συνεχεία δικαστές και ένορκοι σε άλλη δικάσιμο θα αποσυρθούν σε διάσκεψη για να εκδώσουν την απόφασή τους. Όπως όλα δείχνουν η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου θα πρέπει να αναμένεται περί τα μέσα Ιουλίου.
Δημήτρης Λιγνάδης: Τι υποστήριξε στην απολογία του
Ο Δημήτρης Λιγνάδης απολογήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο δικαστήριο για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τα αδικήματα που του έχουν απαγγελθεί και υποστήριξε ότι δεν είναι βιαστής. Απέδωσε, δε, την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση σε σκευωρία που στήθηκε με σκοπό, όπως είπε, να πληγεί μέσω του ιδίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την απολογία του ο σκηνοθέτης.
Παράλληλα, αντέκρουσε τις σε βάρος του καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι δεν είχε σχέση με ανήλικα. «Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα! Με βοηθούσαν στην αποφόρτισή μου! Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου, αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά» είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος και σε άλλο σημείο της απολογίας του περιέγραψε πως βίωσε τις ώρες λίγο πριν τη σύλληψή του.
«Όταν άκουσα για ένταλμα νόμισα ότι είναι τρολιά…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος και προσέθεσε: «Πήγα στη ΓΑΔΑ ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ένταλμα. Μου είπαν όχι και έφυγα. Μετά πήρε ο δικηγόρος και μου είπε υπάρχει ένταλμα «έλα». Πήγα με τη βεβαιότητα ότι θα φύγω σε πέντε λεπτά. Όταν άκουσα για προφυλάκιση κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποιες προσωπικές αντεκδικήσεις». Μάλιστα, ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός αναφέρθηκε και στο κίνημα #metoo, για να υποστηρίξει πως τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Όπως όμως είπε: «Ο ευτελισμός του με hashtag οδηγεί σε αλλά μονοπάτια».
Αναφερόμενος στους τέσσερις άνδρες που τον κατήγγειλαν για άγρια σεξουαλική κακοποίησή τους, ο Δ. Λιγνάδης, ανέφερε πως γνωρίζει μόλις τους δυο και ελάχιστα (μέσω τρίτου προσώπου) έναν ακόμη χωρίς όμως, όπως υποστήριξε, να έχει με κάποιον από αυτούς σεξουαλική επαφή.
Ακόμη, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αναφέρθηκε εκτενώς σε επιλογές που έκανε κατά τη θητεία στο Εθνικό Θέατρο και έδωσε την εξής απάντηση στο ερώτημα για την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση:
«Συναντήθηκαν και δημιούργησαν ένα μείγμα, ένα κράμα πάρα πολλές επιθυμίες πολλών ομάδων. Κάποιο άνθρωποι οι… 2,5 αυτοί που υπήρχαν (εκ των καταγγελλόντων) είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα γιατί δεν έγιναν αυτό που ήθελαν ή γιατί δεν τους έκατσα, να το πω έτσι λαϊκά. Υπήρχε αυτό το υλικό. Υπάρχουν τριβές και προστριβές με κάποιους ηθοποιούς ελεύθερους σκοπευτές, θα τους έλεγα, που έχουν και έχθρα απέναντι μου. Υπάρχουν προστριβές με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου οι οποίο είχαν τεράστια διαφωνία με τις ιδεολογικές μου θέσεις…. Κάποιοι ψευδοαριστεροί για να ακριβολογήσω … Υπήρχε ένας Κυπαρισσόπουλος που έβγαλε μια ιστορία από το μυαλό του και αυτή αποτέλεσε το φιτίλι. Αυτός πήγε και έδωσε συνέντευξη (…) Αυτούς εγώ τους ονομάζω ”λαγούς”. Άνοιξαν το χορό των καταγγελιών. Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα σε σκάνδαλα και κλειδαρότρυπες. Αυτό όλο αποτέλεσε ένα συγκεκριμένο προϊόν για πολιτική εκμετάλλευση. Και μετά τα κανάλια, τα site που είναι επιχειρήσεις και θέλουν κλικ. Άρχισαν να με διασύρον στην αρένα του αίματος. Και όλο αυτό με έχει οδήγησε εδώ σήμερα».