Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έκδοση της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη με 14 μαχαιριές στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών. Το έγκλημα είχε λάβει χώρα το 2017 και το πρωτόδικο δικαστήριο είχε καταδικάσει σε δυο φορές ισόβια τον Εμμανουήλ Σοροπίδη. Ο μοναδικός κατηγορούμενος της υπόθεσης είχε κριθεί ένοχος για την άγρια δολοφονία και ληστεία της άτυχης κοπέλας χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Σήμερα, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναμένεται με την έναρξη της διαδικασίας η εισαγγελική αγόρευση επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου και εν συνεχεία δεν αποκλείεται να εκδοθεί και η απόφαση δικαστών και ενόρκων -μελών της σύνθεσης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Οι γονείς της κοπέλας που είχαν καταθέσει στη προηγούμενη συνεδρίαση είχαν ζητήσει νέα έρευνα για τις συνθήκες δολοφονίας του παιδιού τους, υποστηρίζοντας πως τα κίνητρα για τη δολοφονία αφορούν τις υποθέσεις που είχε χρεωθεί η 32χρονη στη ΔΟΥ Πειραιά όπου εργάζονταν.
«Το παιδί το σκότωσαν από υπόθεση της δουλειάς. Ο δολοφόνος κατηγόρησε γνωστό μεγαλοδικηγόρο ότι τον πλήρωσε για να τη σκοτώσει. Τι κάνατε με αυτό; Φέρτε εδώ τους πραγματικούς δολοφόνους. Αυτός (ο Εμ. Σοροπίδης) είναι πιόνι! Εγώ πιστεύω ότι στη δουλειά της ξέρουν!», είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ο πατέρας της 32χρονης. Σε έντονο μάλιστα ύφος ανέφερε ότι η κόρη του δολοφονήθηκε επειδή έχει στα χέρια της υποθέσεις της λίστας Λανγκαρντ. Ζήτησε δε από το δικαστήριο να ερευνήσει αυτήν την εκδοχή.
Αντίθετα, στη δική του κατάθεση στο ακροατήριο ο προϊστάμενος της εφοριακού στη ΔΟΥ Πειραιά, ανέφερε ότι οι περισσότερες υποθέσεις που χειριζόταν η 32χρόνη ήταν απλές, ενώ στις λιγοστές δύσκολες υποθέσεις ήταν δίπλα της και την βοηθούσε. «Εγώ είχα απειληθεί για υποθέσεις, οι ελεγκτές μου όχι» τόνισε ο μάρτυρας.
Από την πλευρά της η μητέρα της Δώρας Ζέμπερη είπε στην κατάθεσή της: «Ξέρω ότι ήρθαν οι αστυνομικοί σπίτι και μου είπαν το συμβάν. Μου είπαν ότι σκότωσαν το παιδί μου με 14 μαχαιριές. Δεν ήξερα τι να κάνω. Το παιδί μου μέχρι τις 16.30 ήταν καλά και πήγε στο νεκροταφείο για να ανάψει το καντήλι στο τάφο του καλύτερου της φίλου που είχε χαθεί λίγο καιρό νωρίτερα. Της έλεγα να μη πηγαίνει συχνά για ψυχολογικούς λόγους». Η μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως το τελευταίο διάστημα πριν τη δολοφονία έβλεπε την κόρη της φοβισμένη ενώ ήθελε να φύγει από το τμήμα ελέγχου τις εφορίας. «Είχε κάνει κάποια αίτηση για να έρθει πιο κοντά στο σπίτι. Είχε αρκετή δουλειά και την είχαν φορτώσει με όγκο υποθέσεων. Η αίτηση έγινε δεκτή, αλλά τελικά δεν άλλαξε τομέα επειδή οι συνάδελφοι της ήταν καλοί. Βέβαια κάποια στιγμή μου είχε πει ότι είχε δεχθεί απειλές ο προϊστάμενος της», είπε η μητέρα της 32χρονης για να προσθέσει: «Δεν πιστεύω πως ότι έγινε, έγινε για να της πάρει τα πέντε ευρώ και την τσάντα. Την παρακολουθούσε μάθαμε, γύριζε γύρω από το σπίτι μας. Δεν είμαι σίγουρη ότι το έκανε για να πάρει ναρκωτικά. Μπορεί κάποιος να τον έβαλε να το κάνει. Γιατί μου σκότωσε το παιδί μου;».
Σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και η κατάθεση της αδελφής του θύματος, η οποία ανέφερε: «Είχα δει τη συμπεριφορά της αδελφής μου να έχει αλλάξει. Ήταν ανήσυχη. Δεν ήθελε να βγαίνει έξω. Την έβλεπα φοβισμένη. Πιστεύω ήταν κάτι με τη δουλειά της». Η ίδια υποστήριξε ακόμη πως ο δράστης ήθελε να σκοτώσει την αδελφή της και εξέφρασε την άποψη ότι το έγκλημα σχετίζεται με τη δουλειά της Δώρας. Για το λόγο αυτό ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες.
«Εγώ αυτό δεν το βλέπω ληστεία, το βλέπω δολοφονία. Τη χτύπησε πισώπλατα ενώ έφευγε. Αυτό πως το βλέπετε; Δεν ήταν ακαριαίος ο θάνατος, βρέθηκε 100 μέτρα παρακάτω. Μόνος του τι έκανε, αλλά δε νομίζω ότι το έκανε για 25 ευρώ. Η εμφάνιση της Δώρας δεν προϊδεάζει για πολλά χρήματα. Μέσα στο νεκροταφείο υπήρχαν πιο εύκολοι στόχοι, όπως γιαγιάδες που μπορεί να έχουν ένα χρυσαφικό ή μια σύνταξη», είπε από την πλευρά του, ο αδελφός του θύματος αποκλείοντας και εκείνος ως κίνητρο της δολοφονίας τη ληστεία.
Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος της υπόθεσης Εμμανουήλ Σοροπίδης δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κατά τη προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.