Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αποφασίστηκε η πιλοτική προεγκατάσταση στην Ελλάδα, διακοσίων (200) πυροσβεστών, για χρονικό διάστημα 2 μηνών, Ιούλιο και Αύγουστο του 2022, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Η προεγκατάσταση αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανταλλαγής Εμπειρογνωμόνων – Exchange of Experts Programme.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει την τιμή και την ευθύνη να το φιλοξενήσει.
Οι χώρες που θα συνδράμουν την Ελλάδα στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, είναι η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ρουμανία και η Φινλανδία.
Οι πυροσβέστες τους, θα προ-εγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη τόσο με πεζοπόρα τμήματα όσο και με μηχανοκίνητο εξοπλισμό, ενισχύοντας τις πιστοποιημένες Μονάδες Modules, Ground Fire Fighting with Vehicles (GFFV).
Για τον καλύτερο συντονισμό της προεγκατάστασης, δύο (2) εκπρόσωποι από κάθε χώρα, ο Αρχηγός Αποστολής και ο Σύνδεσμος Αξιωματικός, συμμετείχαν τόσο με αυτοπρόσωπη παρουσία όσο και διαδικτυακά, στο τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, ενημέρωσης Αρχηγών και συνδέσμων αξιωματικών ξένων απόστολων του Ε.Μ.Π.Π. που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σε αυτό το διάστημα, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με Αξιωματικούς του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος και φορείς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που έχουν την αρμοδιότητα για την διεξαγωγή και εκτέλεση του Προγράμματος της προεγκατάστασης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε σειρά ενημερωτικών παρουσιάσεων, τόσο από εξειδικευμένους υπαλλήλους της Γ.Γ.Π.Π. όσο και από Αξιωματικούς του Π.Σ., προκείμενου οι συμμετέχοντες να
εξοικειωθούν με το φυσικό, ανθρωπογενές, πολιτιστικό, διοικητικό και Πυροσβεστικό περιβάλλον της Ελλάδας, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – ξενάγηση από την Αντιπύραρχο Ζησούλα Ντάσιου, στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.).
Με το πέρας των παρουσιάσεων, έγινε εκτενής αναφορά από τους Συντονιστές των Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών, Επιπυραγό Βασίλειο Μπίκα και Πυραγό Ζηνέλη Κωνσταντίνο, για τις λεπτομέρειες της προεγκατάστασης, και συγκεκριμένα αναλύθηκαν και διευκρινίστηκαν ζητήματα:
- Διαμονής – διατροφής – μετακινήσεων
- Ωραρίου εργασίας-νομοθετικό πλαίσιο- βραδινή απασχόληση
- Εξοπλισμού (ατομικός και επιχειρησιακός)
- Συμβατότητας εξοπλισμού, αντλιών και ημισυνδέσμων
- Τηλεπικοινωνιών
- Λειτουργικά – Logistics της Βάσης των Επιχειρήσεων ( Base of Operation)
- Αντιμετώπισης συμβάντος, πού και ποτέ επιχειρούν
- Συντονισμός και ιεραρχία στο πεδίο των επιχειρήσεων κ.α,
Στο τέλος του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη εικονικού συμβάντος αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας.
Στο συγκεκριμένο συμβάν, συνεπιχείρησαν μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.) καθώς και πεζοπόρο τμήμα από την νεοσύστατη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), της Αττικής. Έλαβε μέρος επίσης και ένα (1) πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Αgusta Bell, το οποίο πραγματοποίησε ρίψεις νερού, προς ενίσχυση του έργου των επίγειων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Τόσο οι Αρχηγοί όσο και οι Σύνδεσμοι Αξιωματικοί των Ευρωπαϊκών αποστολών, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ και κατόπιν στην Πυροσβεστική Ακαδημία όπου θα φιλοξενηθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων (Βase of Operations) των Ρουμάνων Πυροσβεστών για τον μήνα Ιούλιο και των Γάλλων πυροσβεστών, για τον Αύγουστο.
Οι πυροσβέστες των ξένων αποστολών, θα επιχειρούν στο πεδίο, υπό την καθοδήγηση των Επικεφαλής των Ελλήνων Πυροσβεστών και θα συνοδεύονται από Αξιωματικούς Συνδέσμους (Έλληνες και Ευρωπαίους) με σκοπό «να διδαχθούν και να συν-επιχειρήσουν στο πλευρό των καταξιωμένων στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών Ελλήνων συναδέλφων τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να αποκτήσουν εμπειρία και να αποδείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη που πρεσβεύει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας».