Αποζημίωση οφείλει να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο στην Μυρτώ Παπαδομιχελάκη. Πρόκειται για το νεαρό κορίτσι το οποίο στις 22 Ιουλίου του 2012 σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε δεχθεί άγρια επίθεση και βιασμό από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και εργάζονταν στη Πάρο. Το έγκλημα σε βάρος της κοπέλας σημειώθηκε στην παραλία «Χρυσή Ακτή» του ίδιου νησιού και έκτοτε η κοπέλα παραμένει καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με αναπηρίας 100%.
Την απόφαση για αποζημίωση της Μ. Παπαδομιχελάκη για τα όσα υπέστην έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και συγκεκριμένα το Α Τμήμα του, το οποίο έκανε δεκτή την σχετική αίτηση της μητέράς της Μαρίας Κοτρώτσου. Η τελευταία ως δικαστικής συμπαραστάτρια της κόρης της διεκδικούσε να καταβληθεί στο παιδί της χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της.
Το ΣτΕ με την απόφαση που εξέδωσε δικαίωσε την πλευρά της κοπέλας και αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείο, με την οποία είχε κριθεί πως η Μυρτώ δεν δικαιούται αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω των πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας. Πλέον, μετά την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει η κοπέλα από το Ελληνικό Δημόσιο θα καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο αναπέμφθηκε η υπόθεση.
Στην σχετική απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ αναφέρει πως υπάρχει «αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρόν στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας και του επιζήμιου αποτελέσματος (της προσβολής υγείας ή σώματος) τρίτου». Ακόμη, οι δικαστές αναφέρουν «πως δεν αίρεται ο αιτιώδης σύνδεσμος εκ του ότι παρεμβάλλεται η εγκληματική ενέργεια του αλλοδαπού».
Ακόμη, μεταξύ άλλων, στην απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν: «.. υπάρχει γενικώς και αφηρημένως αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης αυτής παραλείψεως των οργάνων του Δημοσίου και της ζημίας (λ.χ. βλάβης του σώματος ή της υγείας ή θανατώσεως) τρίτου προσώπου, η οποία προκαλείται όταν ο παρανόμως εισελθών και διαμένων στην Ελλάδα υπήκοος τρίτης χώρας προσβάλει απολύτως προστατευόμενο έννομο αγαθό».