Για τη δυσώδη υπόθεση παιδεραστίας στον Κολωνό που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Η ρίζα του κακού στην υπόθεση Κολωνού» ο δικηγόρος Δημήτριος Γ. Τριπερίνας και υπογραμμίζει ότι οι προεκτάσεις της δεν είναι μόνο ποινικές, αλλά και κοινωνικές και οικογενειακές.
Σύμφωνα με τον κ. Τριπερίνα, «αποκαλύπτεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα συντελείτο παραβίαση των διατάξεων περί παιδικής εργασίας και παράνομη εκμετάλλευση της 12χρονης».
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τριπερίνας «ανεξαρτήτως των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, μόνο το γεγονός της παιδικής εργασίας θα έπρεπε προ πολλού να έχει επιφέρει την ποινική δίωξη του 53χρονου και της ασκούσης την επιμέλεια μητέρας της λόγω υποβολής της 12χρονης σε παράνομη παιδική εργασία, με παράλληλο κλείσιμο της επιχείρησης του 53χρονου, μετά από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας».
Το άρθρο του δικηγόρου Δημήτριου Γ. Τριπερίνα
Η δυσώδης υπόθεση παιδεραστίας που κυριαρχεί στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες έχει όχι μόνο ποινικές, αλλά και κοινωνικές και οικογενειακές προεκτάσεις.
Μέσα στον βόρβορο των καταγγελιών περί βιασμού και μαστροπείας έχει προσπεραστεί το γεγονός ότι η γνωριμία του 12χρονου κοριτσιού με τον 53χρονο κατηγορούμενο οφείλεται στο γεγονός ότι το κοριτσάκι εργαζόταν στην επιχείρηση που αυτός διατηρεί στον Κολωνό.
Όμως η παιδική εργασία απαγορεύεται. Συγκεκριμένα, ανήλικοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους απαγορεύεται να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε εργασία, με εξαίρεση περιπτώσεις όπου, μετά από ειδική άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας που χορηγείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, απασχολούνται σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκτελέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαφημιστικά προγράμματα, επιδείξεις μόδας, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εγγραφές ή εκπομπές, εγγραφές σε βίντεο, κινηματογραφικές λήψεις, καθώς και ως μοντέλα , εφόσον δεν βλάπτεται η σωματική και η ψυχική τους υγεία και η ηθική τους.
Μάλιστα η νομοθεσία προβλέπει ότι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους απαγορεύεται να απασχολούνται σε εργασίες με πολύωρη απασχόληση ή νυχτερινή απασχόληση ή σε απασχόληση όπου ο ανήλικος είναι εκτεθειμένος σε φυσική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση.
Η παράβαση των διατάξεων περί παιδικής εργασίας επισύρει ποινικές κυρώσεις τόσο για τον εργοδότη, όσο και για εκείνον που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου. Συνεπάγεται δε διοικητική κύρωση για τον εργοδότη που μπορεί να επιφέρει έως και οριστική διακοπή (κλείσιμο) της επιχείρησής του.
Στην προκειμένη περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα συντελείτο παραβίαση των διατάξεων περί παιδικής εργασίας και παράνομη εκμετάλλευση της 12χρονης. Ανεξαρτήτως των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, μόνο το γεγονός της παιδικής εργασίας θα έπρεπε προ πολλού να έχει επιφέρει την ποινική δίωξη του 53χρονου και της ασκούσης την επιμέλεια μητέρας της λόγω υποβολής της 12χρονης σε παράνομη παιδική εργασία, με παράλληλο κλείσιμο της επιχείρησης του 53χρονου, μετά από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.
Περαιτέρω δε, εξαιτίας των ανωτέρω επεβάλλετο η παρέμβαση του Εισαγγελέως Ανηλίκων, που διαθέτει ευρύτατες εξουσίες από το νόμο, έτσι ώστε να διαταχθεί από το δικαστήριο η αφαίρεση της επιμέλειας και της γονικής μέριμνας της 12χρονης από τη μητέρα της, λόγω ακαταλληλότητάς της περί την άσκηση των καθηκόντων που αυτή συνεπάγεται, δεδομένου ότι συναινούσε στην παράνομη απασχόληση της 12χρονης κόρης της. Και τούτο ανεξαρτήτως της όποιας τυχόν εμπλοκής της μητέρας στις λοιπές κακουργηματικές πράξεις που διερευνώνται.
Η νομοθεσία παρέχει εργαλεία για την προάσπιση του συμφέροντος του ανηλίκου. Είναι προφανές ότι αν οι μηχανισμοί λειτουργούσαν ορθά και συντονισμένα, πολλά θα είχαν αποτραπεί.
Δημήτρης Τριπερίνας
Δικηγόρος