Η Πρωτοβουλία Αστυνομικών εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή ανακύκλωσης υπηρεσιακών προβλημάτων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ύστερα από ένα χρόνο λειτουργίας των πρώτων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας (Γ.Α.Ε.Β) της Αστυνομίας και μετά την επέκτασή τους σε περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, έχουν αναδειχτεί αρκετά υπηρεσιακά προβλήματα, που όπως αναφέρουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι, δεν είναι νέα.
Για μια ακόμη φορά, έχει επισημανθεί η πραγματική αδιαφορία της κυβέρνησης να στελεχώσει τα γραφεία αυτά με το ελάχιστο αριθμό των απαιτούμενων αστυνομικών. Τονίζεται πως σύμφωνα με τη σχετική διαταγή του Αρχηγείου Αστυνομίας σε κάθε Γ.Α.Ε.Β προβλέπεται να υπηρετούν τουλάχιστον 15 αστυνομικοί. Συνέπεια της υποστελέχωσης των γραφείων είναι οι αστυνομικοί να μην ανταπεξέρχονται στον μεγάλο όγκο του ευαίσθητου έργου της αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Πολλοί αστυνομικοί καλούνται να «βάλουν πλάτη» και εκτός της βάρδιας τους και να υποκύψουν στις αξιώσεις των επικεφαλής που πιέζουν το προσωπικό να ανταποκριθεί στις επιτακτικές ανάγκες που υπάρχουν. Καλούνται μάλιστα να διατεθούν σε διπλή νυκτερινή βάρδια, όταν η διοίκηση δεν προκρίνει να βάλει λουκέτο στα γραφεία κατά τις νυχτερινές ώρες λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού.
Η κατάσταση αυτή, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της στελέχωσης των Γ.Α.Ε.Β μέσα σε ένα χρόνο, αφού σχεδόν οι μισοί από τους αρχικά τοποθετηθέντες αστυνομικούς έχουν διωχθεί ή «αποχωρήσει» από τα γραφεία για να καλύψουν άλλες υπηρεσιακές ανάγκες. Όταν ακόμα και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα υπηρεσίας ή ο καθορισμός των αδειών για τους συναδέλφους των Γ.Α.Ε.Β, προγραμματίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των Αστυνομικών Τμημάτων που λειτουργούν τα γραφεία και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Γ.Α.Ε.Β, ο καθένας μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο υπάρχουν τάσεις φυγής των αστυνομικών από τα νέα γραφεία και εντείνεται η υποστελέχωση.
Επιπλέον, το αστυνομικό προσωπικό που εξακολουθεί να στελεχώνει τα Γ.Α.Ε.Β, διατίθεται άτυπα σε διάφορα άλλα αστυνομικά έργα ή πάρεργα που δεν αφορούν τη λειτουργία των γραφείων και επιβαρύνουν το αποκλειστικό έργο τους. Η διάθεση αυτή γίνεται παράτυπα και καταστρατηγείται η διαταγή του Αρχηγείου Αστυνομίας για τη λειτουργία των Γ.Α.Ε.Β. Χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί των γραφείων διατίθενται και ανακυκλώνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα σε υπηρεσίες, όπως:
Οι μεταγωγές ψυχασθενών για εγκλεισμό σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Οι μεταγωγές ποινικών κρατουμένων, εκτός αυτών των Γ.Α.Ε.Β, σε εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Η φροντίδα για τη σίτιση κρατουμένων σε διάφορα αστυνομικά τμήματα.
Μέτρα τάξης σε διάφορες εκδηλώσεις.
Ακόμη και οι αξιωματικοί των Γ.Α.Ε.Β διατίθενται σε υπηρεσίες μεταγωγών, σε αστυνομικές εξορμήσεις ή ως βραδινοί αξιωματικοί-επόπτες των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας.
Όλες αυτές οι υπηρεσίες δεν έχουν καμιά σχέση με τα αδικήματα και το έργο της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.
Μέσα σε όλα, να αναφερθεί και η έλλειψη στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των Γ.Α.Ε.Β, αφού από τα αναλώσιμα είδη γραφείου (χαρτιά, toner κ.α.) μέχρι και την υγιεινή (καθαριότητα, σαπούνια, χαρτιά υγείας) οι συνάδελφοι αστυνομικοί αναγκάζονται να τα βάζουν ρεφενέ από την τσέπη τους για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Προφανώς για την κυβέρνηση ούτε αυτές οι δαπάνες θεωρούνται αυτονόητες; Να ξέρουμε δηλαδή, ότι η σκέψη τους φτάνει μέχρι τη παροχή κονδυλίων για την εσωτερική διακόσμηση με πίνακες και «αρτιστικ» φωτιστικά.
Μπαίνει λοιπόν, το ερώτημα, αν όλα αυτά συμβαίνουν στον πρώτο χρόνο λειτουργίας των νεοσύστατων Γ.Α.Ε.Β, που τόσο προβάλλει η κυβέρνηση, τι πρόκειται να γίνει με την πάροδο του χρόνου.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Τα Γ.Α.Ε.Β έπρεπε από την αρχή να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό ειδικών καθηκόντων, όπως οι ψυχολόγοι που συνεργαζόμενοι με τους αστυνομικούς-προανακριτικούς υπαλλήλους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά τις προανακρίσεις. Σωστό θα ήταν να στελεχωθούν τα γραφεία αυτά κυρίως με ειδικά και ουσιαστικά εκπαιδευμένους και πτυχιούχους αστυνομικούς-ανακριτικούς υπαλλήλους με συνεχή επιμόρφωση, γυναίκες και άνδρες, αφού το έργο τους είναι κατά βάση προανακριτικό. Επομένως, για την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, έστω και στο επίπεδο της αστυνομικής παρέμβασης, δεν αποτελεί πραγματική προτεραιότητα. Υπάρχουν άραγε άλλου είδους στατιστικές-πολιτικές σκοπιμότητες;
Καλές λοιπόν, οι εκδηλώσεις και οι εορταστικού τύπου θριαμβολογίες για την ίδρυση των νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καλά και τα εγκώμια περί άρτιας εκπαίδευσης των αστυνομικών, αλλά καλύτερα είναι να αντιληφθούμε πως όταν ασχολούμαστε με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα να τα εκλάβουμε ως τέτοια. Η προστασία των μελών μιας οικογένειας και κυρίως των γυναικών και παιδιών καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας απαιτεί πρώτιστα κοινωνικές πολιτικές. Απαιτούνται κρατικές υποδομές και οικονομική, ψυχολογική και νομική ενίσχυση των θυμάτων. Τα πασαλείμματα στο στάδιο της αστυνομικής αντιμετώπισης δεν επαρκούν. Όσο φιλότιμο και αν δείχνουν οι συνάδελφοι των Γ.Α.Ε.Β δεν αρκεί.
Γνωρίζουμε πολύ καλά από ανάλογα περιστατικά που καλούμαστε να χειριστούμε, ότι για να μπορέσει ένα μέλος οικογένειας και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια γυναίκα, ένα παιδί να ξεφύγει από μια βίαιη οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση χρειάζεται ένα επιστημονικό, κοινωνικό σχέδιο για την πρόληψη και την προστασία των θυμάτων, με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής, οικονομικής, νομικής στήριξης. Για να μπορέσει μια γυναίκα να σταθεί στα πόδια της και να ζήσει αξιοπρεπώς μαζί με τα παιδιά της.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ