Μια μετανάστρια γέννησε χθες το πρωί πάνω στο πλοίο Geo Barents της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το οποίο την είχε περισυνελέξει στη Μεσόγειο μαζί με τους τρεις γιους της.
«Παρά το ευτυχές γεγονός, η κατάστασή της είναι σοβαρή και χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα» ανέφερε η οργάνωση στο Twitter, ζητώντας από τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να οργανώσουν κατεπειγόντως τη μεταφορά της γυναίκας και των παιδιών της.
Η νεαρή γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν αποκαλύφθηκαν, είχε επιβιβαστεί το βράδυ της Δευτέρας σε ένα «ασταθές» σκάφος που αναχώρησε από τη Λιβύη μαζί με άλλα 90 άτομα. Ο τοκετός προκλήθηκε λόγω «του δύσκολου ταξιδιού, των σκληρών συνθηκών, του άγχους και της αφυδάτωσης», σύμφωνα με τους ΓΧΣ.
Στο Geo Barents, το πλοίο διάσωσης της οργάνωσης, επιβαίνουν πλέον 255 μετανάστες που επιχείρησαν τον διάπλου της Μεσογείου, ο οποίος θεωρείται από τον ΟΗΕ ως ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο, καθώς 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 προσπαθώντας να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια.
🔴 BREAKING
Today in the morning our team rescued 90 people, who left #Libya yesterday night on an overcrowded and unstable rubber boat. Among them 2 pregnant women and more than 30 children – the youngest one being only 2 years old. pic.twitter.com/5Q7Q7gJptJ
— MSF Sea (@MSF_Sea) December 6, 2022
Τον περασμένο μήνα το Geo Barents βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης αφού αρχικά δεν του δόθηκε άδεια να αποβιβάσει τους διασωθέντες που μετέφερε σε ιταλικό λιμάνι – εξαιρουμένων των πιο ευάλωτων από αυτούς. Τελικά έλαβε το πράσινο φως, έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες και επικρίσεις, όμως αυτή ήταν μια πρώτη ένδειξη της νέας προσέγγισης που σκοπεύει να ακολουθήσει στη μεταναστευτική πολιτική η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Στην Ιταλία καταγράφεται από τις αρχές του έτους σημαντική αύξηση των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών: από την 1η Ιανουαρίου έχουν φτάσει στα παράλιά της 96.816 άνθρωποι, έναντι περίπου 63.000 πέρσι και 32.000 το 2020.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή, όμως η Ρώμη επικρίνει δριμύτατα τις επιχειρήσεις διάσωσης από πλοία, ναυλωμένα από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις.