20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Πούτιν: «Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης του προληπτικού πλήγματος» 

    Η Ρωσία θα μπορούσε να τροποποιήσει το στρατιωτικό δόγμα της, εισάγοντας την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» για τον αφοπλισμό του εχθρού, δήλωσε χθες (9/12) ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Μπισκέκ που του ζήτησε να διευκρινίσει πρόσφατες δηλώσεις του για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

    Λίγες ημέρες μετά την προειδοποίησή του ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία δεν θα χτυπήσει πρώτη, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει το δόγμα της Ουάσινγκτον περί «προληπτικού πλήγματος».

    «Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέπτυξαν το δόγμα περί προληπτικού πλήγματος», είπε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κιργιστάν. Η Μόσχα θα έπρεπε ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τις «ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για τη θωράκιση της ασφάλειάς τους» συνέχισε, προτού συμπληρώσει: «απλώς το σκεφτόμαστε».


    vladimir poutin 09 05 2022

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι πύραυλοι κρουζ και τα υπερηχητικά συστήματα της χώρας του είναι «πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά» από τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών.


    Την Τετάρτη ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «σε καμία περίπτωση» δεν θα χρησιμοποιούσε πρώτη πυρηνικά όπλα.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει πως «κάθε αναφορά σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα, έστω και αόριστη, είναι απολύτως ανεύθυνη».

    Το φάσμα ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου επέστρεψε στο προσκήνιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας τη διάβρωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επισημαίνει πως οι πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν εγείρει φόβους ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο πυρηνικό οπλοστάσιό της.

    ΟΗΕ: Η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, σύμφωνα με την πρέσβειρα της Βρετανίας

    Η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει περισσότερα όπλα από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων, προσφέροντας ως αντάλλαγμα στην Τεχεράνη ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης, δήλωσε χθες η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

    Από τον Αύγουστο, το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), τα οποία η Μόσχα χρησιμοποίησε για «να σκοτώσει αμάχους και να πλήξει παρανόμως μη στρατιωτικές υποδομές» στην Ουκρανία, υποστήριξε.

    «Η Ρωσία επιχειρεί τώρα να αποκτήσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων» είπε σε δημοσιογράφους η Γούντγουορντ και συμπλήρωσε: «Ως αντάλλαγμα, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης». Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία της ότι μια τέτοιου είδους συνεργασία θα επιτρέψει στο Ιράν να ενισχύσει το οπλοστάσιό του.

    Υποστήριξε επίσης ότι η Βρετανία είναι «σχεδόν σίγουρη ότι η Ρωσία επιδιώκει να προμηθευτεί όπλα από τη Βόρεια Κορέα και από άλλα κράτη που υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις, καθώς τα αποθέματά της μειώνονται αισθητά».

    Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Μόσχα έχει ήδη διαψεύσει «σε πολλές περιπτώσεις» τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έχει προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ιράν. «Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας λειτουργεί στην εντέλεια και δεν χρειάζεται τη βοήθεια κανενός, ενώ η στρατιωτική βιομηχανία της Ουκρανίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και υποστηρίζεται από τη Δύση», τόνισε.

    Οι διπλωματικές αποστολές του Ιράν και της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό των δηλώσεων της Γούντγουορντ.

    Η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ μίλησε σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ζήτησε η Ρωσία με αντικείμενο τα όπλα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία που – σύμφωνα με τη Μόσχα – «καταλήγουν στα χέρια συμμοριών και τρομοκρατών» ανά την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

    Ο Λευκός Οίκος εκφράζει ανησυχία για την «ευρείας κλίμακας στρατιωτική συνεργασία» Ρωσίας – Ιράν

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες Παρασκευή την έντονη ανησυχία του για την εμβάθυνση της «στρατιωτικής συνεργασίας ευρείας κλίμακας» μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, η οποία αρνήθηκε ότι χρειάζεται στρατιωτική υποστήριξη από οποιονδήποτε στο μέτωπο της Ουκρανίας.

    Ενώ η Τεχεράνη προμηθεύει ήδη τον ρωσικό στρατό με UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, η Ρωσία «προσέφερε στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης» που «μετατρέπει τη σχέση τους σε μια πλήρη αμυντική συνεργασία», υποστήριξε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

    Αυτή η εξέλιξη είναι «δυσοίωνη» για την Ουκρανία, τις γειτονικές χώρες του Ιράν και τη «διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.

    Επικαλούμενος τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Κέρμπι είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει στη Ρωσία «εκατοντάδες» βαλλιστικούς πυραύλους.

    Από την πλευρά της, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να παράσχει στο Ιράν «προηγμένο» εξοπλισμό, ελικόπτερα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

    Επικαλούμενος αναφορές ότι ιρανοί πιλότοι έχουν ξεκινήσει εκπαίδευση σε μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στη Ρωσία, ο Τζον Κέρμπι είπε ότι «το Ιράν ενδέχεται να λάβει μαχητικά αεροσκάφη την επόμενη χρονιά», κάτι που «θα αύξανε σημαντικά» τις δυνατότητες της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

    «Ζητάμε από το Ιράν να αλλάξει πορεία» είπε, απευθύνοντας προειδοποίηση προς την Τεχεράνη τόσο για την πιθανολογούμενη πώληση βαλλιστικών πυραύλων όσο και για το ενδεχόμενο παραγωγής UAVs από κοινού με τη Ρωσία. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ