Αυλαία σε μια πολύ σημαντική δίκη με έντονο πολιτικό αντίκτυπο, η οποία και κατέληξε στην πλήρη και απόλυτη δικαίωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά, έπεσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Ο Νίκος Μανιαδάκης, άλλοτε «κουκουλοφόρος» μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, έπειτα από μήνυση του κ. Σαλμά, καταδικάσθηκε ομόφωνα για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση.
Το δικαστήριο έπειτα από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκησε 12 ολόκληρες ώρες, επέβαλλε στον κ. Μανιαδάκη ποινή φυλάκισης 20 μηνών. Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί πλήρη δικαίωση για τον κ. Σαλμά, το όνομά του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis εξαιτίας των όσων είχε καταθέσει, πριν ακόμη απολέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, ο κ. Μανιαδάκης.
«Ήταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι (…) ο Μ. Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών», είχε υποστηρίξει ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς, τον Ιανουάριο του 2018, ο κ. Μανιαδάκης με την ασφάλεια και την ανωνυμία που του παρείχε, τότε, η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ο ίδιος είχε ακόμη ισχυριστεί ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς: «Σε μία περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».
Ως «Γιάννης Αναστασίου» και όχι με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας του ο κ. Μανιαδάκης είχε υπογράψει την κατάθεσή του αυτή, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου τον κ. Σαλμά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, επισημαίνοντας ότι η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσιακές του ενέργειες και για το λόγο αυτό προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον παρακάμψει. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί θητείας του η φαρμακευτική δαπάνη είχε μειωθεί κατά 50%.
Περίπου 18 μήνες αργότερα μετά τα όσα είχε υποστηρίξει στην εισαγγελία Διαφθοράς ως «Γιάννης Αναστασίου» ο κ. Μανιαδάκης η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον κ. Σαλμά με αφορμή την κατάθεσή του έμπαινε στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη. Δεν είχε προκύψει απολύτως κανένα στοιχείο που να εμπλέκει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας σε έκνομη πράξη και βεβαίως τίποτα που να μπορεί να συνδέσει τους ισχυρισμούς Μανιαδάκη με οποιαδήποτε ποινικό αδίκημα.
Μετά την εξέλιξη αυτή ήταν εύλογο και αναμενόμενο ο κ. Σαλμάς που διασύρθηκε επί μήνες προσπαθώντας να πείσει ότι ….δεν είναι ελέφαντας να στραφεί εναντίον του ανθρώπου που τον διέσυρε, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του και εν τέλει να δικαιωθεί. Ωστόσο, μια άλλη πτυχή αυτής της δίκης δεν ήταν και τόσο αναμενόμενη, καθώς ανέδειξε για πολλούς ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως.
Ένορκες βεβαιώσεις υπέρ Μανιαδάκη
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο καταδικασθείς πλέον Νίκος Μανιαδάκης έτυχε μιας απρόσμενης βοήθειας από δυο άλλα πολιτικά πρόσωπα, εκ των δέκα συνολικά που είχε κρεμαστεί στα …μανταλάκια για τη Novartis. Πρόκειται για τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι βεβαιώσαν ενόρκως το δικαστήριο για το ακέραιο του χαρακτήρα του κατηγορούμενου και το ήθος του, αναφέροντας μάλιστα ότι ο Ν. Μανιαδάκης δεν είχε σκοπό να βλάψει τον Μάριο Σαλμά.
Οι βεβαιώσεις των κ.κ. Γεωργιάδη και Στουρνάρα προσκομίστηκαν στο δικαστήριο από τους συνηγόρους του κατηγορουμένου και δημιούργησαν αίσθηση, δεδομένου ότι και τα δυο αυτά πρόσωπα είχαν επίσης διασυρθεί για την υπόθεση της Novartis, όπως ακριβώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Μάλιστα, και οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί και τους κ. κ. Γεωργιάδη και Στουρνάρα καθώς και για όλους τους υπολοίπους καταγγελλόμενους από τους προστατευόμενους μάρτυρες πολιτικούς, τέθηκαν στο αρχείο, καθώς τίποτα δεν αποδείχθηκε και καμία παράνομη πράξη δεν στοιχειοθετήθηκε.
Παρά ταύτα, οι κ.κ Στουρνάρας και Γεωργιάδης στάθηκαν αρωγοί στη προσπάθεια του Μανιαδάκη να αντικρούσει τη μήνυση του κ. Σαλμά και μάλιστα εκτιμάται πως χάρη σε αυτές τις δυο ένορκες βεβαιώσεις ο κατηγορούμενος κατάφερε να πάρει από το δικαστήριο και το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, εξασφαλίζοντας έτσι μια πιο ήπια ποινική μεταχείριση.
«Είπα από την αρχή ότι θα φροντίσω να βγει η κουκούλα του προστατευόμενου μάρτυρα που με συκοφάντησε και το έπραξα. Είπα ότι θα τιμωρηθεί και το πήγα μέχρι τέλους. Το είπα και το έκανα γιατί δεν με κρατάει κανένας και για τίποτα», ανέφερε ο κ. Σαλμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την καταδίκη Μανιαδάκη. Σημείωνε δε, πως μετά και την προ διετίας αρχειοθέτηση της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί για εκείνον και την καταδίκη του «συκοφάντη» του Νίκου Μανιαδάκη, έκλεισε οριστικά για τον ίδιο το κεφάλαιο Novartis.
Βεβαίως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν ήταν ο μόνος που είχε μηνύσει τον Ν. Μανιαδάκη. Και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία o κατηγορούμενος ως «Γιάννης Αναστασίου» είχε εμπλέξει στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας με τις καταθέσεις – παρωδία που έδινε στην εισαγγελία Διαφθοράς είχαν στραφεί εναντίον του. Μεταξύ αυτών και ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είχε στραφεί κατά του κ. Μανιαδάκη, όταν ήταν ακόμη προστατευόμενος μάρτυρας και έφερε την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου».
Ωστόσο, όπως φάνηκε τελικά μέχρι στιγμής ο κ. Σαλμάς είναι και το μόνο πολιτικό πρόσωπο, από τα δέκα συνολικά, που το πήγε μέχρι τέλους.
Η δίκη
Ιδιαίτερη αξία, όμως, έχουν και τα όσα ειπώθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη, όπου εκδικάσθηκε η μήνυση του κ. Σαλμά σε βάρος του κ. Μανιαδάκη. Κατά την απολογία του στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως τα όσα συκοφαντικά είχε καταθέσει στους εισαγγελείς Διαφθοράς για τη δήθεν εμπλοκή του κ. Σαλμά στο σκάνδαλο Novartis, δεν στηρίζονταν σε αποδείξεις και ότι ποτέ δεν υπέπεσε στην αντίληψή του αθέμιτη πρακτική τον πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα…. αδικαιολόγητα, ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ακόμη ότι πιέστηκε από τους τότε εισαγγελείς Διαφθοράς που διενεργούσαν την έρευνα για τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού, να καταθέσει όσα συκοφαντικά κατέθεσε.
Βεβαίως, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της δίκης, οι ισχυρισμοί αυτοί του κατηγορούμενου δεν έγιναν δεκτοί από την έδρα, όπως δεκτή δεν έγινε από τον κ. Σαλμά και η πρόταση που υπέβαλλαν οι συνήγοροι του κ. Μανιαδάκη να υπάρξει εκ μέρους του γραπτή δήλωση ανασκευής των όσων είχε καταθέσει.