«Τον Νίκο Παππά τον έχω δει αρκετές φορές στα γραφεία μας. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ερχόταν. Ξέρω για τις επαφές και για την προσπάθεια να πάρει μέρος στις τηλεοπτικές άδειες…. Ξέρω ότι συνεργαζόταν ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό», είπε σήμερα (16/12) στην κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες ο μηχανολόγος –μηχανικός, στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας «Τοξότης» του ομίλου Καλογρίτσα Γεώργιος Μπασιάς.
Μάλιστα στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε πως ο κατηγορούμενος Νίκος Παππάς όταν επισκέπτονταν τα γραφεία του συγκατηγορούμενου σήμερα επιχειρηματία, κατά την άποψή του, «δεν πήγαινε για να πιεί καφέ». Σύμφωνα με τον κ. Μπαδιά, ο Ν. Παππάς συνεργαζόταν με τον επιχειρηματία για να πάρει την τηλεοπτική άδεια.
Τακτική εισαγγελέας: Δηλαδή τι εννοείτε «συνεργασία»;
Μάρτυρας: Δεν ήμουν ποτέ παρών σε συναντήσεις τους. Ξέρω μόνο ότι ήταν πολλές και στα γραφεία μας και εκτός. Δεν νομίζω ότι ερχόταν να πιει καφέ στο γραφείο του κ. Καλογρίτσα.
Εισαγγελέας: Πώς συμπεραίνετε ότι συνεργάζονταν;
Μάρτυρας: Είναι δική μου αντίληψη, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό είναι το συμπέρασμά μου και από τα γεγονότα που διαδραματίζονταν εκείνη την περίοδο του διαγωνισμού. Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω. Μπορώ να έχω προσωπική κρίση και άποψη.
Εισαγγελέας: Θέλουμε να μας πείτε πραγματικά γεγονότα.
Μάρτυρας: Το μόνο πραγματικό γεγονός είναι ότι είχαν πολλές συνεργασίες στα γραφεία μας την περίοδο που διαδραματίζονταν τα συγκεκριμένα γεγονότα με τις τηλεοπτικές άδειες.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια των απανωτών ερωτήσεων της εισαγγελέα ο μάρτυρας ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε το δικαστήριο να διακόψει. Αποφασίστηκε η κατάθεση του να συνεχιστεί σε άλλη δικάσιμο.
Πάντως, ο κ. Μπασιάς κατέθεσε πως δεν γνώριζε για την συμφωνία που είχαν συνάψει οι Τοξότης και η CCC τις παραμονές του διαγωνισμού. Μάλιστα, ανέφερε ότι στις 30 Αυγούστου 2016 ο Χρήστος Καλογρίτσας τον φώναξε και του έδωσε εντολή να επικοινωνήσει με την CCC και της δώσει όσα παραστατικά χρειάζονται για το λογιστήριό της. «Μου έδωσε την εντολή χωρίς άλλη διευκρίνιση» σημείωσε ο μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας ότι την επόμενη ημέρα έγινε μια σύσκεψη στα γραφεία της CCC και του ζήτησαν μια προσφορά για ένα συγκεκριμένο έργο.
Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας ανέφερε: «Ήταν ένα έργο 500 εκατομμυρίων και ήθελαν προσφορά για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Μου έδωσαν ένα μονοσέλιδο. Τους είπα: «Μόνο μια σελίδα; Μου είπαν ότι είναι μια εικονική προσφορά. Είχε έντεκα τομείς εργασιών.
Μου έκαναν παράκληση να το υποβάλω άμεσα και στις 20 Σεπτεμβρίου τους έστειλα μισή σελίδα προσφορά 262 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε δοθεί κανένα άλλο χαρτί πλην αυτού του μονοσέλιδου. Κανονικά σε ένα τέτοιο έργο η προσφορά είναι πολυσέλιδη, δεν κουβαλιέται και σε σχεδόν μισό μήνα είναι αδύνατον να συνταχθεί. Συνήθως τέσσερις μήνες χρειάζονται για τέτοιες προσφορές».
Συνεχίζοντας ο ίδιος κατέθεσε ακόμη στο Ειδικό Δικαστήριο: «Ότι υπήρχε κάποια προγενέστερη προσφορά με προκαταβολή το έμαθα εκ’ των υστέρων από τις εφημερίδες. Με την CCC είχα ασχοληθεί ξανά τον Αύγουστο για μια προσφορά για ένα υπόστεγο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είχαμε δώσει προσφορά στις 3 Σεπτεμβρίου. Ήταν η μόνη πραγματική προσφορά που είχα κάνει εγώ με την CCC».
Στη δίκη κατέθεσε σήμερα και ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, ο οποίος είπε για τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: «Τον Παππά τον τιμώρησαν οι ίδιοι, τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους».
Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ρώτησε τον μάρτυρα για τη συνάντηση του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Χρήστο Καλογρίτσα μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού και εάν γνωρίζει κάτι για το ρόλο του Νίκου Παππά.
Πρόεδρος: Ποια ήταν η ανταλλαγή;
Μάρτυρας: Ο Καλογρίτσας είχε την άδεια. Κανένας δεν ήθελε να κλείσει ο Alpha. Η τότε κυβέρνηση διαισθανόταν το πολιτικό κόστος και ο κ. Καλογρίτσας θα έπαιρνε ένα έτοιμο κανάλι. Πίστευαν ότι ήταν ψόφιος επιχειρηματίας λόγω οικονομικών προβλημάτων και θα μπορούσαν να του πάρουν το κανάλι.
Πρόεδρος: Με δεδομένο ότι ο Κοντομηνάς ήταν εκτός διαγωνισμού, υπάρχει περίπτωση να ζήτησε από τον Νίκο Παππά να βρουν λύση;
Μάρτυρας: Μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς με τον Παππά. Με τον Τσίπρα είχε μιλήσει, με άλλους υπουργούς είχε μιλήσει αλλά με τον Παππά μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ποτέ. Και δεν του χρωστώ, ξέρω ότι είχε ζητήσει ο Παππάς την απόλυσή μου. Αλλά δεν χρειάζεται να τον τιμωρήσω εγώ τον Παππά, τον τιμώρησαν οι ίδιοι. Πέντε χρόνια δεν τον έχουν αφήσει να βγει στην τηλεόραση. Τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους.
Τέλος ο κ. Βερύκιος χαρακτήρισε τον Χρήστο Καλογρίτσα «εθνικό παίκτη», σημειώνοντας πως «με όλες τις κυβερνήσεις όποια πέτρα να σηκώσεις τον Καλογρίτσα θα δεις».
Δήλωση
Σε δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο, οι συνήγοροι του Ν.Παππά, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, ανέφεραν, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ακόμα δύο μάρτυρες, ο δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Δ. Κοντομηνά, κ. Δήμος Βερύκιος και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τοξότης Α.Ε., κ. Γιώργος Μπασιάς, δεν είδαν και δεν άκουσαν τον Νίκο Παππά στην προσπάθεια τού κ. Χρήστου Καλογρίτσα να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια και να αποκτήσει κανάλι».
Όπως επισήμαναν οι συνήγοροι κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό δεν εισέφερε ούτε ο Δ. Βερύκιος, ούτε όμως και ο Γ. Μπασιάς, συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα. Ο τελευταίος, όπως επισήμαναν «παρά τις αναφορές του, κατέθεσε πως δεν έχει κανένα στοιχείο για τη δήθεν εμπλοκή του κ. Παππά στη συνεργασία Χούρι – Καλογρίτσα.
«Μετά τις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως για το πως αναφέρεται σε «ρόλο Παππά», ο ίδιος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό» ανέφεραν οι συνήγοροι για συμπληρώσουν: «Μια ακόμα συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Μόνο νέο στοιχείο η στοχοποίηση του Ν. Παππά από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, εκτός από τους πολιτικούς του αντιπάλους».