Ένα στοίχημα που έχει χάσει ήδη η πολιτεία προσπαθεί να κερδίσει η Αστυνομία. Είναι αυτό της παραβατικότητας των ανηλίκων. Μια πληγή που αιμορραγεί για την ελληνική κοινωνία κυρίως την μετά-covid εποχή. Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων, των υπηρεσιών της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας, βγαίνουν στους δρόμους κυρίως Παρασκευές και Σάββατα με δυο στόχους.
Πρώτον να έρθουν κοντά με τους ανήλικους και να τους ενισχύσουν το αίσθημα της ασφάλειάς.
Αστυνομικοί: «Μη φοβάστε να κάνετε καταγγελία»
Οι αστυνομικοί πλησιάζουν ευγενικά παρέες νεαρών και μεταξύ άλλων τους λένε.
«Μη φοβάστε να αναφέρετε στις αρχές οτιδήποτε ύποπτο πέφτει στην αντίληψη σας. Αμέσως να καλείτε το 100 και ανώνυμα μπορείτε να κάνετε καταγγελία».
Δεύτερος στόχος είναι να κάνουν ελέγχους σε άτομα που θεωρούν ύποπτα και να χαρτογραφήσουν τις περιοχές στις οποίες ανθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Law and Order» μέσα σε τρεις μέρες έκαναν 966 ελέγχους σε ανήλικους σε ολόκληρη την Αττική προσήγαγαν 13 άτομα και συνέλαβαν ένα από αυτά.
Συνελήφθησαν 514 ανήλικοι σε ένα μήνα σε όλη την Ελλάδα
Τον Ιανουάριο μόνο συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα για διάφορα αδικήματα, εκτός από τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ, 514 ανήλικοι, από αυτούς οι 110 για κλοπές, οι 69 για σωματικές βλάβες, 73 για ναρκωτικά και 11 για ληστείες.
«Η βία στην καθημερινότητα κάνει τα παιδιά να νομίζουν ότι είναι η κανονικότητα»
Το επιστημονικό προσωπικό της Αστυνομίας που ασχολείται καθημερινά με αυτό το φαινόμενο έχει καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο συμπεράσματα για το τι οδηγεί τους νέους στη βία.
Αρχικά η καθημερινή βία των ενηλίκων, στα μάτια των παιδιών μοιάζει κομμάτι της κανονικότητας. Ο συνδυασμός τώρα των γονιών που δεν βάζουν όρια στα παιδιά τους, τα μεγαλώνουν με δικαιώματα ενήλικων και ευθύνες νηπίων, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και στέλνει στην κοινωνία άτομα που σηκώνουν το χέρι να χτυπήσουν ή να κλέψουν χωρίς ενσυναίσθηση για το τι κακό θα προκαλέσουν.
Εδώ φυσικά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πριν την Αστυνομία το λόγο έπρεπε να έχει το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτείας, καθώς η βία των ανήλικων ξεκινά από τις οικογένειες και τις μαθητικές κοινότητες και καταλήγει στα αστυνομικά τμήματα και τις δικαστικές αίθουσες.