20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Καιρίδης: «Η μετανάστευση για γίνεται με όρους και κανόνες»

    Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, έθεσε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα με τις παράνομες ροές

    Τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, τα υψηλά νούμερα του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν έως τον Μάρτιο κατά 75%, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στο East Macedonian Thrace Forum που πραγματοποιείται χθες και σήμερα.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Μετανάστευση: Ευκαιρία για ανάπτυξη;» ο κ. Καιρίδης συμπλήρωσε ότι στον Έβρο τα νούμερα είναι κατά 90% χαμηλότερα κι ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα που υπήρχαν τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο με διακινητές στην Εγνατία, λόγω της πολύ καλής δουλειάς των αρχών.


    Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι σε αυτό έχει βοηθήσει και η συνεργασία με την Τουρκία. Το πρώτο μέτωπο που πήγε πολύ καλά ήταν ο Έβρος, το δεύτερο ήταν το νοτιοανατολικό Αιγαίο, δηλαδή η περιοχή της Ρόδου και των Δωδεκανήσων ευρύτερα, και τώρα τελευταία υπάρχει και βελτίωση στο βορειοανατολικό Αιγαίο που είναι πιο ευαίσθητο, τόνισε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ότι στη Λέσβο, που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος για το μεταναστευτικό και που στεκόμαστε δίπλα με συγκεκριμένες πολιτικές, στις 31 Ιανουαρίου 2024 ο συνολικός αριθμός διαμενόντων στη δομή του Μαυροβουνίου ήταν 5.911 και σήμερα είναι 3.571.

    Το νούμερο αυτό δείχνει την αποσυμφόρηση του συστήματος και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, επεσήμανε ο υπουργός.


    Ο κ. Καιρίδης τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση λόγω των γεγονότων διεθνώς και της διευρυμένης αναταραχής που υπάρχει στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία που μπορεί να δώσει μάλιστα νέα προσφυγικά κύματα και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μεταναστευτικών διαδρόμων εκτός από τον ανατολικό και τον κεντρικό μεσογειακό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να δείχνει μια μικρή αλλά προβληματική κινητικότητα από την ανατολική Λιβύη.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στη συμφωνία που επετεύχθη για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε ακόμα και στη νόμιμη μετανάστευση, τονίζοντας ότι δίπλα στην αποτροπή και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την αυστηρή φύλαξη των συνόρων υπάρχει και η ανάγκη της νόμιμης μετανάστευσης με όρους και κανόνες για να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες στην αγορά εργασίας.

    «Η μετανάστευση υπάρχει διαχρονικά και κάνει τον κόσμο καλύτερο, εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε καλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι «πώς θα τη διαχειριστούμε σωστά υπέρ της ελληνικής κοινωνίας και όχι των διακινητών».

    Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει, πέρα από το πρόβλημα της παράνομης, και το πρόβλημα έλλειψης νόμιμων μεταναστών και εργατικού δυναμικού, τόσο στον αγροτικό όσο και στον βιομηχανικό τομέα αλλά και στις κατασκευές και τον τουρισμό, και έχει ανάγκη χαμηλής αλλά και υψηλής ειδίκευσης μεταναστών. Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός νόμιμης μετανάστευσης, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε ανάγκη και τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά.

    Προχωράμε με μια ολοκληρωμένη και αναπτυξιακή στρατηγική για να τον αποκτήσουμε τον μηχανισμό αυτό, εξήγησε ο υπουργός, και προσέθεσε ότι αποτελείται από τρία βήματα: το πρώτο έγινε, όπως είπε, με την ψήφιση της τροπολογίας.

    «Εμείς δεν είμαστε ξενόφοβοι, δεν είμαστε γενικά και αόριστα εναντίον της μετανάστευσης, δεν σηκώνουμε την παντιέρα του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, είμαστε κατά της διακίνησης, της παράνομης διέλευσης», αλλά θέλουμε τη λελογισμένη μετανάστευση με νόμους και κανόνες, τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η τροπολογία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και συγκέντρωσε τα 5/6 της Βουλής κάτι που δεν έχει προηγούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Το δεύτερο βήμα είναι οι διμερείς συμφωνίες με έξι συνολικά χώρες και το τρίτο είναι η αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού για τη νόμιμη μετανάστευση. Ο νόμιμος μετανάστης, είπε ο υπουργός, πρέπει να περιμένει ως και τρία χρόνια για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του σε κάποιες περιπτώσεις και «γι΄αυτό προχωράμε στην ψηφιοποίηση και σε προλήψεις και, γενικότερα, σε μία σειρά στοχευμένων μέτρων». Το 2024 είναι έτος της νόμιμης μετανάστευσης για εμάς, και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε την χρονιά των ευρωεκλογών, τόνισε ο κ. Καιρίδης.

    Ανέφερε ακόμα ότι «εμείς δεν πιστεύουμε στα επιδόματα και δεν μπορούμε να δώσουμε τα επιδόματα που δίνουν άλλοι, αλλά μπορούμε να τους δώσουμε πρόσβαση στην αγορά εργασίας όπως και κάναμε με αυτή την τροπολογία», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μια ολοκληρωμένη πλέον στρατηγική για τη μετανάστευση και είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Το άσυλο είναι μια έννοια που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και αναφέρεται ακόμα και στις Ικέτιδες του Αισχύλου, εξήγησε ο κ. Καιρίδης, αλλά για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα πρέπει να λειτουργεί το σύστημα των επιστροφών.

    «Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να επιστρέφονται» είπε και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνονας ότι η μετανάστευση για να έχει αναπτυξιακό πρόσημο πρέπει να γίνεται με όρους και κανόνες. «Ο Ευρωπαίος δεν θέλει το χάος, δεν πρέπει να δούμε ξανά τις εικόνες χάους της περιόδου 2015-2019 που δίνουν χώρο στις ακροδεξιές φωνές» ανέφερε ακόμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Ο υπουργός Μετανάστευσης της Γερμανίας Μπέρντ Κρόσερ είπε ότι υπάρχει φιλία και συνεργασία με την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα του από την Ουκρανία.

    «Το 2022, δεχθήκαμε πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πολίτες στη Γερμανία λόγω του πολέμου, και υπάρχει συνεχόμενη ροή από την Ουκρανία. Έχουμε 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς πολίτες στη Γερμανία και υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλα ζητήματα».

    Ο κ. Γκρόσερ είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία, για να είναι η χώρα σε θέση να ανταποκριθεί, αλλά προσέθεσε ότι και η χώρα του, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζεται τη μετανάστευση αλλά και ότι είναι απαραίτητοι οι εργαζόμενοι που είναι ανειδίκευτοι.

    Ο κ. Κρόσερ τόνισε ακόμα ότι πρέπει από τη μια να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση και από την άλλη να ενταχθούν οι ήδη υπάρχοντες στην αγορά εργασίας. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Γερμανίας μίλησε ακόμα για τις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο από το μεταναστευτικό, όχι από την πολιτική άποψη αλλά και από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

    «Έχουμε επομένως πίεση από δύο πλευρές και για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να πάρουμε διάφορα μέτρα. Το κάνουμε αυτό, επικοινωνούμε με τον κόσμο και εξηγούμε ότι οι εύκολες λύσεις που τους προσφέρονται δεν λειτουργούν. Το μεταναστευτικό σύστημα είναι ένα μεγάλο βήμα αλλά πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά για να δημιουργήσουμε την εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε την μετανάστευση γιατί δεν υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό αλλά πρέπει να μειώσουμε τις ροές για να μπορούμε να προσφέρουμε αυτά που έχουν ανάγκη όσοι έρχονται. Πρέπει να παλέψουμε με την ενσωμάτωση, είναι δύσκολο, χρειάζεται προσπάθεια από την κυβέρνηση και την κοινωνία, για να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι».

    To East Macedonia & Thrace Forum διοργανώνεται από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ