15 C
Athens
13.8 C
Thessaloniki
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
More

    Αστυνομικοί: Η παρουσία τους στα social media – Ο νέος δίαυλος επικοινωνίας

    Σε «κλειστές» ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Messenger και το Viber, συμμετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί, μέσω των οποίων αστειεύονται, όπως «Τα σκυλιά του πολέμου» (group στο Facebook), ενημερώνονται από τις γραμματείες υπηρεσιών είτε της Ασφάλειας είτε της Τάξης (Αστυνομικά Τμήματα) «ανεπίσημα» για διαταγές και βάρδιες, ειδοποιούνται για συνδικαλιστικά θέματα, ακόμα και για χοροεσπερίδες συνδικαλιστικών φορέων, όπως στην ομάδα «Νέοι συνάδελφοι… Ποιο είναι το αύριο για εμάς;», αλλά και συνεργάζονται με συναδέλφους διαφόρων περιοχών στο πλαίσιο εξιχνίασης υποθέσεων.

    Επίσης στο Instagram, στη σελίδα fitcops.gr, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανεβάζουν φωτογραφίες αναζητώντας το… έτερον ήμισυ που αρέσκεται να βλέπει άντρες με στολή. Συνάδελφοι τους αποκαλούν… «αμεσογαμπρίτες»!

    clipboard 26


    Το θέμα της σύστασης και χρήσης ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αστυνομικούς ήρθε στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη ανακοίνωση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ότι σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας εις βάρος δύο αστυνομικών, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Αττικής, για υπόθεση νοθείας και ανάρτησης σε διαδικτυακή ομάδα διαταγής ανώτατου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Επρόκειτο για μια «διαταγή» που προσομοίαζε με μια κανονική και στην οποία αναφέρεται ότι οι της ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) που έχουν διατεθεί σε Αστυνομικά Τμήματα θα πρέπει να «μιλάνε καλύτερα στους αστυφύλακες». Μάλιστα, τους διατάσσει να στέκονται σε στάση προσοχής μόλις αντιληφθούν αστυφύλακα στα 5 μέτρα και μόνο εάν ο αστυφύλακας τους δώσει εντολή «ημιανάπαυση» να συνεχίσουν ό,τι κάνουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη «διαταγή» αναρτήθηκε αρχικά στην «κλειστή» ομάδα στο Facebook «Σκυλιά του πολέμου» και στη συνέχεια διακινήθηκε σε ομάδα που διαθέτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στελέχη της ΟΠΠΙ, τα οποία ζήτησαν διευκρινίσεις, και έτσι έφτασε το θέμα μέχρι το μέγαρο της Κατεχάκη.


    Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο ένας εκ των κατηγορουμένων παραποίησε το περιεχόμενο διαταγής, η οποία είχε εκδοθεί το προηγούμενο βράδυ, διατηρώντας ωστόσο τον τίτλο της υπηρεσίας, τον αριθμό πρωτοκόλλου, την ημερομηνία, τον υπογράφοντα και τον συντάκτη, ενώ ο έτερος κατηγορείται ότι την ανήρτησε στη διαδικτυακή ομάδα.

    Ενας εκ των εμπλεκομένων ωστόσο υποστηρίζει ότι ουδεμία σχέση έχει με τη σύνταξη της συγκεκριμένης διαταγής και η μόνη παρέμβασή του στην υπόθεση είναι ότι ανέφερε πως πρόκειται για πλαστό έγγραφο και ισχυρίζεται ότι στοχοποιήθηκε προκειμένου να του επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα από συμπαιγνία συνδικαλιστών και αξιωματικών.

    Aνταλλάσσουν πληροφορίες

    Πληροφορίες σημειώνουν ότι κυρίως αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και της Ασφάλειας χρησιμοποιούν αυτές τις ομάδες για να ανταλλάσσουν πληροφορίες για ύποπτους ή για κλεμμένα οχήματα κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό ενδεικτικά έχουν καταφέρει να βρουν στοιχεία ατόμου που είχε προσαχθεί καθώς είχε απασχολήσει άλλη υπηρεσία, ενώ επικοινωνούν με συναδέλφους τους όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια προς αναζήτηση στοιχείων, καθώς για παράδειγμα είχε διαπιστωθεί πως κλεμμένα οχήματα από το Λεκανοπέδιο είχαν εντοπιστεί σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τα χρησιμοποιούσαν διακινητές μεταναστών. Ακόμη, επειδή είχαν παρατηρηθεί προβλήματα μέσω ασυρμάτων σε περιοχές της Αττικής, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ επικοινωνούσαν με συναδέλφους τους μέσω Viber. Ωστόσο, αυτή είναι μια τακτική που δεν εφαρμόζεται σε καταστάσεις όπως μια καταδίωξη σε εξέλιξη καθώς τότε η επικοινωνία γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω ασυρμάτου. Αναφορικά με τις ομάδες στο Viber στις οποίες ενημερώνονται για διαταγές ή ακόμα και για αλλαγές στις βάρδιες, σημειώνουν αστυνομικοί ότι ενώ δεν προβλέπεται σε κάποιο υπηρεσιακό έγγραφο αυτή η μέθοδος ενημέρωσης, εντούτοις χρησιμοποιείται καθημερινά.

    Χρήστες των συγκεκριμένων ομάδων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιοι εκ των συναδέλφων τους να λειτουργούν ως «δούρειος ίππος» και πιο συγκεκριμένα να έχουν εγγραφεί με στόχο να μεταφέρουν τα όσα λέγονται στη φυσική αλλά και την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

    Στο παρελθόν είχε διατυπωθεί η πρόταση προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δημιουργία αστυνομικού app για smartphone, όπου ο κάθε αστυνομικός θα είχε πρόσβαση με χρήση των κωδικών του Police On Line για θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή του κατάσταση (υποβολή αναφορών προς την υπηρεσία, ενημέρωση για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ενημέρωση για διαταγές κ.ά.), ωστόσο δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να έχουν επικρατήσει οι ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Πηγή: tovima.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ